1. Haberler
  2. Etkinlikler
  3. Balikçiya, ‘Bi̇r Merhaba Yaraşir…’

Balikçiya, ‘Bi̇r Merhaba Yaraşir…’

featured

Halikarnas Balıkçısı’nın doğumunun 132. yılında, Bodrum Belediyesi organizasyonu, Bodrum Deniz Müzesi, Bodrum Kent Konseyi ve Livaneli Vakfı iş birliği ile “Balıkçı Yaşıyor” temasıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Akdeniz Edebiyat Günleri ile başlayan etkinlikler, “Halikarnas Balıkçısı Anma Etkinlikleri” ile son buldu.

15-20 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen etkinliklere Bodrum’un ilgisi büyük oldu. Akdeniz Edebiyat Günleri ve Dünya Merhaba Günü’nün ardından Herodot Kültür Merkezi’nde Halikarnas Balıkçısı Sanat Sempozyumu gerçekleştirildi. 

Halikarnas Balıkçısı Sanat Sempozyumu’na Bodrum Belediyesi Başkanı Ahmet Aras, meclis üyeleri, Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, arkeolog ve yazar öğretim üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Mavi sürgünden koskoca mavi bir cennet yaratmış bir yaşam ustası olan Şair Yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın anıldığı sempozyum iki oturum şeklinde gerçekleştirildi. 

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz’ın başkanlığında yapılan ilk oturumda Eğitimci Yazar Hatice Yücel “Bodrumlunun Mavi Sürgün’e Teşekkürü”, Arkeolog Yazar ve Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi Eski Müdürü Oğuz Alpözen “Cevat Şakir’in Işığında Bodrum Kalesi”, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu “Bodrum Deniz Müzesi Koleksiyonu ve Arşivinde Halikarnas Balıkçısı”, Arkeolog Ayşe Temiz de “Uygarlık Batı Anadolu’dan ve Akdeniz’den Doğdu” konu başlıklarıyla, Balıkçı’nın Bodrum tarihine ve kültürüne katkılarından bahsettiler.

Bodrum Kent Konseyi Görsel Sanatlar Çalışma Gurubu Başkanı Bünyamin Pehlivan’ın başkanlığında gerçekleştirilen ikinci oturumda ise Yazar Sönmez Taner “Halikarnas Balıkçısı’nın Mirası”, DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Ömer Durmaz “Halikarnas Balıkçısı’nın Basın Yayın Ressamlığı”, Yazar Halkbilimci Ömer Ünal “Türk Mitolojisi ve Günümüze Yansımaları”, Eğitimci Yazar Hatice Orman “Cevat Şakir’in Bodrum’u”, Araştırmacı Yazar Metin Erdoğan da “Dört Efsane Çevreci: Atatürk, Toprak Dede, Cevat Şakir, Manisa Tarzanı” konularında bilgilerini katılımcılarla paylaştı.

Bodrum Kent Konseyi olarak balıkçıyı hiçbir zaman unutmadıklarını ve unutmayacaklarını söyleyen Başkan Arif Yılmaz, “Edebiyatla, sanatla ve kültürle gerçekleştirilen yeni programlarla, bu çalışmalar balıkçıya yakışır boyuta gelmeye başladı. Balıkçı mavi yolculuğa çıktığı zaman sadece koyları gezmiyordu. Yanına Türkiye’nin entelektüellerini toplayıp tarih, mitoloji ve sanat tartışıyordu. Ve bu kadim kıyıların özelliklerini bilerek geziyordu. Bu yaptığımız çalışmalarla balıkçıyı mutlu edecek düzeyde, onun felsefesini anlayacak şekilde hareket edersek o zaman bize gülümseyerek ‘Merhaba’ diyecek. Onun Bodrum sevgisini hak etmeye çalışacağız.” dedi.

Balıkçı’nın 1925 yılından sonra Bodrum’da yaşamış olduğu hayatın Bodrum’a farklı bir kapı açtığını söyleyen Başkan Aras, “Halikarnas Balıkçısı Bodrum’un tarihine, kültürüne, sanatına, insanına ve sosyal hayatına çok önemli katkılar yaptı. Bodrum’da onun için şimdiye kadar çok önemli çalışmalar yapıldı. Biz de yapılan bu çalışmaların üzerine bir şeyler koymaya çalışıyoruz. Tabii ki sürekli bir gelişim olmalı ve bunların daha iyisi yapılmaya çalışılmalı. Burada iş birliği yaptığımız Kent Konseyimiz, Deniz Müzemiz ve Livaneli Vakfı’na teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

“Tüm Türkiye için önemli bir değere sahibiz”

Balıkçı’nın yapmaya çalıştığı en önemli şeylerin bu toprakların, denizin, havanın ve suyun korunmasıyla ilgili olduğunu ifade eden Başkan Aras şöyle devam etti:

“Biz de onun peşinden ancak bunu gerçekleştirebilirsek, bir nebze olsun başarabilirsek gitmiş oluruz. Bizim Bodrum’da sırtımızı dayayabileceğimiz en büyük değerimiz Halikarnas Balıkçısı’dır. Onun bu toprakları ne kadar iyi tanıdığını, anlattığını, sahiplendiğini ve bunu yazılarına döktüğünü biliyoruz. Onun kitaplarını çocuklarımıza anlatmalı, farklı dillere çevirmeliyiz. Sadece Bodrum için değil tüm Türkiye için önemli bir değere sahibiz.” 

Balıkçı’yı anma etkinlikleri Bodrum Deniz Müzesi’nde gerçekleştirilen sunumlarla devam etti. UKÜ Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü’nde görevli akademisyen Doç. Dr. Devrim Yücel Besim; “Balıkçı’nın Kent Mirası ve Bodrum’daki Kalıtlar”, Antropolog Arkeolog Deniz Tarihi Araştırmacısı Timuçin Binder; “Halikarnas Balıkçısı Eserlerinde Denizcilik ve Denizcilik Terimleri”, UKÜ Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elif Songür Dağ ise “Halikarnas Balıkçısı’nın İllüstratif Yönü” konularında  katılımcılara sunumlar gerçekleştirdi.

Halikarnas Balıkçısı Anma Etkinlikleri, Utku Erişik’in tek kişilik oyunu “Bir Merhaba Yaraşır’’ ile sona erdi. Tek kişilik tiyatro oyunu Bodrum Belediyesi Şehir Tiyatrosu Sahnesi’nde sahnelendi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği oyun, finalde izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Oyunun ardından etkinlik boyunca emeği geçenlere plaket takdimleri gerçekleştirildi. Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Ummahan Yurt da, sanatçı Utku Erişik’e performansı için teşekkür ederek plaketini takdim etti.

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
0
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Balikçiya, ‘Bi̇r Merhaba Yaraşir…’
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.