Sağlık Bakanlığı: ‘2024 yılında 6 kişide Batı Nil Virüsü enfeksiyonu tespit edildi’
İklim değişikliği ve daha fazla nüfus yoğunluğunun bir araya gelmesinin, insanların geçmişe kıyasla Batı Nil Virüsü’ne maruz kalma riskinin daha yüksek olduğu belirtiliyor.
Sağlık Bakanlığı, 2024 yılı içerisinde altı kişide Batı Nil Virüsü tespit edildiğini açıkladı.
Perşembe günü X hesabı üzerinden yapılan açıklamada, virüsün 2010 yılından itibaren Türkiye’de görüldüğü belirtilirken, “Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir. Hastalarımızın takip ve tedavilerine devam edilmektedir,” bilgilendirmesinde bulunuldu.
Sağlık Bakanlığı’nın açıklaması, Türkiye’de Batı Nil Virüsü hastalarının olduğu iddiaları ardından geldi.
Avrupa’da Batı Nil Virüsü kaynaklı ölümler
Avrupa Birliği (AB) bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’ne (ECDC) göre, havaların ısınmasıyla birlikte dokuz Avrupa ülkesinde Batı Nil virüsünün (WNV) yayıldığı ve şu ana dek 8 kişinin sivrisinek kaynaklı hastalıktan öldüğü bildirildi.
Türkiye’de Batı Nil Virüsü nerede görüldü?
Sağlık Bakanlığı tarafından sosyal medya hesabından açıklanan 6 hastanın hangi illerde ve hangi hastanelerde tedavi altında oldukları henüz açıklanmadı.
Batı Nil Virüsü korunma yöntemleri neler?
Batı Nil Virüsü hastalığından korunmak için sivrisinek olan ortamların ilaçlanması ve kirli sulara yakın alanlarda bulunulmaması gerekli. Uzmanlar sivrisineklere karşı uzun kollu kıyafetlerin giyilmesi gerektiğini ve geceleri pencerelerin kapatılarak klima kullanılmasını önerdi.
Batı Nil enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?
Batı Nil Virüsü hastalığı için henüz geliştirilmiş bir aşı ya da ilaçlı tedavi yöntemi bulunmuyor. Ancak bilim insanları aşı için çalışmalarına devam ediyor.
Temmuz sonu itibarıyla, başta Yunanistan (31) ve İtalya (25) olmak üzere İspanya (beş), Avusturya, Macaristan ve Sırbistan (ikişer) ile Romanya ve Fransa’da (birer vaka) bildirilirken, Hırvatistan’da ilk vaka ağustos ayında açıklandı.
Yunanistan’da beş, İtalya’da iki ve İspanya’da bir kişi hayatı kaybetti.
Korunma yöntemleri
ECDC, insanların sivrisinek kovucu kullanarak, vücutlarının çoğunu örten giysiler giyerek ve klimalı veya perdeli odalarda uyuyarak virüsten kaçınabileceklerini belirtti.
ECDC, WNV enfeksiyonlarının çoğu semptomlara yol açmazken, yaklaşık yüzde 20’sinin baş ağrısı, ateş, kusma, yorgunluk ve genel rahatsızlığa yol açabilen Batı Nil ateşine neden olabileceğini açıkladı.
Enfeksiyonların yüzde 1’inden daha azı sinir sistemini etkileyen ciddi bir duruma neden oluyor.