1. Haberler
  2. Bodrum
  3. Antik kentler suya gömülüyor, Ege kıyıları haritadan silinecek!

Antik kentler suya gömülüyor, Ege kıyıları haritadan silinecek!

featured

allkaria bodrumolay1080x200 kopyaKüresel iklim değişikliğinin önüne geçilemezse Ege kıyılarındaki antik kentlerin sulara gömülmesi kaçınılmaz olacak.  Buzulların erimesi ile, Muğla’daki Knidos ve Kaunos antik kentleri ile İzmir Bergama’daki Elaia Antik Liman Kenti, ‘çok yüksek’ risk altında olan tarihi alanlar olarak saptandı.

 

 

ABD’nin New York kentindeki gökdelenlerin olağanüstü ağırlıkları nedeniyle her yıl 1-2 milimetre battığının ortaya çıkmasından sonra, benzer durumun Türkiye ve Yunanistan’daki antik kentler için de geçerli olduğu ortaya çıktı.  İklim değişikliği nedeniyle deniz suyu seviyelerinde beklenen yükselmenin Türkiye ve Yunanistan kıyılarındaki tarihi alanları nasıl etkileyeceğini inceleyen, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Enes Zengin’in yaptığı araştırmaya göre 55 tarihi alan ‘çok yüksek’ veya ‘yüksek’ risk altında. Özellikle Muğla’daki Knidos ve Kaunos antik kentleri ile İzmir Bergama’daki Elaia Antik Liman Kenti, ‘çok yüksek’ risk altında olan tarihi alanlar arasında saptanırken, en olumlu senaryoda bile bu alanların kısmen ya da tamamen sular altında kalması kaçınılmaz.

Antik kentler suya gömülüyor, Ege kıyıları haritadan silinecek! - Resim : 1
Muğla’daki Knidos antik kenti en riskli alan olarak dikkat çekiyor.

150 ARKEOLOJİK ALAN 

Deniz suyu seviyelerindeki yükselmenin üç metreyi bulması halinde ise Aydın’daki Efes
Limanı, Efes Antik Kenti, Milet Antik Kenti ve Güvercin Ada Kalesi; İzmir’de Klazomenai Örenyeri; Antalya’daki Olimpos ve Patara antik kentleri, kısmen veya tamamen sular altında kalacak. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Zengin ise endişe veren son araştırma verileri için şunları söyledi: “Deniz seviyesinde beklenen yükselme, Türkiye’nin ve Yunanistan’ın sahil şeritlerinde yer alan 150’ye yakın arkeolojik alanı ve tarihi yapıyı tehdit ediyor. Muğla’daki Knidos ve Kaunos antik kentleri ile İzmir Bergama’daki Elaia Antik Liman Kenti, ‘çok yüksek’ risk altında olan ve en olumlu senaryoda bile sular altında kalacak.”

ENDİŞE VEREN SONUÇLAR

Türkiye ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz kıyılarında yer alan 464 tarihi alanın risk durumunun incelendiğini sözlerine ekleyen Doç. Dr. Zengin, “Buna göre 34 alanın ‘çok yüksek’, 21 alanın
‘yüksek’, 25 alanın ise ‘orta’ seviye risk altında olduğunu anladık. Yüzyılın sonunda deniz suyu seviyelerindeki yükselmenin 0,3 metre ile 2,0 metre arasında değişecek. Tarihi M.Ö 5 bin yılına uzanan ve dünyanın en eski tarım topluluklarından bazılarının aralarında bulunduğu Ege uygarlıkları ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki 147 alan risk altında” dedi.

Antik kentler suya gömülüyor, Ege kıyıları haritadan silinecek! - Resim : 2
Tarihi miraslar arasındaki Millet Antik Kenti de suların yükselmesi ile sulara gömülme riski bulunan yerlerden.

PLANLAMA YAPILMALI

Yükselmenin iki metreyi bulması durumda 53; üç metrede 80;  dört metrede 106 ve beş metrede ise 147 alanın doğrudan ya da kısmen sular altında kalacağının altını çizen Doç. Dr. Zengin, uyarılarının devamda şu bilgiler aktardı: “İzmir’in Urla ilçesindeki Klazomenai Nekropolisi, Antalya’daki Aperlai ve Limyra antik kenti, Muğla’daki Larymna (Loryma) Antik Kenti gibi önemli alanların varlığı da tehdit altında kalabilir. Bu nedenle tarihi alanlara yönelik yapılacak çalışmaların kısa, orta ve uzun vadeli dış etkenlere göre planlanması, yani iklim değişikliği nedeniyle su seviyelerinde beklenen yükselmenin de dikkate alınması, kaçınılmaz bir gereklilik.”[email protected]

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
1
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Antik kentler suya gömülüyor, Ege kıyıları haritadan silinecek!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.