ABD, Filistin halkı için koruma talep eden BM Güvenlik Konseyi tasarısını veto etti.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
Filistin halkı için koruma talep eden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tasarısı ABD tarafından veto edildi.
BMGK’nin geçici üyelerinden Kuveyt’in konseye getirdiği ve yaklaşık iki haftadır üzerinde pazarlıkların sürdüğü, dün oylaması ertelenen tasarı bugün konseyde oylamaya sunuldu.
ABD, Filistin halkı için koruma talep eden BM Güvenlik Konseyi tasarısını veto etti. Tasarıya 10 ülke destek verirken konseyin daimi üyelerinden İngiltere ve geçici üyelerinden Polonya, Hollanda ve Etiyopya ise çekimser kaldı.
Üç kez revize edilen ve “sulandırıldığı” belirtilen tasarıda daha önce Filistin halkı için uluslararası koruma talep edilirken son taslakta Filistinli sivillere “uluslararası koruma sağlamaya yönelik önlemlerin değerlendirilmesi” çağrısı yapılıyordu.
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, oylama öncesi yaptığı konuşmada Kuveyt’in konseye getirdiği tasarıda Hamas’tan bir kez bile bahsedilmediğini bu tasarısın tek taraflı olduğunu söyledi.
Gazze’deki şiddet olaylarından Hamas’ı sorumlu tutan ve Hamas’ın kınanması gerektiğini belirten Haley, barışı önemseyen bütün ülkelerin bu tasarıya karşı çıkması gerektiğini ifade etti.
BMGK’de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9’unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.
ABD’nin Filistin tasarısı kabul edilmedi
BMGK, ABD’nin Gazze’deki şiddet olaylarından sorumlu tuttuğu Hamas’ın kınanmasını talep ettiği tasarıyı, gerekli olan 9 oya ulaşılamadığı için kabul etmedi.
ABD, Filistin halkı için koruma talep eden BMGK tasarısını veto ettikten sonra, Hamas’ın kınanmasını istediği karşı tasarısını oylamaya sundu.
Tasarıya ABD sadece kendisi destek verirken, Rusya, Kuveyt ve Bolivya tasarıya karşı çıktı, 11 ülke ise çekimser kaldı.
ABD’nin tasarısında, Gazze’den İsrail’e atılan ve sivil altyapıya zarar veren roket saldırılarının ”en güçlü şekilde kınanması” isteniyordu.
Gazze’de, Hamas, İslami Cihad Hareketi ve diğer militan grupların tüm şiddet eylemlerine ve provokasyonlara son vermesi talep edilen tasarıda, BM üyesi bütün ülkelerden roket saldırılarında kullanılacak materyal ve silah sağlanmasından kaçınmaları çağrısı yapılıyordu.