1. Haberler
  2. Bodrum
  3. Küdür’ü Korumak İçi̇n Buluştular

Küdür’ü Korumak İçi̇n Buluştular

featured


Bodrum Belediyesi’nin himayesinde TMMOB Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği öncülüğündeki Küdür Platformu tarafından düzenlenen “Küdür Yarımadası Bütüncül Koruma Alan Yönetimi ve Eylem Planı” Çalıştayı, bugün Yalıkavak’ta başladı.

Yalıkavak Mehmet Bayzıt Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve iki gün boyunca devam edecek olan çalıştaya; Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Ummahan Yurt, İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Meslek Odaları ve Bodrum Kent Konseyi bileşenleri ile vatandaşlar katıldı.

Çalıştayın açış konuşmasını Küdür Platformu adına yapan Mimar Bülent Bardak, 1980 yılından bu yana Bodrum gündeminde önemli bir yer teşkil eden Küdür’ün birinci derece doğal SİT alanıyla 4 milyon merekarenin de üzerindeki mera alanından oluştuğunu, uluslararası anlaşmalara konu olduğunu, fok üreme ve koruma alanlarının yanı sıra I. ve II. derece arkeolojik SİT’ler ve antik limanlar barındırdığını belirterek Küdür’ün acil bir koruma programına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Bardak, Küdür ile ilgili süreci şöyle özetledi:

“Küdür konusu özellikle 90’lı yıllarda doğal sit ilanı konularıyla takip edildi. 1996 Bodrum Yerel Habitat çalışmalarında özellikle Yalıkavak çalışma grubunun Yalıkavak’taki yapılaşma ve korunması gereken alanlara dair raporlarında konu edilen Küdür, 1971-72 yıllarında Orman Bakanlığı Milli Parklar Dairesi çalışması olarak raporlanan ve kabul edilen bir proje. Ancak maalesef uygulanamamış bir proje olarak Halikarnassos Sahil Milli Parkı’nda önemli bir yer verilmiş. Mimarlar Odası Bodrum Şubesi’nin ve buradaki yerel örgütlenmelerin takibi ile buranın arkeolojik SİT tespiti yapılıp birinci ve üçüncü derece arkeolojik sit çalışmaları gerçekleştirilerek tescil ettirildi. Kadim mera alanı olduğu Tarım Müdürlüğü tarafından da tescile konu edildi.Bunların kaldırılmasına yönelik açılan davalar yargı tarafından reddedildi. Ancak Küdür son dönemlerde özellikle çevre düzeni planlarından başlayarak bakanlıkların ya da belediyelerin imar planlarına konu edilmektedir. Biz bugün bu alanla ilgili bir koruma programı oluşturmak için bir aradayız.”

Daha sonra kürsüye gelen Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Ummahan Yurt, başta Küdür Yarımadası olmak üzere Bodrum’un doğa ve çevresinin kendileri için çok önemli olduğunu ve bu çalıştayı çok önemsediklerini belirterek şunları söyledi;

“Siz değerli akademisyenler, çevre gönüllüleri, STK’lar ve diğer paydaşlarımızla birlikte biz de belediye olarak günümüzden geleceğe en az 20 yıllık perspektif içinde arzu edilen ulaşılabilir bir geleceği Bodrum için planlamayı başarırsak sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir bir Bodrum’u tüm değerleriyle geleceğe taşıyabiliriz. Bu çerçevede her ne kadar ölçek olarak küçük olsa da etki olarak büyük istisna yerlerimizden biri olan Küdür Yarımadası’yla ilgili bu çalıştaydan çıkacak eleştiri ve görüşlerin belediyemiz yönetimine yol göstereceğinden, bu bağlamda da çalıştayımızın verimli geçeceğinden hiç kuşkumuz yoktur. Belediye olarak Küdür’ün ve Bodrum’un hiç bir yerinin doğal, kültürel, arkeolojik değerlerinin, yeşil alanlarının, sahillerinin talan edilmesine asla izin vermeyeceğimizi huzurlarınızda ifade etmek istiyorum. Bu mücadelede tüm dinamikleri yanımızda görmek bize güç katacaktır. Bu duygularla hepinizi en derin saygılarımla selamlıyor, çalıştayımızın başarılı geçmesini diliyorum.”

BİLİM İNSANLARI KÜDÜR İÇİN BULUŞTU

Çalıştayın ilk günü, Doğa Derneği Koruma Koordinatörü Itri Levent Erkol, Natura Derneği’nden Okan Ürker, Bodrum Kent Konseyi başkanı Arif Yılmaz, Ankara Kuş Gözlem Topluluğundan Cem Orkun Kıraç, Ege Üniversitesi Biyoloji bölümünden Dr. Volkan Eroğlu ve Dr. Ruhi İlkbahar, Atilla Küçükala, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Zooloji bölümünden Dr. Yasemin İlemin, Kıbrıs Girne Amerikan Üniversitesi’nden Kenan Güvenç, dR. Ufuk Altınbaş Koşkan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji bölümünden Prof. Dr. Adnan Diler’in gerçekleştireceği sunum ve konuşmaların ardından Küdür Yarımadası gezisiyle son bulacak.

Çalıştayın ikinci gününde ise Jeolog Dr. Ursula Pfaffenberger, Ege Üniversitesi Zooloji bölümünden Doç. Dr. Kerim Çiçek, SAD AFAG’dan Cem Orkun Kıraç’ın sunum ve konuşmalarının ardından sona erecek.

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
0
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Küdür’ü Korumak İçi̇n Buluştular
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.