Muğla ili ve başta Bodrum ve Milas olmak üzere yaklaşık 30 yıldır yaptığı kazılarla bilinen ünlü arkeolog Prof. Dr. Adnan Diler tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Diler son olarak Bodrum’daki Antik Pedasa Kenti kazılarını yönetiyordu.Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler bir süredir İstanbul’daki özel bir hastanede kanser tedavisi görüyordu. Diler bu gece yarısı yaşamını yitirdi.
15 yıldan fazla süren Pedasa Antik Kenti kazılarında başkanlık görevini üstlenen Diler, kentle ilgili bilinmeyenlerin ortaya çıkmasında önemli rol oynadı. Diler’in cenazesinin 20 Aralık Çarşamba günü İstanbul Tarabya Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Kilyos Mezarlığına defnedileceği belirtildi.
ADNAN DİLER :
İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da, lisans ve yüksek lisans eğitimini Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde tamamladı. “Kaunos Kutsal Alanı“ konulu tez çalışmasıyla K. Arkeoloji alanında Doktor ünvanı aldı. 1993 tarihinde doçent 1999 tarihinde profesör oldu. 1998 yılına kadar Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde görev alarak akademik gelişmesini sürdürdü ve 1999-2019 yılları arasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığı’nı yürüttü. 2000 yılında Karya Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurdu. Üniversitenin değişik kademelerinde; Rektör Kültür ve Sanat Danışmanlığı, Senato ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürüttü. Erzurum ve Muğla illerinde T.C. Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları’nda Kurul Üyeliği, Kurul Başkanlığı ve Yüksek Kurul Üyeliği görevlerinde bulundu. Muğla Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi’nde Dekan Vekili olarak görev yürüttü. 1981 yılından beri Kaunos Kazı Ekibi üyeliği, 2006 yılından beri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Pedasa Kazıları’nı yürütmektedir. Avrupa Birliği ve TÜBİTAK projelerini yürüttü. 2004 ve 2006 yıllarında MUğla Üniversitesi’inde Uluslararası Karya Taş Heykel Sempozyumu’nu düzenledi Dr. Soner Özen, Dr. Britta Kleine-Özen ile birlikte Muğla Üniversitesi’nde Kopya Heykel Eserler Müzesi’ni kurdu. Adnan Diler, Leleg ve Karya araştırmacısıdır. Eski Çağ Tarım Arkeolojisi Zeytin Yağı ve Şarap Üretim Teknolojileri, Arazi Kullanımı ve Kültürel Kaynak Yönetimi konularında çalışmaları ve uzmanlığı bulunmaktadır.