İZMİR’de geçen 21 Haziran’da gerçekleştirilen “Şehir Ödülleri Türkiye 2018” kapsamında ‘Yılın Doğa Dostu Şehri’ ödülü verilen Bodrum’un ödül tescil belgesi Yaşayan Şehirler Platformu Başkanı Alper Akın tarafından Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Kocadon’a teslim edildi. Akın, “Bizler bu ödülle Bodrum’u tüm Türkiye’ye örnek göstermekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yaşayan Şehirler Platformu iş birliğinde farklı bakanlıklar, üniversiteler, belediye birlikleri, sivil toplum örgütleri destekleri hazırlanan ‘Şehir Ödülleri Türkiye 2018’de Bodrum Belediyesi, ‘Yılın Doğa Dostu Şehri’ ödülüne layık görüldü. Yaşayan Şehirler Platformu Başkanı Alper Akın, bodrum’a gelerek ödülün tescil belgesini Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’a teslim etti. Ödülün tescil belgesini alan Kocadon, “Başkanlık yaptığım 20 yıl içinde hep Bodrumumuzu gelecek nesillere de yaşanabilecek bir dünya şehri olarak bırakmak için çalıştım, çalışmaya da devam edeceğim. Her zaman söylüyorum Bodrum, birlik ve beraberlik içinde, hoşgörülü ve güzel insanların iç içe dünya barış topluluğu gibi yaşadığı bir şehirdir. Bunun sebebi de doğaya ve insana olan saygılı duruşumuz, doğal ve kültürel değerlerimizi korumamızdır. Bodrum, yolu sevgiden geçenlerin buluşma noktasıdır” dedi.
‘ÖDÜLLENDİRMELERDE AMACIMIZ YARIŞTIRMAK DEĞİL ÖRNEK GÖSTERMEKTİR’
Yaşayan Şehirler Platformu Başkanı Alper Akın ise ilk önce değerlerin korunmasının öğrenilmesi gerektiğini belirterek, “Biz değerlerimizi koruyamadığımız sürece onların üzerine hiçbir mimari yapı kuramayız. İlk önce değerlerimizi korumasını öğrenmeliyiz. Daha sonra koruduğumuz değerleri yöre halkına kazandırıp sürdürülebilir bir yaşam oluşturmalıyız. Ödüllendirmelerde amacımız yarıştırmak değil örnek göstermektir” dedi.
Akın, Yaşayan Şehirler Platformu olarak şehirlerin sahip olduğu doğal, kültürel değerlerin ilk önce korunup, doğru örgütlenme ile güçlenerek, katma değerler oluşturarak yöre halkına ekonomik sürdürülebilir girdiler kazandırılması ve doğru etkili yerelden kalkınma adımlarını hayata geçirilmesini temel hedefi olduğunu da vurguladı.
Akın şöyle devam etti:
“Gururla söyleyebilirim ki, yüzölçümünün yaklaşık yüzde 53’ü korunması gereken ormanlarla kaplı, eşsiz mavi bayraklı koyları ile ülkemizin dış göç ve ziyaretçi sayıları en yüksek destinasyonları arasında yer alan Bodrum aradığımız kriterlere uygun proje ve uygulamaları hayata geçirmiş ve geçirmektedir. Değerli jüri üyelerimizin takdiri ile de 2018 yılının ‘Doğa Dostu Şehri’ unvanını almaya hak kazanmıştır. Bodrum Belediyesi’nin, ağaçlandırma, mesire yerleri ve doğal park yapımı, mavi bayrak kazandırma çalışmalarının yanı sıra, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi, deniz ve kıyı temizliği faaliyetlerinde sürekliliğin ve bilincin kazandırılması, çevre dostu ve geri kazanım odaklı atık yönetim sistemi uygulamaları tüm ülkemize örnek olacak niteliklere haizdir. Bizler bu ödülle Bodrum’u tüm Türkiye’ye örnek göstermekten büyük mutluluk duyuyoruz.”
)