MUĞLA ODALARI VE BORSASI 37’NCİ ORTAK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’ne bağlı Muğla Odaları, Borsa ve Deniz Ticaret Odaları, 2006 yılından bu yana 3 ayda bir düzenledikleri Odalar ortak toplantısının 37’ncisinde bir araya geldi. Bodrum Ticaret Odası ev sahipliğinde, Muğla Valisi İdris Akbıyık’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda turizm kenti olarak Muğla ilinin sorunları ve kamudan beklentiler gündeme alındı.
Toplantıya Muğla Valisi İdris Akbıyık, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Meclis Başkanı İlhan Ersan, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Meclis Başkan Yardımcısı Sinan Cingöz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İbrahim Akkaya ve Erdem Ağan, Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Atilla Serttaş, Fatma Nur Tuncer, Gürkan Topan, Meclis Üyeleri Toros Demirdöven, Murat Pahna, Zeyyat Aybey, Hüseyin Sabri Boyacı, Fadıl Yamanoğlu ve İzzet Göksel Esen, 3 Nolu Komite Başkanı Gamze Demirci, 5 Nolu Komite Başkanı Yasemin Akpınar, 5 Nolu Komite Üyesi Salih Gürhan Gider, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclis Başkanı Kemal Hıra, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Marmaris Ticaret Odası (MTO) Meclis Başkanı Zekiye İpci, Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan, Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Meclis Başlanı Mustafa Yüksel, Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, İMEAK DTO Bodrum ve Milas Şubeleri Başkanı Orhan Dinç, İMEAK DTO Marmaris Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Bağlı, Fethiye Şubesi Meclis Başkanı Onur Ugan, Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Tugay, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası KGK İl İcra Komitesi Başkanı Mehtap Şeniz Çahan, Muğla Oda, Borsa ve Deniz Ticaret Odalarının Yönetim Kurulu, Meclis Üyeleri, Genel Sekreterleri ve çalışanları, Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı, TÜRSAB BTK Bodrum Başkanı Yüksel Aslan, BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz ve Denizciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sinop katıldı.
Önemli bir misyon güdülüyor
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon Muğla Odaları ve Borsasını Bodrum’da ağırlıyor olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederken “Bugün burada vereceğimiz önerilerin kamuda karşılık bulması için yine birlikte hareket ederek gerekli lobicilik faaliyetleri ve projeler üreterek sonuca ulaşmada üyelerimiz için önemli bir misyon yükleneceğiz.” dedi.
Muğla’nın artık deniz-kum-güneş turizminin yanında farklı alternatifler de sunması gerektiğine işaret eden Başkan Kocadon bölgenin agro-turizmde, sağlık turizminde, kurvaziyer turizminde ve gastronomi turizminde giderek daha tanınır hale geldiğinin de altını çizdi ve şöyle dedi: “Her bir ziyaretçimiz her bir misafirimiz dönerken Muğla’yı bambaşka anlatıyor. İlimizi ve ilçelerimizin tüm alt ve üst yapı sorunları çözerek, ilçeler arası rekabeti değil birlikteliği öne çıkaracak tanıtım politikasıyla, yerli yabancı yatırımların ilimize uygun planlanmasını sağlamalıyız.”
Başkan Kocadon’un ardından konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Muğla’mız doğal güzelleri ve ekonomik katma değeri ile çok önemli bir ilimiz. Kentin en önemli geçim kaynağı ise turizm. Bölgemizin sorunlarının çözümü için hep birlikte çalışmalıyız. Salgın dönemi sonrasında Muğla’ya göç çok arttı. Ancak bölgede yatırımlar da devam ediyor. En büyük sorunumuz alt yapı. Bu çözülmeden hiçbir şey yapılamıyor. İmar planlarından başlayarak alt yapı sorunlarının çözümüne odaklanmalıyız. Valiliğimiz öncülüğünde elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, “Muğla, dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında 93’üncü sırada yer aldı. Araştırma firması turizm performansı, altyapı ve sürdürülebilirlik kriterlerini de kıstas alıyor. Bu kapsamda ilimizin ilk 100 şehir arasına girmesi son derece önemlidir. Bodrum’un sorunlarına değinmek gerekirse, nüfusa oranla aldığımız destek, reeldeki nüfusumuza oranla çok düşük kalmakta. Bunun revize edilmesi ve ulaşım / altyapı sorunlarının bir an önce sona ermesi gerekiyor. Kirada oturan memurlarımız zorluk içerisinde ve Bodrum’a gelmek istemiyorlar. Lojman yapımı gibi yöntemlerle bu sorunun giderilmesi gerekiyor.” dedi.
Muğla Valisi ilin önemine dikkat çekti
Kaymakam Çit’in ardından kürsüye davet edilen Vali İdris Akbıyık, “Muğla’da her şey var. Muğla’da hayat var. Orman var, doğa var, tarım var, kültür var. Tam anlamıyla sanayi var diyemesek de haraketli bir ticari hayatı var. İlimizin spor turizmindeki başarılı ivmesi hızla yükselmeye devam edecek. Sağlık turizmi ilimiz için çok önemli. İlimize gelen turistlerin yarısını İngilizler oluşturuyor ve sağlık hizmetleri noktasında ciddi talepleri var. Gastronomi alanında da oldukça zenginiz. Tarım ürünleri alanında tercih edilen bir bölgeyiz. İhracatta iyiyiz. Kültür turizminde 1000 civarı ören yerine sahibiz. Hem tarihin ön plana çıkartılması hem de turizm açısından oldukça önemli. Odalarımız ve STK’larımız çok kıymetli. Hem bakanlıklar hem de yerel yönetimler nezdinde yatırımlarımız sürüyor. Burada lokomotifimiz özel sektördür. Değerlerimizin hiçbirini bir diğerine feda etmeden çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tarımı da koruyacağız, madeni de koruyacağız. Doğayı da koruyacağız sanayiyi de geliştireceğiz. İlçelerimizin elbette sorunları var. Bahane üretmeden çalışmak istiyoruz. Kimliklerimizi bir tarafa bırakarak, çalışmak için var gücümüzle birlikte mücadele edelim. Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.” ifadelerine yer verdi.
Açılış konuşmalarının ardından, Oda/Borsa temsilcileri söz alarak gündeme ilişkin aktarmak istedikleri sorun ve görüşleri dile getirdiler.
İlk olarak kürsüye gelen Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya, “Bölge ekonomisinin kalkınması için düzenlediğimiz toplantıların 37’sini düzenliyoruz. Ülkelerdeki turizm gelişmelerini inceliyoruz. Yeşil turizm alanında, yeşil mutabakat kapsamında yapılması gereken çalışmalara hazırlıklı olma sorumluluğumuz var. Muğla olarak çok hızlı nüfus artışı yaşıyoruz. Çünkü Muğla, pek çok yönden cazibesi yüksek bir il. Hızlı nüfus artışı ile gelen sorunlarımızı sıklıkla konuşuyoruz. Ancak Bodrum’da bu pandemiden sonra tahmin edilemeyecek bir oranda ilerledi. Bu hızlı ilerleme, kaçak ve yoğun yapılaşma, trafik ve otopark sorunu, yüksek kira ve her alanda önü alınamayan fiyat artışları, plansız arazi kullanımı gibi sorunları beraberinde getirdi. Pek çok çalışmanın önünde mevcut mevzuat bir engel teşkil edebiliyor ancak bu mevzuatların revize edilmesi gerekiyor.” dedi.
Toplantıda konuşan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, MUTSO olarak sağlık turizmine yönelik yaptıkları çalışmalara yönelik bilgi verdi. Başkan Karakuş şunları kaydetti: “Alternatif turizm çalışmaları kapsamında, 4 mevsim turizme katkı sağlayacak sağlık turizmi, bölgemizde çok büyük bir büyüme kapasitesi sağlayacak. Bu kapsamda çalışmalara ağırlık vermemiz gerektiğini düşünerek odamızda ve üniversitemizde çeşitli toplantılar gerçekleştirdik. Sağlık komitemizin önerisiyle geçtiğimiz ocak ayında Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen sağlık turizmi fuarına katılım sağladık. Muğla’dan işletmelerimizin de yer aldığı fuarda oluşturduğumuz imaj çok değerliydi. Çünkü Valiliğimiz, Odamız, İl Sağlık Müdürlüğümüz ve sağlık tesislerimiz ile sağladığımız bu katılım ile fark yarattığımızı düşünüyorum. Fuardan döndüğümüzde bir değerlendirme yaptık ve bu fuarın bizim için son derece eğitici olduğu kanısına vardık. Kısa ve orta vadeli bir yol haritası çıkarmamız gerektiğini düşündük. İlk etapta bilgilendirme eğitimleri düzenleyerek sağlık turizmi yetki belgeli firma sayımızı arttırmamız gerekiyordu. Bunun için gerekli adımları attık ve şuanda başvuru yapan firma sayımızı ciddi oranda artırmış bulunmaktayız. İkinci aşamada fuarda bağlantı kurduğumuz Avrupa Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Fatih Şenel’i, 2 hafta kadar önce ilimize davet ederek hem bir toplantı gerçekleştirdik hem de sağlık tesislerimizi ve kültür rotalarımızı gezdirdik. Avrupa Türk Seyahat Acenteleri birliği bünyesinde bin 200 adet acente bulunduruyor. Yıllardır, Muğla olarak turizmi geliştirmek için dışarıda acenteler açsak, kendi turumuzu kendimiz satsak gibi düşüncelere sahiptik. Baktık ki bin 200 adet acente bizim bu bölgeye tur satmak için hazır ve bu büyük bir avantaj. Bundan sonraki aşamada bu acente temsilcilerini ilimize davet etmeyi ve burada bir info tur düzenlemeyi hedefliyoruz. Planlarımız doğrultusunda ilerliyor ve önümüzdeki yazdan itibaren sağlık turizmi kapsamında ziyaretçilerimizi misafir etmeyi amaçlıyoruz. Muğla konumu, doğası, kültürü ve tarihi ile eşsiz bir coğrafya. Oldukça başarılı hekimlere ve tesislere de sahibiz. İnsanların sağlık hizmetleri için bu bölgeyi tercih etmemesi için bir neden yok. Bölgemizde ve ülkemizde hem kaliteli hem de Avrupa ülkelerine göre çok daha ucuz sağlık hizmeti almaları mümkün. Bunun için gerekli altyapıya sahibiz. Ancak tanıtım çalışmalarına ağırlık vermemiz ve direk uçuş sayılarımızı arttırmamız gerekiyor. Bu noktada da havayolu şirketleri ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Ancak her konuda olduğu gibi bu konuda da güçlü bir lobiye ihtiyacımız var.”
Başkan Karakuş konuşmasının sonunda, yeni görev dönemleri nedeniyle Kadın ve Genç Girişimciler Kurul Başkanlarını ve icra komitesi üyelerini tebrik ederek, “İlimizde girişimciliği arttırmak ve farkındalık oluşturmak adına yapacağınız her çalışmaya Muğla Odaları ve Borsa olarak canı gönülden destek olmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyor, başarılı bir görev süresi diliyorum.” dedi.
Başkan Karakuş’un ardından konuşan Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Ayhan ilin verilerini ve değerlerini rakamlarla aktardığı konuşmasında, ilin rakamsal verilerini aktararak “Yaklaşan yerel seçimlerin öncesinde, aday isimlerin sorunlarımızı görerek ve bunlara bir çözüm bulma noktasında bir vizyon oluşturmalarını istiyoruz.” dedi.
Sonrasında kürsüye gelen İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, “Denizciler olarak, denizden karaya bakan kısımdayız. Hem çevreyi hem sanayiyi bir arada götürmek gerekiyor.” diyerek sektörün sorunlarına ilişkin bilgi verdi.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Fethiye, körfezi ve koylarıyla, doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle sadece ülkemizin değil, dünyanın eşsiz destinasyonları arasında yer alıyor. Ancak son yıllarda gerek körfezimiz gerekse doğa harikası koylarımız ciddi tehdit altında. Körfezimiz, yıllardır kirlilik yaratan farklı nedenlerle, doğal dengenin bozulmasıyla kendini yenileyemez hale geldi. Körfez kirliliği bugün ne yazık ki bölgemizin turizm geleceği ve halk sağlığı açısından büyük risk oluşturuyor. Özellikle pandemi sonrası deniz turizmindeki artış; Fethiye Körfezi taşıma kapasitesinin artmasına neden oldu ve bu durum çözülemeyen kirlilik sorununu daha da artırdı. Körfez kirliliğinin başlıca sebeplerinden biri de Fethiye’de düzgün, planlanmış modern bir çekek yerinin olmaması, tekne bakım onarım ve kışlama sahalarının eksikliği. Yat imalatı hususunda Fethiye, Türkiye’nin ilk sıralarında yer alarak marka haline gelebilecekken, çekek yeri problemi nedeniyle sektörde gelişme ve ilerleme imkânsız hale geldi. Uzun yıllardır gündemde olan bu sorunun ivedilikle sonuçlandırılması, başta denizcilik sektörü olmak üzere bölgemizin en önemli önceliklerinden biri.” dedi. Başkan Çıralı ayrıca bölgede sorun teşkil eden kıyı, koy ve plajlarda yapılaşma baskıları hakkında da sorun ve çözüm önerilerini aktardı.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Bodrum’a giden inşaatlar nedeniyle ciddi bir kamyon ve taşımacılık sorunu var. Yurt içinde ve yurtdışında fuar ve tanıtım çalışmalarına Muğla olarak daha fazla ağırlık vermemiz gerekiyor. Markalaşma ve gastronomi alanında çalışmalara ağırlık vermemiz gerekiyor. Avrupa Birliği Coğrafi işaretli ürünlerimiz de bölgeye fark katacaktır. Tarım ve zeytincilik alanında Milas’ta oldukça modern tesislere sahibiz. Milas olarak 2024 yılında genişleme talebimiz var. OSB’de yer almak isteyen üyelerimiz var. Bunlar güzel gelişmeler. Ama tanıtım çalışmalarını daha da arttırmamız gerekiyor.” dedi.
IMEAK Deniz Ticaret Odası Marmaris Şube Başkanı Halil Bağlı, “Geçirdiğimiz yangınlar sonucunda yaşanan olumsuzlukların giderilmesi için devletimizin, belediyelerimizin ve Odalarımızın desteğine ihtiyacımız var.” dedi.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk şunları kaydetti: “İlimiz için turizm kadar tarım da önemli. İlimizde faaliyet gösteren büyük işletmelerimiz büyük oranda büyük illerin vergi dairelerine kayıtlı oldukları için gelir vergisinden faydalanamıyoruz. Coğrafyamız sınırlı ama buna rağmen tarımda yetersiz kalıyoruz. Borsa olarak son hamlemiz gıda analiz laboratuvarı kurmak. 2024 yılının ilk çeyreğinde hizmete geçmesini amaçlıyoruz. Tarımda arıcılık, örtü altı üretimde narenciye sebze, zeytinyağı, hayvancılık gibi her alanda sorunlarımız var. Hep birlikte bu sorunlar için çalışıp sonuca ulaştıracağız. Zeytinyağının en büyük sorunu tağşiş. Tüm sektörlerde işçi ya da çalışan sorunu var. Planlı tarım olmadıktan sonra üretim de yeterli olmuyor. Akıllı tarım ve su kontrollü su tüketimi ile topraklarımızın verimli şekilde işlenmesi gerekiyor.”
IMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Meclis Başkanı Onur Mugan, “Gerçek yatak kapasitemiz ile rakamlar arasında fark var. Kaçak konaklamanın önüne geçemiyoruz. Kapasitemizin çok üstündeyiz ve yazın bölgelerimizde biz bile durmak istemiyoruz. Amacımız çok turist değil, nitelikli turist olmalı. Kıyılarımız çok değerli bunları korumamız gerekiyor. Göcek’te günlük ağaçlarının bulunduğu yerde yapılaşma başladı. Bu bizim sonumuzu getirir. Ciddi anlamda fizibilite çalışması yapılması gerekiyor.” dedi.
Son olarak kürsüye davet edilen Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Mehtap Şeniz Çahan “Üretim olmadan gelişim, ilerleme olmaz.” derken, Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Berke Altınsoy, “Gençlere verdiğiniz değeri biliyor ve çalışmalarımızda desteğinizi bekliyoruz. Birlikte çalışarak güzel projelere imza atacağız.” dedi.
Toplantının sonunda konuşan Muğla Valisi İdris Akbıyık, sorunların tümünü dinlediğini, bunların çözümü noktasında el birliği ile çalışacaklarını kaydetti.