Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Muğla Üniversitesi Milas Veteriner Fakültesi işbirliğinde, Milas Süt Üreticileri Birliği’nin katkılarıyla, “Hastalıklardan Ari İşletme Projesi Çalışmalarında Sorunlar ve Çözüm Önerileri” Çalıştayı Bodrum’da 2 gün süren grup çalışmalarının ardından sona erdi.
Çalıştaya başta Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak olmak üzere, Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Prof. Dr. Selim Sekkin ile Prof. Dr. Şükrü Kırkan, Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet Kürşat Azkur, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Doç. Dr. Zafer Sayın, Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsünden Mehmet Özden, Milas Süt Üreticileri Birliği, Muğla Veteriner Hekimler Odası, Fethiye-Seydikemer Süt Üreticileri Birliği, İl ve İlçe Müdürlüğünde görevli teknik personeller ile çok sayıda üretici katıldı.
İl Müdürü Barış Saylak yaptığı konuşmada; “Bugün burada İl dışından gelen çok değerli Akademisyenlerimiz, Sivil Toplum Kuruluşlarımız ve sahada canla başla çalışan personellerim ile birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. İlimiz hayvan varlığı bakımından ülkemizdeki hayvan varlığı sıralamasında 26. Sırada yer almaktadır. Bu çalıştayı yaptıktan sonra ilimizdeki Hastalıktan Ari İşletme sayısını 2 kata çıkaracağız. Öncelikle hedefimiz budur. Her zaman söylediğim gibi; Bu ülkenin önünü açacak olan Üretimdir! Üretimdir! Üretimdir! Biz de üreteceğiz. Ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Buradan bir kez daha, geçenlerde yapılan hain saldırıda şehit düşen vatan evlatlarımıza Allahtan rahmet, yaralı askerlerimize de geçmiş olsun diyorum. Gün bir olma günü, iri olma günü, diri olma günüdür. Her zaman söylüyorum Muğla tarımını ve hayvancılığını geliştirmeye dönük, üretimi arttırmaya dönük ne projesi varsa her zaman desteklemeye hazırız. Benim personelim sahada olmalı, rasyon hazırlamalı, üreticinin yanında olmalı. Önceliğimiz budur. Sahada çalışan arkadaşlarımızla gurur duyuyorum. Öncelikle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine ve Milas Süt Üreticileri Birliğine katkılarından dolayı teşekkür ederim. Çalıştayımızın öncelikle Muğla Tarım ve Hayvancılığına, sonra ülkemiz hayvancılığına, Zoonozla etkin mücadelede hayırlı sonuçlar, güzel çalışmalar ve bildirgelerle güzel sonuçlar çıkacağına olan inancımı koruyarak, hepinize olan inancımla saygı ve sevgilerimi iletiyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından çalıştaya il dışından akademisyenler; “Hastalıktan ari işletmeler ve ilgili mevzuat, Ari işletmeler ve Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü, işletmelerde ariliğin sürdürülebilmesi için hijyen koruma ve kontrolün önemi, süt sığırı işletmelerinde Tuberkuloz enfeksiyonu, teşhis ve korunma, brusellosisinfeksiyonunda teşhis ve korunma yöntemleri, süt işletmelerinde kalıntı sorunu konularında sunumlarını yaptılar. Sonrasındaİlimizde faaliyet gösteren hayvancılık işletmeleri, yetiştiriciler, emek veren il ve ilçe personellerine teşekkür belgeleri takdim edildi.Sonrasında çalışma grupları oluşturularak sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü. 7 mart Cumartesi günü hazırlanan raporun sunulmasının ardından, çalıştay sona erdi.