1. Haberler
  2. Türkiye
  3. Barajın Kaldırılması Sınavsız Üniversite Demek Değildir

Barajın Kaldırılması Sınavsız Üniversite Demek Değildir

featured

YÖK Başkanı Erol Özvar, “Temel sebep daha fazla adayın tercih yapabilme hakkına kavuşmasıdır. Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değildir.”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Doktora Öğretiminin İyileştirilmesi Çalıştayı’nda konuştu.

Özvar’ın açıklamalarından öne çıkanlar: 

(Sınavlarda barajın kaldırılması) Buradaki esas amacımız daha fazla adayın tercih yapabilme hakkına ulaşmasıdır. Biz burada programların puanlarını düşürmüyoruz. Bu durum öğrencilerin hiç soru çözmeden okullara girmesi anlamına gelmiyor. Bu yeni sistem aslında daha fazla öğrencinin kontenjanlara ulaşabilmesi anlamına geliyor.

Öğrencinin üzerindeki barajı geçme stresi kalktığı için, öğrencilerimizden geri aldığımız bildirim, motivasyonlarının arttığı yönünde. 

Aslında biz yaptığımız bu çalışma ile öğrencilerin kontenjanlara başvurularını artırmış oluyoruz.

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT Baraj puanları uygulaması kaldırılmıştı. Bu konu hakkında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Bu uygulamaya gidilmenin esprisi aslında şu. Daha fazla sayıda adayımız eğer puanı hesaplanabilecek ise tercihte bulunma hakkını kendisine tanımaktır. Bu uygulamanın bu düzenlemenin arkasında yatan temel sebep daha fazla adayın tercih yapabilme hakkına kavuşmasıdır. Buna niçin gittik? Buna gitmemizin sebebi aslında şuydu.

Sınavlar eleme usulü de olabiliyor, aynı anda başarı sıralaması usulü de olabiliyor. Bu sene bu uygulama ile beraber aslında biz elemeyi bir kenara bırakmış olduk. Türkiye’de üniversitelerimizde yeteri kadar kontenjan olduğunu biliyoruz. Çok sayıda öğrencimizin bu kontenjanlara başvuruda bulunduğunu da biliyoruz. Aslında bizim yapmaya çalıştığımız şey, eğer öğrencilerimizin geçmiş senelerde olduğu gibi puanı hesaplanabiliyorsa, gerek ön lisans, gerek lisans programlarına tercihte bulunabilecekler” ifadelerini kullandı.

“BURADA BİZ PROGRAMLARIN PUANLARINI DÜŞÜRMÜYORUZ”

Yapılan sistem değişikliğine yönelik getirilen eleştirilere de cevap veren Özvar, “Burada biz programların puanlarını düşürmüyoruz. Ayrıca böyle bir uygulama puanların düşmesi, öğrencilerin hiç soru yapmadan programlara girmesi anlamına asla gelmemektedir. Geçmiş senelerde olduğu gibi 0.5 ham puan elde edebilen öğrencilerimizin puanları hesaplanabilecektir. Bundan sonra ise öğrencilerimizin yapacağı, tercihte bulunmaktır. Ya önlisans üzerinden veya puan türlerine göre öğrencilerimiz ilgili programlara başvurabilecektir. Peki programlara nasıl kabul edilecekler? Puanlara kabul edilebilmek için puanlarınızın üstün olması yani yüksek puan almanız lazım.

Program kontenjanı ne kadar ise en yüksek puanı alan ve o programı tercih eden öğrenciden aşağı doğru kontenjan ne kadar ise ve o kontenjana girebilen öğrencilerimiz o programa kayıt hakkı elde etmiş olacaklar. Dolayısıyla barajların kaldırılması, puansız, sınavsız bir şekilde üniversitelere öğrencilerin girmesi demek değil. Bunu çok sevgili adaylarımız gayet iyi bilmektedir. Onlar da zaten aldığımız kararı aileleri ile birlikte memnuniyet ile karşıladıklarını bizlerle de paylaşmakta” diye konuştu.

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
0
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Barajın Kaldırılması Sınavsız Üniversite Demek Değildir
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.