Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılının ilk yarısına ilişkin turizm verilerini değerlendirdi. Otellerdeki düşük doluluklara da değinen Ersoy, bunun nedeninin de 4 maddede sıraladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla 2023 turizm verilerini değerlendirdi.
6 aylık turist sayısı 23 milyona ulaştı
Haziran ayında Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,50 oranında artarak 5,6 milyondan 6,3 milyona ulaştığını açıklayan Ersoy, ilk 6 aylık dönemde ülkeye gelen ziyaretçi sayısının ise yüzde 17,5 artışla 23 milyona ulaştığını kaydetti.
Turist başına gecelik harcama yüzde 11,9 arttı
Türkiye’de turistlerin ortalama geceleme süresinin yüzde 5,5 düşüşle 10,5’ten 9,9’a gerilediğini açıklayan Mehmet Nuri Ersoy geçen yılın aynı döneminde 89,2 dolar olan turist başına gecelik harcamanın yüzde 11,9 artışla 99,9 dolara yükseldiğini kaydetti. Ersoy “Geçtiğimiz 5 yılda uyguladığımız doğru politikalar sayesinde turist başına gecelik harcama yüzde 50 arttı.” dedi.
Lüks oteller neden dolmadı?
Türkiye’deki, özellikle üst gelir grubuna hitap eden otellerdeki düşük doluluklar ile ilgili de konuşan Ersoy şunları söyledi:
“Bunun dört temel nedeni var. Birincisi deprem felaketinin ve seçimlerin erken rezervasyon dönemine denk gelmesi. İkincisi, iklim nedeniyle serin havalar haziran ayına kadar devam etti. Üçüncüsü Rusya ve Rusça konuşulan ülke vatandaşlarının yoğun konut alımı ve bu konutları hem kendi tatilleri için kulanmaları hem de başkalarına pazarlamaları. Son olarak da tüm dünyadaki resesyon ve insanların alım ücünün düşmesi.”
“En fazla ve en etkili tanıtımı yapan ülkeyiz”
Yaşanan bu sıkışmanın pazar ve ürün çeşitliliği ile aşılabileceğini kaydeden Bakan Ersoy, “Son 5 yıldır pazar çeşitlemesi konusunda çalışmalar yapıyor. Kaynak pazarların gelişmesine çok ciddi yatırım yapıyoruz. Aynı şekilde ürün çeşitlendirmesine de çok ciddi yatırım yapıyoruz. Pazar ve ürün çeşitlendirmesinde başarılı olmak için yoğun ve etkili bir ürün tanıtımı yapıyoruz. Şu anda 200 ülke ile en fazla ve en etkili tanıtımı yapan ülkeyiz.” şeklinde konuştu.
“TGA’da gerekli yasal düzenleme yapılacak”
Ersoy, Anayasa Mahkemesinin TGA yasasında bazı maddeleri iptal etmesi ile ilgili soruya ise “Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği mevzuatlarla ilgili hızlı bir değişiklikler yaparak yolumuza devam edeceğiz. Bununla ilgili Anayasa Mahkemesi süre de tanıdı. Gerekli düzenlemeler yapılacak.” yanıtını verdi.
“Günübirlik evlere karşı değiliz”
Günübirlik evlere karşı olmadıklarını kaydeden Ersoy, bunun dünya genelinde tercih edilen bir konaklama biçimi olduğunu ve yasaklanamayacağını anlattı. Ersoy, bu konaklama türünde mevzuata uygun olarak konaklama yapılabileceğini ifade etti.
Ersoy, temmuz ve ağustos beklentileri ve otellerin vergi yükünün artmasına ilişkin sorulara ise şu yanıtları verdi:
Otellerin dolulukları geçen senenin altında ama gelirleri geçen senenin üstünde. Bana temmuz rakamları da geliyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarla birlikte temmuz ayında 8 milyon ziyaretçi gelmesini bekliyoruz. Doluluklar da ağustos ve eylül aylarında artarak devam edecek.
Hazine Bakanlığı otellere bir vergi yükü getirirken rakip ülkelerdekilerle orantılı vergi kararları alıyor. Türkiye’deki oteller vergi yükü anlamında rakiplerine göre daha avantajlı durumda.
Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“46.4 milyar dolarlık bir gelirle kapatmıştı Türkiye. Bu yıl 56 milyar dolarlık hedef koymuştu. İlk 6 aylık gerçekleşmelere baktığımızda gelir bu yıl 21.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Artış oranına baktığımızda yüzde 27’lik bir artış oldu. Beklentilerin de oldukça üzerinde oldu.
“100 DOLARLARA GELMİŞ OLDUK”
Kişi başı gecelik gelirimiz 62 dolara kadar düşmüştü. Şu anda 100 dolarları görmeye başladı Türkiye. Yüzde 50’den fazla olumlu çalışmalar sayesinde artış gerçekleşti. 100 dolarlara gelmiş olduk.
Yüksek gelir grubuna hitap eden otellerde doluluk oranları bu altı ayda beklentilerin altında gerçekleşti. Deprem ve sonrasında seçim sürecinin olumsuz etkileri erken rezervasyon sürecine denk geldi. Serin havaların temmuz ortasına kadar uzamış olması son dakika rezervasyonların kaymasına sebebiyet veriyor.
“İLK 6 AYDA ZİYARETÇİ SAYISI YÜZDE 17,5 ARTIŞLA 22 MİLYON 945 BİN KİŞİ OLDU”
Rusça konuşan ülke vatandaşlarının yoğun konut alımı ve kendilerinin otel yerine konutlarda konaklıyor olmaları, belli dönemlerde turistlere kiralıyor olmaları, resesyon süreci dünyada etkili oldu, alım gücünün daralması otel misafirlerinin ortalama kalış sürelerini azalttı. Kalım süresi 10.5 gecelemede 9.9 ortalama gecelemeye düştü.
Ortalama konaklama, doluluk oranlarında azalmaya sebebiyet verdi. En önemli şey pazar çeşitlemesi ciddi çalışmalar yapıyor Türkiye. Yeni kaynak destinasyonlarının geliştirilmesine ciddi yatırımlar yapıyoruz. Son 5 yılda gastronomi, sağlık, bisiklet ve kültür ürünlerinin ortaya çıktığı bir tanıtım yapıyoruz.
Tanıtımda özellik birkaç yıldır 200 ülkede tanıtım yapıyor Türkiye. Yeni destinasyonlar üzerinde çalışıyoruz kaynak pazarlara yoğunlaşıyoruz. İlk 6 ayda ziyaretçi sayısı yüzde 17,5 artışla 22 milyon 945 bin kişi oldu.