1. Haberler
  2. Bodrum
  3. Akmayan suya yüksek fatura tepkisi

Akmayan suya yüksek fatura tepkisi

featured

Bodrum’da sık sık patlayan su borusunun ardından bir çok mahallede yaşanan su sorunu ve yüksek miktarda gelen su faturası ve atık bedeli vatandaşın tepkisine neden olurken Türkiye ‘de akmayan suyun yüksek faturası sade Bodrum’da yaşanıyor diyerek sosyal medya paylaşımları dikkat çekiyor. Bodrum’’da yüksek gelen su faturalarının üstüne eklenen katı atık toplama ve taşıma bedeli, atık su ücreti gibi diğer vergiler vatandaşların tepkisini çekmeye devam ediyor. Su faturasını sosyal medyadan paylaşan bir vatandaş “Bu nasıl Bu nasıl bir atık su bedeli?” diye seslendi.
Bodrum’da ’da yüksek tutarda gelen su faturası vatandaşların tepkisine neden oldu. Diğer aylara göre bu ay yüksek gelen içme suyu ücretine birde ‘zorunlu ücretler’ eklenince, su faturalarında ki tutar kabardı.Su kesintisi sık sık yaşanan Bodrum’da akmayan suya yantilan ücret ve atık bedelleri ise vatandaşlar çileden çıkardı.

Bodrum’un su ihtiyacını karşılayan Mumcular Barajı’nın kuruması nedeniyle ilçede sık sık su kesintileri yaşanıyor. Sorunun çözümünün tartışıldığı ilçe, isale hatlarında meydana gelen patlaklarla da gündeme geliyor.

Buna karşılık su faturalarının yüksek geldiğini iddia eden ilçe sakinleri, duruma tepki gösteriyor.

“Su kaynakları tükeniyor”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özçelik, gazetecilere, Bodrum’da su temininden kaynaklı zorluklar arttıkça su faturalarına yansıyan su ücretlerinde de ciddi artışlar yaşandığını söyledi.

,

Vatandaşların şikayetlerinin her geçen gün arttığına dikkati çeken Özçelik, “İçme suyu faturaları üzerinde toplanan tek ücret içme suyu ücretleri olmadığından yüklü bir faturayla karşı karşıya kalıyoruz. Su faturalarının yüksek olmasındaki en önemli etken, şehre sağlanan su kaynaklarının kısıtlı olması. Mumcular Barajı geçtiğimiz ay içerisinde kurumuştu. Geyik Barajı’nda da su seviyesi her geçen gün daha da azalıyor.” ifadelerini kullandı.

Özçelik, su patlaklarının bir türlü önüne geçilemediğini belirterek ilçeye suyun Milas Akgedik Barajı’ndan temin edildiğini anlattı.

“Uzun süredir su sıkıntısı yaşıyoruz”

Türkkuyusu Mahallesi’nde yaşayan Gülbahar Gedik hem evinde hem de çalıştığı iş yerinde uzun süredir su sıkıntısı yaşadıklarını dile getirdi.

Sorunu sadece kendisinin değil, birçok mahallelinin yaşadığını ifade eden Gedik, “Belediyemiz bu sorunla ilgili bir şeyler yapmaya çalışıyor ancak çok yüksek su faturaları geliyor. Sonuçta biz ofiste sadece lavaboları kullanıyoruz. İki günde bir ancak su geliyor. Diğer kalan günlerde iki damacanayla burayı devam ettirmeye çalışıyoruz. Bize bu ay 1605 lira diğer ofisimize de hiç kullanmadığımız halde 659 lira fatura geldi. Kullanılmayan suyun faturası bize yansıtıldı. Biz bunlara bir çözüm istiyoruz.” diye konuştu.

PEKİ NEDİR BU ZORUNLU ÜCRETLER?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2011’deki bir kanun ile belediyelere toplattırdığı ve belediyelerin de bunu ödenek olarak kullandığı katı atık ve toplama bedeli, su faturalarının katlanarak ödenmesine neden oluyor.
Muğla’da MUSKİ tarafından toplanması zorunlu kılınan katı atık bedelleri aylık olarak ilçe belediyelerine aktarılıyor. İlçe belediyeleri tarafından, ilçe belediye meclisinde alınan karar doğrultusunda katı atık bedelinin ücreti belirleniyor.
Ayrıca su faturalarında yer alan diğer zorunlu ücretler şunlar;
Büyükşehir Belediyesi adına alınan çöp (katı atık) bertaraf ücreti, çevre temizlik vergisi (% 80’i ilçe belediyesine, %20’si büyükşehir belediyesine aktarılmaktadır), bakanlıklar adına alınan ücretler

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
0
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Akmayan suya yüksek fatura tepkisi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.