Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum:
“Maalesef Fethiye Körfezi’miz çok kötü durumda ama biz buraya ilişkin tespitlerimizi yaptık. Tam 250 milyon lira bedelli projesi var. Fethiye Körfezi’ni temizliyoruz”
“İzmir’den başlayıp Antalya’ya kadar gelecek 519 kilometre hatlı bisiklet yolu projesi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu hat içerisinde Bodrum, Datça Yarımadası, Köyceğiz, Dalyan, Fethiye, Kaş arasında bisiklet yolları var”
– Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Maalesef Fethiye Körfezi’miz çok kötü durumda ama biz buraya ilişkin tespitlerimizi yaptık. Tam 250 milyon lira bedelli projesi var. Fethiye Körfezi’ni temizliyoruz.” dedi.
Bakan Kurum, bir dizi programa katılmak üzere geldiği Muğla’da, Fethiye Körfezi’nde incelemede bulundu.
Daha sonra Kesikkapı Mahallesi’nde Cumhur İttifakı Seçim Koordinasyon Merkezi’nin açılışını yapan Kurum, burada yaptığı konuşmada, Fethiye Körfezi’nin halinin içler acısı olduğunu söyledi.
Körfezdeki manzaranın bir benzerinin, 1994’te milletin hafızasına çöp, çamur belediyeciliği olarak kazınmış İstanbul’da yaşandığını belirten Kurum, şöyle devam etti:
“Sayın Cumhurbaşkanımız geldiğinde gördü. Haliç, Fethiye Körfezi’nden daha kötü durumdaydı. Cumhurbaşkanımız Haliç’i temizledi. Bugün içinde balıkların yüzebildiği, nefes alabildiğiniz yer haline geldi. İşte bunun bir benzeri Fethiye’de yaşanıyor. Maalesef Fethiye Körfezi’miz çok kötü durumda ama biz buraya ilişkin tespitlerimizi yaptık. Tam 250 milyon lira bedelli projesi var. Fethiye Körfezi’ni temizliyoruz. İnşallah 1 Nisan sabahı hem Fethiye hem Büyükşehir Belediyesi hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Fethiye’nin temizliğine başlayacağız.”
Kurum, körfezin, bölgedeki drenaj kanalından gelen katı maddelerle kirlendiğini, dökülen derelerin atıklarına da maruz kaldığını ifade etti.
- “Buradaki su kalitesi çok daha iyi hale gelecek”
Fethiye Körfezi’nin dip çamuruna ilişkin fizibilitesini yaptıklarını, yaklaşık 3 yıl sürecek projeyi Fethiye ve Büyükşehir belediyeleri ile tamamlayacaklarını vurgulayan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunu yapabilmek için dört noktada sondaj yapıp ilk analiz sonuçlarını aldık. Fethiye’de taranması, temizlenmesi gereken 5 milyon 800 bin metreküp dip çamuru var. Bu dip çamurunu buradan 12 mil uzağa taşıyacak bir proje hazırladık. Açık denize taşıyoruz. İnşallah bu sayede körfezimiz çok daha temiz, çok daha sağlıklı bir ekosisteme kavuşmuş olacak. Buradaki su kalitesi çok daha iyi hale gelecek. Burada yeniden balıklarımız yaşamaya başlayacak ve deniz canlılarının popülasyonu da artacak.”
- “Birçok çevre projesine bu kredilerle destek vereceğiz”
Fethiye’ye birçok müjdeyle geldiğini dile getiren Kurum, şöyle konuştu:
“İller Bankası kanalıyla Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresine sağlayacağımız 500 milyon kredi faiz desteği ile neler yapacağız? Bu krediler uzun vadeli. Birçok çevre projesine bu kredilerle destek vereceğiz. Bu desteği kanalizasyon rehabilitasyonundan, atık su arıtma tesislerine, şebeke çalışmasından kolektör hatlarına çeşitli alanlarda vereceğiz. Muğla’mızın daha temiz, daha sağlıklı olması için de İller Bankası kanalıyla bu projeleri gerçekleştireceğiz. Fethiye’de kanalizasyon şebekesi, kolektör hattı sıkıntılı. Atık su arıtma tesislerimize ilişkin destek vereceğiz. Aslında körfez çalışmalarının başka etapları da bunlar olacak. Yani bir taraftan dip temizliğini yapacağız, diğer taraftan da yapacağımız atık su arıtma tesisleri ve dere ıslahları ile inşallah körfezimiz çok daha güzel olacak.”
Kurum, ülke genelinde özel çevre koruma bölgelerini arttırmak, sit alanlarını en iyi şekilde korumak ve gelecek nesillere aktarmak istediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
“İzmir’den başlayıp Antalya’ya kadar gelecek 519 kilometre hatlı bisiklet yolu projesi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu hat içerisinde Bodrum, Datça Yarımadası, Köyceğiz, Dalyan, Fethiye, Kaş arasında bisiklet yolları var. Oradan giren bir turistimiz, vatandaşımız 519 kilometrelik güzergahta da bisikletine binecek. Fethiye için de yine bakanlığımızca 68 kilometre bisiklet yolu projelendirdik. O proje çerçevesinde o bisiklet yollarını yapacağız. Buraya geldiğinizde gerçekten sağlıklı bir yaşama kavuşabilmek için bu bisiklet yollarını kullanacaksınız. Bu bisiklet yolları Göcek’te, Ölüdeniz’de yine aynı şekilde projelendirme yapılacak. Bunların tamamı 335 kilometre olarak yapılıyor. Biz bunları yaparken yeşili, doğayı korumak istiyoruz. Bu projeler çerçevesinde hem geleceğimiz hem de geleceğimizin teminatı çocuklarımız için daha yeşil, doğaya daha saygılı şehirler yapmak istiyoruz.”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Biz daha yaşanabilir şehirler, marka şehirler olsun ve vatandaşımızın sosyal konut ihtiyacını da yapalım istiyoruz. Sosyal konut projelerinde yatay mimariyi esas alıyoruz.” dedi.
Bakan Kurum, Muğla’nın Menteşe ilçesinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapımı tamamlanan Menteşe 2. Etap TOKİ anahtar teslim törenine katıldı.
Kurum, burada yaptığı konuşmada, ilçenin bugüne kadar Türk mimarisine çok önemli katkılar sağladığını, Muğla’nın kendine has bacalarının en güzel örneklerinin de Menteşe’de bulunduğunu söyledi.
Menteşe sokaklarını süsleyen geleneksel Türk evlerinin aile yapısını korumayı, mahremiyeti, saygıyı, tevazuyu ve mahalle kültürünü hatırlattığını belirten Kurum, TOKİ’nin de buradan aldığı ilhamla ikinci etabı bitirdiğini anlattı.
Türkiye çapında 2023 yılına kadar 250 bin sosyal konut hedeflerinin olduğunu dile getiren Kurum, “İnşallah 2023 yılına kadar Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde bu projeyi yürüteceğiz. İlk etapta 67 ilimizi kapsayan projenin startını verdik. Amacımız yatay şehirleşme ile yükselen Türkiye sloganı ile çıktığımız yolda bizim özümüzü, kültürümüzü, tarihimizi yansıtan projeleri tüm şehirlerimize yapmak.” diye konuştu.
Kurum, 19 Nisan’a kadar sürecek projede başvuru sayısının 90 bine ulaştığına işaret ederek, “İnşallah o süreçte vatandaşlarımızın bu talebine biz de kayıtsız kalmayacağız. Her yerde yaptığımız gibi bu uygulamaları Türkiye’nin değişik yerlerinde de yapacağız.” ifadelerini kullandı.
– “Kişi başı yeşil alan miktarını 15 metrekareye çıkarmak istiyoruz”
Tüm şehirlerdeki yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflediklerini vurgulayan Kurum, şöyle devam etti:
“Tüm şehirlerimizde atık su arıtma tesislerinden düzenli depolama tesislerine kadar birçok projeyi yaptık. Hedefimiz 2023 yılına kadar tüm şehirlerimizde nüfusumuza yetecek kadar atık su arıtma tesisi yapmak. Her ilimize bir ‘Millet Bahçesi’ sözümüz var. Bu kapsamda yapacağımız projelerle kişi başı yeşil alan miktarını 15 metrekareye çıkarmak istiyoruz. Artık sadece ilçelerimizde değil ilçelerimizin dışında köylerimize kadar en küçük nüfuslu beldelerimize kadar millet bahçelerini yapıyoruz. Sosyal konutla alakalı projemizi de bütün ilçelerimizde yapmak istiyoruz. Biz daha yaşanabilir şehirler, marka şehirler olsun ve vatandaşımızın sosyal konut ihtiyacını da yapalım istiyoruz. Sosyal konut projelerinde yatay mimariyi esas alıyoruz. Hem aileyi hem mahalleyi koruyan inşaatlar inşa edeceğiz. 50 bin sosyal konut kapsamında Muğla’ya da 455 konut inşaatını yapıyoruz. Bu konutların da taksitleri 455 lira. Tüm alt gelir gurubu vatandaşlarımız ev sahibi olana kadar sosyal konut projemiz devam edecek.”
– TOKİ Muğla genelinde 593 milyon liralık yatırım yaptı
Kurum, TOKİ ile Muğla genelinde 593 milyon liralık yatırım yaptıklarına dikkati çekerek, 3 bin 300 konut, 6 cami, 4 hastane, 2 okul ve 36 ticaret merkezini şehre kazandırdıklarını aktardı.
Fethiye Körfezi’nin dip çamuruna ilişkin fizibilitesini yaptıklarını, yaklaşık 3 yıl sürecek projeyi Fethiye ve Büyükşehir belediyeleri ile tamamlayarak körfezi temizlemek istediklerini ifade eden Kurum, 5 milyon 800 bin metreküp dip çamurunu 12 mil uzaklığa taşıyacaklarını dile getirdi.
İzmir’den Antalya’ya kadar bisiklet yolu ağı yapacaklarını anlatan Kurum, Muğla’daki tüm özel koruma alanlarını bisiklet yolları ile birbirine bağlayıp, İzmir’den Antalya’ya 519 kilometre güzergahta bisiklet yolunu bölgeye kazandıracaklarını bildirdi.
Aşk ile millete hizmet etmeye çalıştıklarının altını çizen Kurum, “Yorulmadık, inşallah yorulmayacağız. Bundan sonraki süreçte vatandaşlarımıza hizmet etmek adına, çevreyi ve doğayı korumak adına projelerimizi gerçekleştireceğiz. Biz gönüllere dokunacağız. Güçlü Türkiye’nin inşası için gönülleri kazanmak için çabalayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
– “Kentsel dönüşümü yapmamız gerekiyor”
Kurum, kentsel dönüşümü vatandaşların rızası doğrultusunda gerçekleştirdiklerine değinerek, şunları kaydetti:
“Bunu yaparken de yatay mimariyi esas alacağız. Az katlı yapacağız. Medeniyetin bize tarif ettiği şekilde içinde parkların, camilerin etrafındaki o şehirleşmeyi tüm şehirlerimize, ilçelerimize yapmak istiyoruz. Bunu da yaparken vatandaşımızın rızası çerçevesinde yapacağız. Kartal’da yaşanan elim kazada binamız yıkıldı ve altında 21 canımız gitti. Biz artık böyle bir olay meydana gelmesin istiyoruz. Başka analarımız ağlamasın, ocaklara ateş düşmesin. Bu nedenle kentsel dönüşümü yapmamız gerekiyor.”
Biz daha yaşanabilir şehirler, marka şehirler olsun ve vatandaşımızın sosyal konut ihtiyacını da yapalım istiyoruz. Sosyal konut projelerinde yatay mimariyi esas alıyoruz.” dedi.
Bakan Kurum, Muğla’nın Menteşe ilçesinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapımı tamamlanan Menteşe 2. Etap TOKİ anahtar teslim törenine katıldı.
Kurum, burada yaptığı konuşmada, ilçenin bugüne kadar Türk mimarisine çok önemli katkılar sağladığını, Muğla’nın kendine has bacalarının en güzel örneklerinin de Menteşe’de bulunduğunu söyledi.
Menteşe sokaklarını süsleyen geleneksel Türk evlerinin aile yapısını korumayı, mahremiyeti, saygıyı, tevazuyu ve mahalle kültürünü hatırlattığını belirten Kurum, TOKİ’nin de buradan aldığı ilhamla ikinci etabı bitirdiğini anlattı.
Türkiye çapında 2023 yılına kadar 250 bin sosyal konut hedeflerinin olduğunu dile getiren Kurum, “İnşallah 2023 yılına kadar Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde bu projeyi yürüteceğiz. İlk etapta 67 ilimizi kapsayan projenin startını verdik. Amacımız yatay şehirleşme ile yükselen Türkiye sloganı ile çıktığımız yolda bizim özümüzü, kültürümüzü, tarihimizi yansıtan projeleri tüm şehirlerimize yapmak.” diye konuştu.
Kurum, 19 Nisan’a kadar sürecek projede başvuru sayısının 90 bine ulaştığına işaret ederek, “İnşallah o süreçte vatandaşlarımızın bu talebine biz de kayıtsız kalmayacağız. Her yerde yaptığımız gibi bu uygulamaları Türkiye’nin değişik yerlerinde de yapacağız.” ifadelerini kullandı.
– “Kişi başı yeşil alan miktarını 15 metrekareye çıkarmak istiyoruz”
Tüm şehirlerdeki yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflediklerini vurgulayan Kurum, şöyle devam etti:
“Tüm şehirlerimizde atık su arıtma tesislerinden düzenli depolama tesislerine kadar birçok projeyi yaptık. Hedefimiz 2023 yılına kadar tüm şehirlerimizde nüfusumuza yetecek kadar atık su arıtma tesisi yapmak. Her ilimize bir ‘Millet Bahçesi’ sözümüz var. Bu kapsamda yapacağımız projelerle kişi başı yeşil alan miktarını 15 metrekareye çıkarmak istiyoruz. Artık sadece ilçelerimizde değil ilçelerimizin dışında köylerimize kadar en küçük nüfuslu beldelerimize kadar millet bahçelerini yapıyoruz. Sosyal konutla alakalı projemizi de bütün ilçelerimizde yapmak istiyoruz. Biz daha yaşanabilir şehirler, marka şehirler olsun ve vatandaşımızın sosyal konut ihtiyacını da yapalım istiyoruz. Sosyal konut projelerinde yatay mimariyi esas alıyoruz. Hem aileyi hem mahalleyi koruyan inşaatlar inşa edeceğiz. 50 bin sosyal konut kapsamında Muğla’ya da 455 konut inşaatını yapıyoruz. Bu konutların da taksitleri 455 lira. Tüm alt gelir gurubu vatandaşlarımız ev sahibi olana kadar sosyal konut projemiz devam edecek.”
– TOKİ Muğla genelinde 593 milyon liralık yatırım yaptı
Kurum, TOKİ ile Muğla genelinde 593 milyon liralık yatırım yaptıklarına dikkati çekerek, 3 bin 300 konut, 6 cami, 4 hastane, 2 okul ve 36 ticaret merkezini şehre kazandırdıklarını aktardı.
Fethiye Körfezi’nin dip çamuruna ilişkin fizibilitesini yaptıklarını, yaklaşık 3 yıl sürecek projeyi Fethiye ve Büyükşehir belediyeleri ile tamamlayarak körfezi temizlemek istediklerini ifade eden Kurum, 5 milyon 800 bin metreküp dip çamurunu 12 mil uzaklığa taşıyacaklarını dile getirdi.
İzmir’den Antalya’ya kadar bisiklet yolu ağı yapacaklarını anlatan Kurum, Muğla’daki tüm özel koruma alanlarını bisiklet yolları ile birbirine bağlayıp, İzmir’den Antalya’ya 519 kilometre güzergahta bisiklet yolunu bölgeye kazandıracaklarını bildirdi.
Aşk ile millete hizmet etmeye çalıştıklarının altını çizen Kurum, “Yorulmadık, inşallah yorulmayacağız. Bundan sonraki süreçte vatandaşlarımıza hizmet etmek adına, çevreyi ve doğayı korumak adına projelerimizi gerçekleştireceğiz. Biz gönüllere dokunacağız. Güçlü Türkiye’nin inşası için gönülleri kazanmak için çabalayacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
– “Kentsel dönüşümü yapmamız gerekiyor”
Kurum, kentsel dönüşümü vatandaşların rızası doğrultusunda gerçekleştirdiklerine değinerek, şunları kaydetti:
“Bunu yaparken de yatay mimariyi esas alacağız. Az katlı yapacağız. Medeniyetin bize tarif ettiği şekilde içinde parkların, camilerin etrafındaki o şehirleşmeyi tüm şehirlerimize, ilçelerimize yapmak istiyoruz. Bunu da yaparken vatandaşımızın rızası çerçevesinde yapacağız. Kartal’da yaşanan elim kazada binamız yıkıldı ve altında 21 canımız gitti. Biz artık böyle bir olay meydana gelmesin istiyoruz. Başka analarımız ağlamasın, ocaklara ateş düşmesin. Bu nedenle kentsel dönüşümü yapmamız gerekiyor.”
Konuşmaların ardından Bakan Kurum, Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Muğla Valisi Esengül Civelek, AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Milli Emlak Genel Müdürü Tufan Büyükuzun, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, AK Parti İl Başkanı Kadem Mete ve AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Nil Hıdır, hak sahibi vatandaşlara anahtarlarını takdim etti.
Konuşmaların ardından Bakan Kurum, Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Muğla Valisi Esengül Civelek, AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Milli Emlak Genel Müdürü Tufan Büyükuzun, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, AK Parti İl Başkanı Kadem Mete ve AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Nil Hıdır, hak sahibi vatandaşlara anahtarlarını takdim etti.