Son günlerde etkisini gösteren gribal enfeksiyon vakalarının artmaya başladı. Bodrum’da etkisini gösteren gribal enfeksiyon özelikle çocuklarda ve okullarda etkili oluyor artan vakalar nedneiyleee yarımada genelinde bir çok sınıf boş kalırken bazı ilaçlar ise tükenmiş durumda
Son günlerde grip, COVID-19 ve RSV’nin bir araya gelmesiyle solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda ciddi bir artış var. Yoğun bakımlar yeniden dolmaya başlarken uzmanlar, okulda birbirlerinden hastalığı kapan çocuklarda belirti görülünce anne babaların korunmak için evde maske takması gerektiğini söyledi.
Uzmanların önerileri şöyle: “Mevsime uygun giyinin, beslenmeye ve uyku düzenine dikkat edin, bol sıvı tüketin. Hasta çocuğu okula göndermeyin. Belirtiler başladıktan sonra 3-5 gün en bulaşıcı dönem. Bu sürede hastalık hafiflemiyorsa mutlaka hekime başvurun.”
HASTA ÇOCUĞU OKULA GÖNDERMEYİN
Grip benzeri şikâyetlerle kendisini gösteren RSV’nin (Respiratuar Sinsisyal Virüs) son dönemde özellikle çocuklarda çok yaygın görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. İsmail Balık, şunları ifade etti:
“Artışı engellemek için hasta olan çocuğun okula gitmemesi gerekiyor. Okul yönetimi de bu konuda bir karar almalı, hasta çocukları evlerine göndermeliler. Çünkü hasta kişiler üç kişiden birine mutlaka hastalığı bulaştırıyorlar. Risk grubundaki kişiler hem COVID-19, hem influenza hem de zatürre aşısını aynı zamanda yaptırabilirler.
HENÜZ SALGIN DEĞİL
Üçlü salgın (RSV, COVID-19 ve Grip) adını ABD çıkardı. Bu üç virüs aynı anda dolaşıma girdiği için bu ismi verdiler. Şu anda salgın diyemeyiz ama vaka sayılarında belirgin bir artış var. Önümüzdeki dönemde salgına dönüşme ihtimali de var tabii ki. Çünkü grip ve COVID vaka sayılarında kısmi ama RSV ve solunumla bulaşan diğer virüs enfeksiyonlarında ciddi bir artış söz konusu. Gribin aşısı her sene değişiyor. O nedenle grip aşısını yaptırmalıyız.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, COVID-19’un artık kış aylarında etkisini hissettiren bir mevsimsel virüse dönüştüğünü söyledi. Şener, “Bu periyotta gribin yaygın sahada olması COVID-19’un yayılmasını dolaylı yoldan engelliyor” dedi.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Alper Şener, kış döneminde COVID-19 olgularında artış beklediklerini ancak gerçekleşen vaka sayılarında bir tırmanış görünmediğini bildirdi.
Grip virüsü vücuda girdiği zaman üst ya da alt solunum yolunda enfeksiyona neden olduğunu, vücudun bağışıklığına göre ya zatürre ya da basit üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde seyrettiğini aktaran Şener, hastaneye solunum yolu rahatsızlığı başvurusu yapanlarda en fazla grip vakasını gördüklerini anlattı.