“Dene, boya, dönüştür, paylaş” sloganı ile hizmet vermeye başlayan Tezgah Bodrum, sosyal bir etkileşim alanı olmanın ötesinde kadınlar için yeni bir iş kapısı da yaratacak
Hamdullah Öztürk, yaklaşık 25 yıldır Bodrum’da yaşayan, yaşadığı kenti ileriye taşımak ve ona katkı sağlamak isteyen genç bir iş insanı. İnşaat sektöründeki işlerini Öztürk Yapı Market ile devam ettiren Öztürk, bir hayalini daha gerçekleştirdi.
Konsept ve mağaza tasarımını Gizem Renklidağ’ın hazırladığı Tezgah Bodrum’u Temmuz 2022’de Turgutreis’te hizmete açan Öztürk, ilçenin sosyal ve ekonomik hayatına katkı yapmaya kararlı. “Dene, boya, dönüştür, paylaş” sloganı ile yola çıktıklarını vurgulayan Öztürk, “İlk amacımız ileri dönüşüm. Yani insanlar evlerindeki eşyaları çöpe atmaktansa Tezgah Bodrum’a getirip buradaki eğitmenlerimizden destek alıp boyasını tamiratını yapıp yenileyebiliyor. Böylece hem bu eşyaları ekonomiye kazandırmış oluyorlar hem de tasarruf ediyorlar” dedi.
ESKİLERİ YENİLEYİP GÖTÜR
Dünyanın bir çok ülkesinde ilk 5’e girmiş bir Türk
markası olan Cadence boyalarının Bodrum bayisi
olduklarını belirten Öztürk, “Bu boyanın şöyle bir olayı
var; hayal edebildiğiniz her şeyi boyayabiliyorsunuz.
Mesela geçen hafta çocuklar eski ayakkabılarını
getirip, yenileyip götürdü. Rengini değiştiriyorlar,
hayal gücü neye el veriyorsa çocuğun o an, neye
dönüştürmeye çalışıyorsa onu yapıyor. Zaten ‘Dene,
boya, dönüştür, paylaş’ sloganımızdan buradan geliyor. Örneğin bir restoran sahibi; masasını, sandalyesini değiştirmek yerine, buradan destek alıp yeniliyor. Yine geçenlerde biri çok kötü durumda olan banyo seramiklerini mermer efekti veren boya ile yenilenmiş hale getirdi. Bütün bunları da çok küçük rakamlara yaptılar” diye konuştu.
İLK GÜNDEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Beklediklerinden çok daha fazla bir ilgiyle karşılaştıklarını ifade eden Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında başta böyle keyifli bir kafe gibi bir yer dedik ama sonra gelen taleplerin yoğun olduğunu görünce, başta kurduğumuz hayal üzerine hızlı adımlarla yeni ekmelemer yaptık. Daha geniş bir alanda, çok daha geniş kitlelere ulaşmak için hazırlıklara başladık. Kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere her yaştan insan Tezgah Bodrum’a geliyor. Bugün Yalıkavak üzerindeki mağazalara gidin, burada gördüğünüz bütün objelerin tamamı mevcut oralarda. Boyanmış veya boyanmamış hali var. Ama burada 10’da 1 fiyatına satın alıyorsunuz. Veya insanlar gelip arkadaşına bir ev hediyesi almak istediğinde; seçiyor, boyuyor ve götürüp, hediye ediyor. Böylece hediyeye özel bir anlam da yüklenmiş oluyor. Ayrıca masalarımızda oturup sohbet edebiliyorlar, kahve içiyorlar. Tezgah ismi de zaten buradaki büyük tezgahtan geliyor.”
KADINLAR MESLEK ÖĞRENECEK
Bir diğer hedeflerinin de ev kadınlarına istihdam sağlamak olduğunu kaydeden Hamdullah Öztürk, “Bu boyanın patlama sebebi şu oldu; birçok üründe kullanılıyor ama mutfak ve banyo dolaplarında patladı özellikle. Bugün mutfak dolabınızın renginden sıkıldığınızda ya mutfağı değiştireceksiniz ya da usta getirip çok büyük rakamlarla yenileyeceksiniz. Örnek verecek olursak, bir mutfağı dışarıda bugün 10 bin liraya boyatmaktansa, bu boyalar sayesinde kendiniz yapabiliyorsunuz. Öyle uzun boylu bir boyacılık eğitim almanıza da gerek yok. Burada kısa bir anlatımla kendiniz boya yapabilir hale geliyorsunuz. Sonuçta da 500 TL gibi komik bir rakamla, mutfak dolaplarınızı yenileyebiliyorsunuz. Ayrıca isteyen ev hanımları burada alacakları eğitimden sonra bu işleri başkaları için de yapabilir hale gelecek ve bu işten para kazanacak. Cadence yakında duvar boyaları da üretecek. Kadınlar orada da devreye girip bu işleri rahatlıkla yapabilecek” şeklinde konuştu.
USTALAR EĞİTİM VERECEK
Daha çok kişiye ulaşmak için daha geniş bir yer arayışlarının da sürdüğünü belirten Öztürk, şunları söyledi: “Orayı bulduğumuzda küçük bir marangoz atölyesi, seramik fırınları da kuracağız. Şu anda 3 tane eğitmenimiz var. Yeni yerle birlikte emekli olan ustaları, marangozları bir araya getirip nitelikli üretim yapmak istiyoruz. Köşesine çekilmiş olan insanları daha geniş bir zeminde buluşturarak bilgi ve birikimlerini Tezgah Bodrum aracılığıyla insanlara aktarmak. Bu bağlamda mesleki bir atölye işlevi kazandırmak istiyoruz buraya. İnsanlar ister buraya gelip hediyelik eşyasını alıp hayal dünyasına göre boyayabilecek, isterse meslek sahibi olup para kazanabilecek.”