1. Haberler
  2. Etkinlikler
  3. Sezonun ilk zeytin hasadı Hapimag Sea Garden Resort Bodrum’da başladı

Sezonun ilk zeytin hasadı Hapimag Sea Garden Resort Bodrum’da başladı

featured

 

Bodrum’un eşsiz koylarından Yalıçiftlik’te yılın 12 ayında misafirlerini ağırlayan Hapimag Sea Garden Resort Bodrum, Türkiye’de yerel ürün ve üreticilere destek amacıyla düzenlediği ‘Hasat Günü’ etkinliklerinin altıncısını gerçekleştirdi. Olivurla Kurucu Oleolog Pelin Omuroğlu organizayon iş birliğinde ve dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu markası Türk Hava Yolları’nın sponsorluğunda gerçekleştirilen bu yılki etkinlikte yerel zeytin üreticileri ve sektörün profesyonelleri bir araya geldi.

 

Faaliyete geçtiği 1994 yılından bu yana yerel değerlere hak ettiği değerin gösterilmesi için öncü rol üstlenen Hapimag Sea Garden Resort Bodrum, bu yıl 30’uncu yaşını kutlarken yerel ürün ve üreticilere destek olmak, yöresel lezzetleri evrensele taşımak amacıyla altı yıl önce başlattığı ‘Sea Garden Hasat Günü’ etkinliklerine devam ediyor. Bu yıl Olivurla Kurucu Oleolog Pelin Omuroğlu iş birliğiyle ve dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu markası Türk Hava Yolları’nın sponsorluğunda gerçekleşen etkinlik, yerel zeytin üreticileri ve zeytin profesyonellerini bir araya getirdi. Etkinliğe Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Milas İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Gökhan Kurgan, Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü Aslan Korkmaz, Milas Ticaret Odası Başkanı Reşit Özer, Milas Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Ferit Korkmaz ve Hapimag Sea Garden Otel Operasyon Müdürü İlker Adaş katıldı.

8 Ekim’de düzenlenen organizasyonda akademisyen, doktor, diyetisyen, ekolojist, şef ve üreticilerin katıldığı panellerin yanı sıra zeytinyağı tadımı, atıksız sürdürülebilir mutfak workshop’u, zeytin hasadı ve çekiçge düzenlendi. Etkinliğin ikinci aşamasında Çiftlik Mustafa Yazıcı İlkokulu öğrencileriyle fidan dikimi, zeytin hasadı ve zeytinyağı sıkımı gibi birçok etkinlik gerçekleştirildi. Oleolog Pelin Omuroğlu moderatörlüğünde düzenlenen panellere, Hapimag Sea Garden Resort Bodrum Executive Chef Orhan Demirkol, Dr. Levent Köstem, Dr. Şahnur Irmak, Prof. Dr. Selçuk Aktürk, Diyetisyen Zeynep Paylı, Şef Çağrı Burak Sağlam, Ekolojist Mehmet Laleli ve Defnelia Kurucusu Özden Gözlüklü Saka katıldı.

30 yıldır sürdürülebilirlik ilkesiyle ilerleyen Hapimag Sea Garden, faaliyetlerinde sürdürülebilirliğe ekolojik, ekonomik ve sosyal olmak üzere bütünsel şekilde yaklaşıyor. Tesis bu kapsamda Hasat Günleri içerisinde çocuklara özel düzenlediği etkinliklerle, doğa ve toplum için fayda yaratmaya devam ediyor. Tesis, çocuklara çevre bilinci kazandırmak ve doğayla güçlü bağ kurmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen fidan dikimi, zeytin hasadı ve zeytinyağı sıkımı gibi etkinlikler sayesinde doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunuyor ve gelecek nesillere sürdürülebilir yaşam farkındalığı kazandırıyor.

Etkinlikte sürdürülebilir gastronomi yaklaşımı ile yöresel lezzetlere verilen değeri harmanlayan Orhan Demirok ve yönetimindeki Sea Garden Gastro Team tarafından zeytin ve zeytinyağı ile hazırlanan özel ikramlar servis edildi.

‘Yerel üreticilere desteğimiz her zaman sürecek’

Kuruldukları günden bu yana yöresel değerlere sahip çıkmayı misyon edindiklerini ifade eden Hapimag Türkiye, İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan ve Hollanda Operasyonları Ülke Direktörü Kerem Demirkol, “Ülkemiz zeytin konusunda dünyanın lider üreticilerinden biri. Yerel üreticilerimizin ve Türk mutfağının önde gelen isimlerinin zeytin ve zeytinyağıyla ilgili gerçekleştirdikleri çalışmaların daha fazla insana ulaşması için altı yıldır Hasat Günleri’ni düzenliyoruz. Etkinliğimizi sürdürülebilir hale getirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bu alandaki faaliyetlerimizi ve bölgemizdeki yerel üreticileri desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Sürdürülebilirlik ilkesini doğa için benimseyen Hapimag Sea Garden Resort Bodrum’da Ege’nin bereketli topraklarında yetişen doğal ürünler mutfaktan sofralara taşınıyor. Yemek artıkları ve organik atıkların gübreye dönüştürülerek tesisteki bahçelerde ve zeytinliklerde kullandıklarını vurgulayan Demirkol, artan gübrenin de çevre köylerde yaşayan üreticilere dağıtıldığını kaydetti.

Zeytin ağaçlarına sahip çıkmayı sağlıklı besin değeri yüksek zeytinyağı üretimi ve fazlasını misyon edindiğini ifade eden 6. Sea Garden Harvest Day’in organizatörü Oleolog  Pelin Omuroğlu ise, “Oleolog olarak yıllardır zeytinin ve zeytinyağının değerini, sadece bir besin olarak değil, bir yaşam kültürü olarak ele alıyorum. Sürdürülebilir zeytin ve zeytinyağı üretimi, mutfak kültürü, sağlık ve lezzetin buluşma noktası olan turizmi de beraberinde getirir. Bu organizasyonu Hapimag ile birlikte düzenlemekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sürdürülebilirlik vizyonunu her alanda ön plana çıkaran, bu konuda birçok alanda öncü olan Sea Garden oteli ile zeytinin sürdürülebilirliği konusunda da aynı felsefeyi paylaşıyoruz. Zeytin, yalnızca bir ürün değil, geleceğimizi besleyen bir miras. Sea Garden ile bu ortak bakış açısıyla, doğaya ve sağlıklı bir yaşama katkıda bulunma sorumluluğunu hep birlikte üstlenmekten gurur duyuyorum” dedi.

 

Sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında yerel ürün üretimini desteklerken, bu ürünleri mutfaklarında hazırlanan yemeklerle misafirlerinin beğenisine sunan Hapimag Sea Garden Resort Bodrum, yıllardır soğuk sıkım usulü ile kendi zeytinyağlarını üretiyor. Bunun yanında tesis içerisinde bulunan mandalina ağaçlarından toplanan Bodrum Mandalinaları, meyve suyu ve reçel üretiminde, keçiboynuzu ağaçlarından toplanan keçiboynuzları ise kurabiye ve tatlı yapımında kullanılıyor. Ayrıca yakın zamanda kurulacak kovanlar aracılığıyla tesis kendi balını üretmeye de başlayacak.

Tesis, yerel üreticileri destekleme çalışmaları kapsamında, misafirlere servis edilen ekşi mayalı ekmeklerde kullanılan Karakılçık Unu’nu yakınlardaki Karaova bölgesinden temin ediyor. Yöre halkının ürettiği şaraplar, incir, gambilya bakla gibi mahsuller de menüde kullanılıyor.

Sofralık zeytinde dünya lideriyiz

Türkiye, 2022 rakamlarına göre sofralık zeytin üretiminde dünya lideri, zeytinyağı üretiminde ise İspanya’dan sonra ikincisi konumda. 2022’de yüzde 71 artış ile 2 milyon 976 bin 654 ton olan zeytin ve yüzde 79 artış ile 421 bin 717 tona ulaşan zeytinyağı üretimi, tüm zamanların rekoru olarak kayıtlara geçti. Bu yükselişte zeytin ağacı varlığındaki artışın etkisi büyük. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticilere sağladığı destekler de üretimin artmasında önemli rol oynadı.

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
0
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Sezonun ilk zeytin hasadı Hapimag Sea Garden Resort Bodrum’da başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.