Bodrum ilçesinde, ilçenin tek kalan merası olan Dereköy-Kavakderesi‘nde kurulması planlanan 20 bin panellik GES projesine ÇED olumlu raporu verildiği ortaya çıktı. Çevreciler su kaynakları ve eled kalan son meranın yok almaması için defalarca eylem yapmıştı.
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Dereköy Mahallesi sınırları içinde, yarımadanın akan tek deresi Kavakderesi’nde 20 hektarlık mera alanında kurulması planlanan 20 bin panellik GES projesine karşı Bodrumlular ve köylüler, eylem ve basın açıklamaları yaparak projeye izin verilmemesini istemişti.
Kavakderesi’nde toplanan yaklaşık 300 köylü ve çevreci, mera alanları ve akan derelerin GES projesi için yok edilmesine tepki göstermişti.
NOVUS Grup Yatırım Enerji Üretim A.Ş., Dereköy Mahallesi, 296 Ada, 16 Nolu Parsel üzerinde 10 megavatlık bir güneş enerji santrali ve enerji depolama tesisi kurmayı planlıyor. Firma tarafından başlatılan ÇED sürecinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre proje için ‘ÇED Olumlu’ kararı verildiği belirtildi.
Bakanlık açıklamasında şunlar belirtildi:
“NOVUS Grup Yatırım Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Bodrum-1 Güneş Enerji Santrali (10 MWE/10 MWM) ve Elektrik Depolama Tesisi (10 MWE/10 MWH) (Santral Alanı: 14,686 hektar) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararı verilmiş olup, Muğla Valiliği (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından bu karar kamuoyuna duyurulacaktır.”
Ayrıca, söz konusu projeye ait nihai ÇED Raporu ve ekleriyle birlikte belirtilen hususların 2822 sayılı Çevre Kanunu çerçevesinde yürürlüğe girdiği ve ilgili mevzuat uyarınca gerekli izinlerin alınması gerektiği de vurgulanmıştır.
Proje için verilen ‘ÇED Olumlu’ kararı, çevresel etkilerin kontrol altına alınarak kabul edilebilir düzeyde olduğunu ifade etmektedir. Bu karar sonrasında, yatırım için gerekli izinler alındıktan sonra proje hayata geçirilebilecektir.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla’nın Köyceğiz ve Ula ilçelerinin Turgut ve Kavakçalı Mahalleleri’nde yapılması planlanan RES projesine ‘ÇED Olumlu’ kararı verdi.
EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım Anonim Şirketi’nin GAİA Rüzgâr Enerji Santrali Projesi, 17’si endemik olan 158 türe ev sahipliği yapan ormanlık alanda bulunuyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, proje için 39,1 hektarlık alanda 12 bin 470 ağaç kesilmesinde sakınca görmüyor.
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 07.11.2018’de Resmi Gazete‘de yayımladığı 30588 sayılı “Rüzgar Enerjisine Dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ve Bağlantı Kapasitelerinin Tahsisine İlişkin Yarışma” ilanı kapsamında bölge, 250 MWe bağlantılık RES projesi için 30.05.2019 tarihinde EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş.’ye verilmişti.
Tamamı orman alanında
Proje kapsamında 18’i Muğla OBM, Yılanlı OİM ve Namnam OİŞ sınırlarında; 2’si Muğla OBM ve Denizli OBM ortak sınırında olmak üzere 20 türbin kurulacak. Maliyeti 781 milyon 200 bin TL olan proje için toplam 713.026,72 metrekarelik alan kullanılacak.
Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi’nin 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre RES projesinin planladığı alanın tamamı “Orman Alanı” statüsünde.
Binlerce ağaç kesilecek, endemik türler yok olacak
Bölgede 11,065 ağaç ve 45 familyadan 158 canlı türü bulunuyor. 158 türün alt seviyesinde bulunan taksonlardan 4’ünün lokal endemik, 7’sinin bölgesel endemik ve 5’inin geniş yayılışlı endemik tür olduğu biliniyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, bölgedeki iklim değişikliği ile mücadelede yutak görevi gören bir ekosistemi olduğuna dikkat çekerek projenin buradaki yaşamı olumsuz etkileyeceğini söylüyor