Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde 2023 yılı için planlanan 1 ton sığla yağı ve 3 ton sığla buhuru üretim çalışmaları Köyceğiz Kavakarası bölgesinde devam ediyor.
Muğla bölgesinde geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan sığla ağacından elde edilen sığla yağı ve sığla buhuru üretim çalışmaları, pandemi ve büyük orman yangınları nedeniyle verilen aranın ardından tekrar başladı. Köyceğiz Kavakarası bölgesinde belirlenen 50 hektarlık sığla ormanında 2023 yılı için 1 ton sığla yağı ve 3 ton sığla buhuru üretimi planlandı.
İhale usulüyle verilen alanlarda sığla yağı üretim işçilerinin çalışmaları bugünlerde yoğun bir şekilde devam ediyor. Nisan ayında başlayıp Ekim ayına kadar devam eden süreçte, sığla ağaçlarından kazınan kabuklar Orman teşkilatı tarafından Kavakarası mahallesinde oluşturulan tesiste işlenip sığla yağı ve sığla buhuru elde ediliyor. Ekonomik değeri yüksek olan sığla yağı üretim aşamalarında Kavakarası ve civarında yaşayan köylüler çalışıyor. İç ve dış piyasaya satışı yapılan sığla yağı üretim çalışmalarıyla hem orman köylüsüne hemde ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.
Günnük işçilerinin mesaisi sabahın erken saatlerinde başlıyor. Günnük işçileri sığla ormanında çalışmalarını ikişerli ekipler halinde gerçekleştiriyorlar. Sığla ağacının gövdesinde ilk olarak “kızıllatma” adı verilen işlem yapılıyor. 15 gün sonra kızıllatma yapılan ağaçlardan reçine ve kabuklar sıyrılıyor. Kabuklar çuvallarla sığla yağı üretim merkezine taşınıyor. Bir süre kaynatma işleminden geçirilen kabuklar daha sonra pres makinasında sıkılıyor. Yağı çıkarılan günlük kabukları buhur-tütsü amaçlı kurutulup kullanılıyor. Kazanda biriken sığla yağı cam kavanozlara alınıp satışa sunuluyor.
Anadolu’nun Kadim Şifa Ağacı – SIĞLA
Sığla ağacı Anadolu’nun güney batı kısmında doğal olarak bulunan bir ağaç türüdür. Muğla’nın başta Köyceğiz olmak üzere Dalaman, Fethiye, Ula ve Marmaris ilçelerinde doğal sığla ormanları bulunuyor. 1827 hektar sığla ormanına sahip Muğla Orman Bölge Müdürlüğünde, sığla yağı üretimi sadece Köyceğiz Kavakarası bölgesinde Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü kontrolünde yapılıyor.
Endemik bir tür olan Sığla Ağacı, Anadolu’nun yanında dünyada sadece Amerika ve Çin’in belli bölgelerine doğal sığla ormanı bulunuyor. Sığla ağacından elde edilen Sığla Yağı binlerde yıldır şifa kaynağı olarak biliniyor. Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın güzellik iksiri diye rivayet edilen sığla yağı yüzyıllardır eczacılık ve parfümeride kullanılıyor.