CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, “1 Nisan’dan itibaren Fethiye Körfezi’ni temizliyoruz” sözlerini hatırlatarak, “sizden önceki AKP’li bakanlar da 10 yıl önce körfezi temizleme sözü vermişlerdi. On yılın üzerinden yedi ay daha geçti. Merak ediyorum, Fethiye Körfezi’ni bu kirlilikten nasıl kurtaracaksınız, bu konuyla ilgili ne kadar bütçe ayırdınız?” diye sordu.
Plan ve Bütçe Komisyonu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2020Bütçesi görüşmelerinde söz alan CHP’li Alban, Fethiye Körfezi’ndeki kirliliğin yanı sıra İztuzu Plajı’nın işletme hakkının devri, DSİ kaynaklı Bodrum’da meydana gelen sel olaylarının nedenleri ve belediyelere genel bütçeden vergi gelirlerine verilen payda yerleşik nüfus hesaplamalarından kaynaklanan sorunları dile getirdi.
10 YIL ÖNCE SÖZ VERDİLER AMA KÖRFEZİ TEMİZLEMEDİLER
Dönemin Çevre Bakanı Veysel Eroğlu’nun 2009 yılında geldiği Fethiye’de, Fethiye Körfezi’ni Haliç’e benzeterek, “Biz Haliç’i temizledik, Fethiye Körfezi’ni temizlemek bizim için çocuk oyuncağı.” sözlerine dikkat çeken Alban, 10 yıl sonra 2019’da aynı sözlerin Bakan Murat Kurum tarafından dile getirilmesini eleştirdi.
CHP’li Alban, “tam on yıl sonra, tarih 13 Mart 2019, yerel yönetim seçimlerinin yapıldığı dönem… Siz Sayın Bakanım, Fethiye’ye gelerek aynı sözleri söylüyorsunuz. Hani Fethiye Körfezi’ni temizlemek çocuk oyuncağı idi? Hani siz 5 milyon 800 bin metreküp dip çamuru çıkarıp 12 mil uzağa, açık denize taşıyacaktınız? 1 Nisan’ın üzerinden yedi ay geçti, Fethiye Körfezi’yle ilgili herhangi bir çalışmanız yoktur. Körfez, tarımda kullanılan ilaç atıklarının derelere taşınması sonucu kirlenmeye devam ediyor. On yılın üzerinden yedi ay daha geçti. Merak ediyorum, Fethiye Körfezi’ni bu kirlilikten nasıl kurtaracaksınız, bu konuyla ilgili ne kadar bütçe ayırdınız?” diye sordu.
MUĞLA’YI YAĞMALATMAK İÇİN Mİ BU ŞİRKET KURULDU?
Dünyaca ünlü İztuzu Plajı’nın Bakanlığın ve Muğla Valiliğinin ortaklaşa kurduğu MUÇEV adındaki şirkete buranın işletme hakkını verildiğini belirten Alban, “CHP’li Belediye Başkanlığının tüm başvurularını reddettiniz, burayı belediye işletmesine vermediniz. Şimdi ittifakınızın adayı Ortaca Belediye Başkanlığını kazanınca buranın işletme hakkını, apar topar, Cumhurbaşkanlığından gelen bir telefonla devrettiniz. Merak ediyorum, Bakanlığın limitet şirketi olur mu? MUÇEV denen şirketi Bakanlık CHP’li belediye yönetimlerine karşı mı kullanıyor? Muğla’yı yağmalatmak için bu şirketi mi kurdunuz?” dedi.
Alban konuşmasının devamında şunları kaydetti:
“Bodrum’da meydana gelen sel felaketlerinin nedeni, belediyelerin yetersiz hizmeti değil DSİ’nin görevini yapmamasıdır çünkü selin dağ kısmında çoğalıp derelere akması su taşkınlarına sebep olmaktadır. DSİ’nin selin doğuşu noktasında bentleri yapmaması, tahliye kanallarına aktarılmaması ve imar dışındaki dere ıslahlarını yapılmaması nedeniyle sel suları kentin içerisine kadar girmektedir.Bu konuyla ilgili bir çalışmanız var mıdır? Bütçeden pay ayıracak mısınız?
BÜTÇE’DE YAZ NÜFUSU DİKKATE ALINSIN
Muğla’nın yerleşik nüfusu yaklaşık 1 milyon, yaz nüfusu turizm kaynaklı yaklaşık 5 milyondur. Fakat belediyelerimize genel bütçeden vergi gelirlerine verilen payda yerleşik nüfus hesaplamalarından bu sorun, Muğla özelinde genelde turizm kaynaklı nüfusu artan tüm illerin sorunudur. Buna göre kanun kapsamında dağıtılan payların yerleşik nüfus değil, hizmet sunulan gerçek nüfus esas alınarak yeniden düzenlenmesi gereklidir. 5779 sayılı Kanun’da yerleşik nüfusun baz alınmasıyla turizm sektöründen kaynaklı nüfusun dikkate alınmaması büyük bir sorun yaratmaktadır.”