Muğla Büyükşehir Belediyesi Koku Vadisi projesinde ilk lavanta hasadı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün katılımı ile gerçekleştirildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin pilot bölge olarak Yerkesik Yeniköy’de 5 dönüm arazide iki yıl önce başlattığı lavantaların ilk hasadı Başkan Gürün’ün de katılımı ile gerçekleştirildi. Lavanta hasadını biberiye ve adaçayı takip edecek.
Yerkesik Yeniköy’de Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 27 dönüm arazide başlatılan Koku Vadisi projesi ilk meyvelerini vermeye başladı. 27 dönüm arazinin 5 dönümüne 2017’de dikilen lavantaların ilk hasadı yapıldı. Pilot bölge olarak seçilen Yerkesik Yeniköy’deki ilk hasat heyecanına katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün lavanta bahçesi içerisinde vatandaşlarla fotoğraflar çekildi ve ilk hasadı yaptı.
Yeniköy Muhtarı Nevike Öçalan emekli olduktan sonra çok sevdiği köyüne yerleştiğini, köyünde atıl durumda olan toprakların Büyükşehir Belediyesi sayesinde ürettiğini, renklendiğini söyledi ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e teşekkür etti.
Başkan Gürün; “Amacımız tarımsal yönden üreticimizi desteklemek, köyünde yaşamasını, geliri yüksek ürünlerle toprağında kalmasını sağlamak.”
“Toprağını Satma Ürününü Sat” sloganı ile 2014’de yola çıktıklarını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün turizm kadar tarımda da söz sahibi olan Muğla’nın verimli topraklarında kooperatiflerle birlikte üreteceklerini, Muğla’nın ve Türkiye’nin kazanacağını belirtti. Başkan Gürün; “Bereketli topraklara sahip Muğla’da tarıma büyük önem veriyoruz. Büyükşehir olarak Tıbbi Aromatik bitkilerle ilgili Yerkesik Yeniköy’deki araziyi pilot bölge seçtik. 2017’de dikimi yapılan lavantaların hasadını gerçekleştirdik. 5 yıldan sonra daha yüksek verim alabileceğiz. Lavanta dışında biberiye, adaçayı, kekik, nane, mercanköşk gibi aromatik bitkileri de burada üretiyoruz. Kadınlarımızın kurduğu kooperatifimizle birlikte burada Tıbbi Aromatik Bitkiler Vadisi oluşturup buranın ziyaret edilebilen bir alan hale gelmesini, rengarenk çiçeklerle cazibe merkezi olmasını amaçlıyoruz. Ayrıca bitkilerden çıkarılan yağlarla bununla ilgili tesisimiz de var üreticilerimizin ek gelir elde etmesini sağlayacağız. Teknik destek, fide, tohum verme daha sonra bunların kontrolü yağının çıkarılması, farklı ürünler elde edilmesi ve pazarlanmasını başlattık. İlk hasadımızı bugün gerçekleştirdik. Amacımız tarımsal yönden üreticimizi desteklemek, köyünde yaşamasını, geliri yüksek ürünlerle toprağında kalmasını sağlamak. Sloganımız da “Toprağını Satma Ürününü Sat” dedi.