Yaz mevsimine girilmesiyle birlikte orman alanlarında ortaya çıkan yangınların sayısında ve ölçeğinde çok ciddi artışlar yaşanmaktadır. Son günlerde özellikle Muğla ve ilçeleri başta olmak üzere, ülkemizin birçok yerinde gerçekleşen yangınlar orman varlığımızda telafisi mümkün olmayan kayıplara yol açmakta ve cennet vatanımızın sahip olduğu ekosistemi olumsuz etkilemektedir.
Bu yangınların ortaya çıkış sürecinde yaşanan tedbirsizlikler ve yangınlarla mücadelenin çeşitli şekillerde zaafa uğraması dolayısıyla, etkin bir şekilde orman yangınları ile mücadele edilememiştir. Bu yangınlar neticesinde ülkemizin doğal sermayesinin en önemli bileşenlerinden birisi olan ormanlar konusunda son derece ciddi zararlara uğramamız, insanlarımızı derinden yaralamakta ve kamuoyunda köklü şüphelere neden olmaktadır.
İçinde bulunduğumuz yaz mevsimi süresince ortaya çıkan bu yangınların ve bu yangınlarla niçin etkin mücadele yapılamadığının nedenlerinin araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederim.
Prof. Dr. Metin Ergun
Muğla Milletvekili
GEREKÇE
“Doğal afet” olarak nitelendirilen orman yangınları sadece bulunduğu ülkeleri değil, bütün insanlığı ve bütün canlı yaşamını doğrudan ilgilendiren ve etkileyen bir afet olarak ele alınmalıdır.
Sonuçları itibariyle çok ciddi can kayıplarının yanı sıra devasa maddi kayıplara da yol açabilen orman alanlarındaki yangınlar, ülkemizde her yıl binlerce hektar ormanlık alanın kül olmasına sebep olmaktadır.
Ülkemizde hem orman yangınlarının ortaya çıkışında, hem de bu yangınlara müdahale sürecinde sorumlu olan kurum ve kuruluşların gerekli önlemleri alamadığı ve çeşitli zafiyetler gösterdiği açık bir gerçeklik olarak önümüzde durmaktadır.
Orman Genel Müdürlüğü’nün 2018 Yılı Faaliyet Raporu’nda belirtildiği şekliyle, 2014-2018 yılları arasında toplam 12065 yangın meydana gelmiştir.
Bu yangınların çıkış sebepleri konusunda ise;
- 667’sinin kasıtlı bir şekilde,
- 3982’sinin ihmal sebebiyle,
- 1554’ünün doğal nedenlerle ortaya çıktığı,
- 5862’sinin ise faili meçhul nedenlerle ortaya çıktığı ifade edilmektedir.
Bu verilere göre, 2014-2018 yılları arasında kaydedilen orman yangınlarının; - %48.6’sının ortaya çıkış nedeni bilinmemektedir.
- %33’ü ihmal ve dikkatsizlikten,
- %5.5’i kasıtla,
- %12.8’si ise doğal yollarla ortaya çıkmıştır.
Raporda görüldüğü üzere, insan kaynaklı yangınların toplam oranı yaklaşık %87’dir. Yani gerekli tedbirler alındığı zaman bu oranlar kolayca aşağı çekilebilir özelliklere sahiptir.
Bu yangınlarda kaybettiğimiz orman alanlarımızı somutlaştırmak gerekirse, bu alanlar “43000” futbol sahası büyüklüğünde bir alana tekabül etmektedir. Bu rakamlar aynı zamanda, söz konusu yıllar içerisinde meydana gelen orman yangınlarının sayısında azalma olarak nitelendirilebilecek bir eğilimin ortaya çıkarılamadığını da acı şekilde ifade etmektedir.
Dolayısıyla, söz konusu tarihler arasında iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin orman yangınları ile mücadele konusunda gelişen imkân ve teknolojilere karşın ciddi bir başarısızlığı söz konusudur.
Son örneğini Muğla ilimizin Dalaman İlçesi Karaağaç Mahallesinde 10 Temmuz 2019 günü ortaya çıkan, uzun süre kontrol altına alınamayan ve yayılarak Fethiye’ye kadar ulaşan ve yerleşim yerlerini tehdit eden yangın felaketinde gördüğümüz üzere, orman yangınları ile mücadele konusunda ciddi bir zafiyet söz konusudur.
Basına yansıyan ve kamuoyunda infiale neden olan çelişkili haberlerden de anlaşıldığı üzere, son derece hassas ve dikkatli olunması gereken bu meselede gereken özenin gösterilmediği ve tedbirlerin alınmadığı görülmektedir.
Bu sebeplerle, şimdiye kadar oluşan orman yangınlarının ortaya çıkışında yaşanan hataları; bu yangınlarla mücadelede gerçekleşen zafiyetlerin araştırılmasını; bundan sonra da yaşanması muhtemel yangınların önlenebilmesi ve etkin şekilde mücadele edilebilmesi ve geçmişte yaşanan hatalardan ders alınarak kapsamlı şekilde gereken tedbirlerin ortaya konulabilmesi gerekmektedir. Bu nedenlerden dolayı, Anayasa’nın 98., İçtüzük’ün 104. ve 105. Maddeleri gereğince bu konuda Meclis Araştırması açılması hususunda gereğini arz ve teklif ederim.