Bodrum Belediyesi ile Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), Bodrum’da geri dönüşüm, atık yönetimi, deniz temizliği, daha yeşil ve sürdürülebilir bir turizm kentine yönelik ortak projeler planlamak için görüşmeler gerçekleştiriyor.
Akdeniz genelinde gerçekleştirilmesi planlanan hibe ve destek projeleri ile entegre atık yönetimi, ev ve işyerlerinde kaynağında ayrıştırma, geri dönüşüm ve plastik atıklar konularında çalışmalar planlayan Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu yöneticileri ile Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras bir toplantı gerçekleştirildi. Projelerin fizibilite dönemine ait ön değerlendirme aşamasında atık yönetimi konusundaki mevcut durum, zorluklar ve olası çözüm/işbirliği alanları görüşüldü.
Bodrum’un gelecek planları hakkında hayata geçirilebilecek projelerin planladığı toplantıya Başkan Aras, Temizlik işleri Müdürlüğü’nden sorumlu başkan yardımcısı Tayfun Yılmaz, Temizlik İşleri Müdür Vekili Engin Doğan, müdürlükte görevli çevre mühendisleri, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu Uluslararası Proje Yöneticisi Fionn Harnischfeger ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu Uluslararası Proje Koordinatörü İpek Benek katıldı.
YERİNDE AYRIŞTIRMA VE EĞİTİM ÖNEMLİ…
Toplantının başında konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Dünyanın ortak mirası olan Akdeniz’i ve 3 bin 500 yıldır bir çok medeniyete sahip çıkmış Bodrum’u geleceğe taşımak için bir çok çevre projesini hayata geçirdiklerini, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu ile de ortak çalışmaktan mutluluk duyacağını belirttiği konuşmasında şunları söyledi;
“Denizlerle ilgili yaptığımız çalışmalarda var, deniz dibi temizliğiyle ilgili bizden önceki dönemde başlatılmış devam eden “Denize En Çok Mavi Yakışır” sloganıyla yaptığımız bir deniz dibi temizliği çalışması var ve bununla plastik, metal gibi her türlü atığı denizlerimizden temizliyoruz. Yine buna istinaden dere ağızlarına yaptığımız ağ gergi sistemiyle, dereden gelen plastik ve diğer atıkların denize ulaşmasını engellemeye çalışıyoruz. Yine dere yataklarında zaman zaman yaptığımız temizlik çalışmalarıyla buraya atılan atıkların denize ulaşmasını engellemeye çalışıyoruz. Ama bence buradaki en önemli ayak vatandaşlarımızın farkındalığını arttırmak, yani burada insanlara vereceğimiz eğitim, yerinde ayrıştırmanın önemi ve bunları uygun bir toplama sistemiyle geri dönüşüm tesisine ulaştırma konularının işlenmesi gerekiyor.”
PLASTİK ATIĞI HAYATIMIZDAN ÇIKARMALIYIZ…
Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından yıl boyu farkındalık çalışmalarına devam edildiğini belirten Başkan Aras, modern bir ayrıştırma tesisinin ihtiyacıyla beraber özellikle eğitim konularının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bütün bu eğitim çalışmalarıyla beraber, yani plastik atığın hayatımızdan çıkarılmasıyla ilgili çalışmaları birlikte yapmaya her zaman hazırız.”
“AKDENİZ HEPİMİZİN”
Akdeniz’in büyük bir kültüre sahip olduğunu belirten Başkan Aras sözlerini şöyle tamamladı;
“Akdeniz hepimizin, Akdeniz büyük bir kültür, binlerce yıllık büyük bir kültürün üzerinde, kıyısında yaşıyoruz hep birlikte ve Akdeniz’i korumak bizim en önemli görevlerimizden ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız Akdeniz’i. Akdeniz’in korunması için böyle bir birlikteliğe de ihtiyaç var. Kuzey Afrika, Batı Orta Doğu, Batı Anadolu ve Güney Avrupa, Güney Doğu Avrupa olmak üzere kesinlikle hep birlikte Akdeniz’i korumak durumundayız. Aramızdaki tüm ayrışmaları bir kenara koyup, siyaseti ya da başka türlü bütün anlaşmazlıkları ortadan kaldırıp tamamen Akdeniz’i korumak için iş birliği yapmamız gerektiğini zaten görebiliyoruz. Ben bu projenin sahiplerine ve koordinatörlerine yani sizlere çok teşekkür ediyorum.”
Toplantının ardından Başkan Aras, Bodrum tarihi ve kültürü hakkında bilgiler verdi.