1. Haberler
  2. Bodrum
  3. Mantar Zehirlenmelerine Dikkat!

Mantar Zehirlenmelerine Dikkat!

featured

Ülkemizde yağışların artması dolayısıyla mantar zehirlenmesi vakalarında artış gözlenmektedir.

Doğada yaklaşık 5 bin mantar türü var. Bunlardan da 100 tanesinin zehirli olduğunu biliyoruz. İçlerinde de ‘amantia phalloides’ dediğimiz bir grup var. Bu grup özellikle ölüm ile seyreden bir mantar zehirlenmesi oluşturuyor”

Özellikle sonbahar aylarında ormanlardan toplanan mantarlar, bilinçli tüketilmediğinde zehirliyor, bu zehirlenmeler ölümle sonuçlanabiliyor. Bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı ve karın ağrısı gibi belirtileri olan mantar zehirlenmesi nedeniyle her yıl yüzlerce kişi hastanelere başvururken, son günlerde vaka sayılarında gözle görülür artış yaşanıyo

lkbahar ve sonbahar aylarında ormanlardan toplanan mantarlar, bilinçli tüketilmediğinde zehirlenmelere, hatta ölümlere neden olabiliyor. Son dönemde doğadan topladığı mantarları tüketen onlarca vatandaş hastanelere başvurdu, hayatını kaybedenler oldu. Özellikle Karadeniz illerinde yaşanan zehirlenmeler İstanbul’a sıçradı. Son olarak 3 farklı ilden mantar zehirlenmesi haberi geldi. Samsun’da 6, Düzce’de 3, İstanbul’da ise 2 kişi hastaneye kaldırıldı. Zehirlenen 2 kişi hayatını kaybederken, 1 kişiye karaciğer nakli yapıldığı öğrenildi. Diğerlerinin ise tedavisi sürüyor.

Mantar zehirlenmesi belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkmaktadır. 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozuklukları ve hatta ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri de görülebilmektedir.

Vatandaşlarımız, doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemelidir.

Tüketme durumunda zehirlenme belirtileri görülmesi halinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Panzehirler, Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından hastanelerde kullanılmak üzere hazır bulundurulmaktadır.

Mantar zehirlenmelerinden korunmak için ; doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Mikroorganizma bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır.

Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir

.Zehirlenme durumunda hastaneye genellikle karın ağrısı, bulantı ve kusma şikayetleriyle başvurulduğunu aktaran İkizceli, bu belirtiler mantar yedikten sonra ilk 2 saat içerisinde ortaya çıkıyorsa öldürme olasılığının daha düşük, 6 saat ve sonrasında yaşanıyorsa öldürme olasılığının daha yüksek olduğunu ifade edildi.

Bilgi almak isteyen vatandaşlarımız 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezini 7/24 arayabilir.

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
0
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Mantar Zehirlenmelerine Dikkat!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.