1. Haberler
  2. Bodrum
  3. Akdeni̇z Meyve Si̇neği̇ İle Organi̇k Ve Entegre Mücadele

Akdeni̇z Meyve Si̇neği̇ İle Organi̇k Ve Entegre Mücadele

featured

MUĞLA NARENCİYE BAHÇELERİNE ‘TUZAK’ KURUYORUZ
AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ İLE ORGANİK VE ENTEGRE MÜCADELE
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılı itibariyle başlattığı “Turunçgillerde Pestisit Kalıntısı ile Mücadele Eylem Planı” kapsamında, Muğla narenciye bahçelerinde Akdeniz meyve sineği ile entegre mücadele başlatıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin desteği ile temin ettiği 5 bin adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağını Ortaca’da üreticilere teslim etti.
Pestisit kalıntısı ile entegre mücadele yöntemlerini kullanan Muğla narenciye üreticisine, Akdeniz meyve sineği zararlıları için tuzak dağıtımı yapılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün eğitimle desteklediği tuzak dağıtım etkinliği Ortaca’da gerçekleştirildi.
Ortaca Sanayi ve Ticaret Odası ev sahipliğindeki törene, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın yanı sıra Ortaca Kaymakamı Meral Uçar, Dalaman Kaymakamı Mesut Yakuta, Ortaca Belediye Başkanı Alim Uzundemir, Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Karakuş, Ortaca Belediye Başkan Yardımcısı Volkan Metin, Ak Parti Ortaca İlçe Başkanı Burak Kaplan, Ege Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, EİB yönetim kurulu üyeleri, Ziraat Odaları temsilcileri, üretici birlikleri ve çiftçiler katıldı.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin “İyi Tarım Uygulamaları Projesi” kapsamında Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte iki yıldan bu yana Akdeniz Meyve Sineği zararlısı ile biyoteknik mücadele sürdürdüklerini belirten Hayrettin Uçak, İl Müdürü Barış Saylak’a ve tüm Muğla üreticilerine bu konudaki hassasiyetleri dolayısıyla teşekkür etti.
Katma değeri yüksek ürünler yetiştiren Muğla üreticilerine biyoteknik mücadele konusunda destek vermeye devam ettiklerini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla’nın narenciye üretiminde kaliteli ve kalıntısız ürün çıktısına büyük önem verdiklerini anlattı. Son yıllarda küresel iklim değişikliği nedeniyle özellikle sinek popülasyonunda artış olduğunu söyleyen Saylak, narenciye bahçelerinde kimyasal kullanmadan, biyoteknik mücadele için seferberlik başlattıklarını kaydetti. Saylak, “Muğla,narenciye üretiminde ve ihracatında küresel bir aktördür. En önemli ürün grubumuz olan narenciyeyi koruyarak üretmek ve güvenli bir şekilde ihraç etmek için üzerimize ne düşüyorsa yapmak zorundayız. Özellikle Akdeniz meyve sineği, üretcilerimiz için büyük sorun teşkil ediyor. Biz, meyvelerin kimyasalla temas etmeden güvenli bir şekilde yetiştirilmesini temin etmeye çalışıyoruz. Böylece ağaçlar kesinlikle zarar görmüyor, üreticimizin de yüzü gülüyor. Muğla’ya 5 bin adet tuzak temin eden Ege Yaş Sebze Meyve İhracatçıları Birliği’ne üreticilerimiz adına çok teşekkür ediyorum. Başkanımızdan 2 bin 500 adet tuzak sözü aldık. Onları da eylül ayı gibi üreticilerimize dağıtacağız.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, törene katılanlar tarafından Zafer Çelimli adlı üreticiye ait narenciye bahçesine monitör tuzak asımı yapıldı. Dağıtımın ardından üreticilere, tuzakların doğru kullanım yöntemleri hakkında bilgi verildi. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süreyya Can da, yaptığı sunumla turnçgil zararlıları konusunda üreticileri bilgilendirdi.

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
0
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Akdeni̇z Meyve Si̇neği̇ İle Organi̇k Ve Entegre Mücadele
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.