Uzun yıllardır terkedilen Ata tohumlarımızdan yapılan üretimi yeniden farkındalık yaratmak amacıyla yapılan çalışmalarla Kentlerde ve okullarda dağıtılan 50 bin adet fide; bahçe ve balkonlarda toprakla buluştu.
13 İlçede başlatılan ata tohumlarından çoğaltılan domates, biber ve patlıcan fidelerinin dağıtımı ilk defa Menteşe İlçesi Sınırsızlık Meydanında başladı. İlkokul öğrencilerine ve vatandaşlara yapılan dağıtıma Muğla Valisi Orhan Tavlı ile Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak katıldı.
İş sezonu nedeniyle bize gelemeyen emekçi kadınlarımıza fidelerini biz ayaklarına götürdük.
Dağıtımın ardından İl Müdürü Barış Saylak, Billur Gözlük Fabrikasında çalışan işçi kadınları ziyaret etti. Ata tohumlarından üretilen fideleri işçilere dağıtan Saylak “İş nedeniyle bize gelemeyen emekçi kadınlarımıza fidelerini biz ayağına götürdük.” dedi.
122 bin çeşit tohum gen bankalarında muhafaza ediliyor.
Menteşe İlçesi Gazi Anadolu Lisesinde öğrencilere yönelik yapılan dağıtıma ise İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ferman Akbulut, İlçe Milli Eğitim Müdürü İdris Kömürcü de katıldı. İl Müdürü Barış Saylak öğrencilere ata tohumlarının önemini ve ülkemizdeki tohum gen bankalarını anlattı. “1963 yılından beri Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Ankara Gen Bankasında soğuk hava depolarında korunarak gelecek nesillere taşınması için sağlanan ata tohumlarından üretilen fideleri sizlerle buluşturuyoruz. 122 bin çeşit tohum gen bankalarından gelecek nesiller için muhafaza ediliyor, büyük bir ekip tarafından ARGE çalışmaları ile geliştirilerek ıslah ediliyor. Bu tohumları korumak ve gelecek nesillere miras olarak bırakmak hepimizin sorumluluğudur. Bu fidelerden elde edeceğiniz tohumları çoğaltmak, gelecek nesillere taşınmak, korunmak hepimizin görevidir.” dedi. İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan bahçede öğrencilerle birlikte dikim yapıldı. Ardından Cumhuriyet Ortaokulunda ve Orhaniye Mahallesinde mahalle sakinlerine fide dağıtımı yapıldı.