CHP, Rize’de Zihni Derin Çay Fabrikası’nın işçilerinden rahmetli Mehmet Efendi’nin çay parasıyla okutup avukat çıkarttığı oğlu Remzi Kazmaz’ı birinci sıradan milletvekili adayı gösterdi.
Çilekeş Karadeniz kadını Meryem ile Mehmet Efendi’nin oğlu hukuk, spor, sanat ve siyaset adamı Remzi Kazmaz, neden aday olduğunu şöyle açıkladı:
NEDEN ADAY OLDUM?
“Tulumla kemençenin sesi daha gür çıksın; horonumuz şenlensin; halayımız büyüsün diye,
Rize’nin çayı dalında kalmasın, çay paraları zamanında ödensin diye,
Çayın üzerindeki kirli oyunları halkıma anlatmak için,
‘Çay vatandır satılamaz’ demek için,
Çay fabrikalarında çalışan işçi kardeşlerimin hakkını hukukunu savunmak için,
Sarı sendikaların işçi ve emekçilere karşı uyguladığı baskı ve entrikalara karşı,
Rize halkının en değerli kuruluşu Çay-Kur’un yaban ellere satılmaması için,
Suyumuzu çalanlara derelerimize kelepçe vuranlara karşı çıkmak için,
Ayder’i, Ardeşen’i, Pazar’ı, Hemşin’i turizm ve ticaret kapısı yapmak için,
Çiftçinin ve üreticinin önünü açmak için,
Ülkemizin temiz kalpli, konuksever, mert, yürekli, nükteli, sevecen insanları olan Rizeli’nin ülkede ve dünyada hakettiği gibi tanıtılması için,
40 yıldır Rize’de muhalefetin sesi olmadığı için,
Bu topraklara olan borcumu ödemek için adayım.”
REMZİ KAZMAZ KİMDİR?
1954 Yılında Rize’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Rize’de tamamlayıp İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğine İstanbul’da başlayan Av. Remzi Kazmaz evli ve üç çocuk babası.
30 yıllık meslek hayatında kamuoyunun yakından takip ettiği pek çok davanın avukatlığını yaptı. İstanbul’daki Gazi Davası, 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi sonrası açılan Deprem ve Sorumluları Davası, Rize Çamlıhemşin’deki Fırtına Vadisi davası ile birlikte Karadeniz’deki HES davalarının birçoğunun avukatlığını yaptı.
Kazmaz, avukatlık mesleğinin yanı sıra sivil toplum örgütlerinde de aktif yeraldı. İstanbul Avcılar Belediyesi Kent Meclisi Başkanlığı, yine İstanbul’daki Karadenizliler Dayanışma Derneği Başkanlığı yaptı. Ayrıca HES’lere karşı mücadele etmek amacıyla kurucusu olduğu “Derelerin Kardeşliği Platformu Derneği”nde halen kurucu başkanlık görevini yürütüyor.
Çay Kur Rize Spor’un hukuk danışmanlığının yanı sıra yönetim kurulu üyesi olan Remzi Kazmaz, Türkiye Futbol Federasyonu’nda bir dönem Disiplin Kurulu Asbaşkanlığı görevinde bulundu.
Lise yıllarında başlayan güzel sanatlar merakı onu ilerleyen yıllarda da yalnız bırakmamış, içindeki bu sevgi avukatlık mesleğine devam ederken sinema dünyasının da içine itmiştir. Bu nedenle belgesel sinemacılıkla tanışmış ve bu alanda birçok film çekmiştir.
Avukatlık ve sinemacılığı birlikte yürüten Kazmaz, Gazi Katliamı’nı anlatan “Gereği Düşünüldü” isimli belgesel filmi ve kitabıyla uluslararası festivallerde barış ödülü aldı. “Antik Halikarnasos: Bodrum, Kehanetler Ülkesi: Didyma” isimli belgeselleri çekmiş ve bu filmleriyle de tarihi değerlerimizin talan edilmesine dikkat çekti.
“Vatandaş Mustafa” filmi ile birlikte doğanın tahrip ve talan edilmesine karşı mücadele başlatan Av. Remzi Kazmaz bu belgesel filmiyle birlikte birçok çevre mücadelesine örnek oldu.
“Aşkın Mabedi” isimli kitabı ve filmiyle birlikte dünyanın yedi harikasından biri olan ve yıllar önce topraklarımızdan kaçırılarak İngiltere’deki British Museum’a götürülen Mausolleum’un Türkiye’ye geri iade edilmesi için uluslararası hukuk sürecini başlattı.
Remzi Kazmaz son olarak doğup büyüdüğü topraklarda yıllardır bitmek bilmeyen çay üreticilerinin sorunlarını ve çayın 93 yıllık öyküsünü kaleme aldığı “Çaylar Şirketten” isimli kitabını