CENNET KOY ORMANLARI İMARA AÇILDI
Bodrum’da onlarca STK ve çevre örgütünün korumaya çalıştığı 1. Derece Doğal ve Arkeolojik Sit Alanları’nın bulunduğu ormanlık alanlar turizm amaçlı yapılaşmaya açıldı.
Bodrum’da onlarca STK ve çevre örgütünün korumaya çalıştığı 1. Derece Doğal ve Arkeolojik Sit Alanları’nın bulunduğu ormanlık alanlar turizm amaçlı yapılaşmaya açıldı.
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’ndeki Cennetkoy ve bölgesinde ormanlık alanların turizme açılmak istendiği CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin olumsuz görüş bildirdiği ortaya çıktı.
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’ndeki Cennetkoy ve bölgesinde ki ormanlık alanlarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yeni plan değişikliği yapıldığı ve ormanların turizm açılacağı ortaya çıktı.
PLAN ONAYLANDI 76 DÖNÜMLÜK ORMANLIK ALAN TURİZME AÇILDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Bodrum’da ormanlık alanların turizme kazandırılmasını öngören plan değişikliğini onayladı. Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi için hazırlanan ve 1/25.000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ile 1/5.000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliklerini içeren bu plan, ayrıca 1/1.000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı değişikliklerini de kapsıyor. Planlar, bir ay boyunca askıda kalacak.
Bu yeni düzenlemeye göre, 76.844 metrekarelik bir ormanlık alanın imar planı tamamen değiştirildi. Ormanlık alanlar, yerini konaklamalı turizm tesis alanları, yol ve rekreasyon alanlarına bırakıyor.
ORMANLAR TURİZM TESİSLERİ İÇİN AYRILDI
Söz konusu değişiklikle, ormanlık alanın bir kısmı turizm tesisi alanlarına, bir kısmı ise ‘rekreasyon alanları’ olarak planlandığı ortaya çıktı.
CHP’Lİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRDİ
Muğla Büyükşehir Belediyesi, daha önce aynı bölge için yapılan imar planı değişikliğini yargıya taşıyıp iptal ettirmişti. Şimdi ise, aynı alanla ilgili yeni bir imar planı değişikliğine karşı da olumsuz bir görüş bildirdi. Belediyenin görüş yazısında, mahkeme kararlarının göz ardı edildiği ve bu yeni değişikliğin kıyı mevzuatına aykırı olduğu vurgulandı.
Görüş yazısında, “Parsel sınırları içinde kalan kamusal alanlara erişim imkanının sağlanmadığı, turizm (otel) alanlarına emsal artırımı hakkı verilerek, iptal edilen planlarda beklenen iyileştirmenin yapılmadığı; aksine, turizm tesis alanlarının genişletilmesi suretiyle yapılaşmanın arttırıldığı ve orman alanlarının daraltıldığı” ifade edildi. Ayrıca, bu yaklaşımın koruma-kullanma dengesine aykırı olduğu ve bu nedenle mahkeme kararlarının gereğinin yerine getirilmediği değerlendirildi.
ORMAN BAKANLIĞI’DA İTİRAZ ETTİ
Mülkiyet sahibi olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın itirazları da gündeme geldi. Bakanlık, değişikliğin orman vasfı taşıyan alanları korumak yerine turizm yatırımlarına açarak ekosistemi tahrip ettiğini savundu.