2021 yılı Aralık ayının son günlerinde yapı ruhsatı verilmesiyle birlikte yeniden gündeme gelen, ilimiz Yatağan ilçesi, Deştin Mahallesi ile Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi sınırları içerisinde kalan bölgede yapılacak olan Entegre Çimento Fabrikası hakkında Sayın Menteşe Belediye Başkanı’nın açıklamalarında, Odamızın yapmış olduğu vize işlemine değinmesi ve bunun üzerine yerel basın ve kamuoyunda Odamızdan bir açıklama beklentisi oluşması sebebiyle bu basın açıklamasının yapılması uygun görülmüştür.
Bilindiği üzere Odamız 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ile kurulmuş olan kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Oda Ana Yönetmeliğimizde de belirtildiği üzere kuruluş amacımız halkın ve ülkenin yararı için meslek alanımızda çalışmalar yapmaktır.
Meslek alanımız insanlığın doğa ile mücadelesinden doğmuş olup, genel anlamı ile “Medeniyet Mühendisliği” olarak tanımlanmaktadır ve medeniyetleşmenin önemli bir parçası olan, yapıları kapsamaktadır. Bununla birlikte, elbette ki gerekli altyapısı oluşturulmamış, sürdürülebilir olmayan, çevreyi geri dönülemez derecede bozacak olan, kamu yararı gütmeyen ve birkaç sermayedarı daha da zengin etmekten başka bir işe yaramayacak olan yapılara, kuruluş amacımız gereği karşı olduğumuzu da belirtmek isteriz.
Yapılması düşünülen tüm projelerin çevrede oluşturacağı zararlar hesaplanarak, alınacak önlemlerin tespit edildiği çevresel etki değerlendirilmesi (ÇED) raporu, mesleğimizin uzmanlık alanlarından biri değildir ve bahse konu protokol kapsamınca odamızca yapılan incelemenin bir parçası değildir. Bununla birlikte, (ÇED) raporu Entegre Çimento Fabrikası projesi için de hazırlanmıştır ve TMMOB Mimarlar Odası Muğla Şubesi tarafından yapılan incelemede bir çekince raporu hazırlanarak ilgili kurum ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Bu bağlamda, açıklamalarda geçen oda vize işleminin kapsamı Entegre Çimento Fabrikası tesisi içerisinde yapılacak olan yapıların statik projesi ve yine bu yapıların yapı-zemin etkileşimini inceleyen geoteknik raporu hazırlayan inşaat mühendislerinin “bu projeleri yapmaya yetkili olduklarını” ve “mesleki kısıtlılıklarının olmadığını” oda kayıt belgesi ile belgelemektir. Bu vize işlemi, Menteşe Belediyesi ile Odamız arasında yapılmış olan protokol kapsamında, odamıza verilmiş olan görev ve sorumluluklardan biridir. Bu protokol Türkiye’de örneği çok az olan, Menteşe ilçesindeki proje kalitesini artıran ve mesleki yeterliliği sınayan çok önemli bir iş birliğidir.
Ayrıca ilgililerin talebi ile statik proje ve geoteknik raporun mevzuata, yasalara, yönetmeliklere ve teknik resim çizim standartlarına uygunluğu da kontrol edilmiştir. Hali hazırda TMMOB Mimarlar Odası Muğla Şubesi tarafından hazırlanmış olan bir ÇED çekince raporu olması nedeniyle tarafımızca ÇED raporunun yeniden incelenmesine gerek görülmemiştir. Kaldı ki, Odamız herhangi bir üyesinin projesini denetlerken bu projenin çevre etkilerini incelemeye ve değerlendirmeye yetkili bir kurum değildir.
Bu nedenle, projenin çevre etkileri açısından yaratacağı olumsuz durumun sorumluluğu ve denetimi, vize yapan odalarımızda değil, ÇED Olumlu Raporu veren ilgili kamu kurumunda, ruhsat veren idarede ve yatırımın sahibi firmadadır.
Sonuç olarak şunun açıkça bilinmesini isteriz ki; halk ve ülke yararına olmayan hiçbir şey halka rağmen yapılamaz. İnşaat Mühendisleri Odası her hal ve şartta kamu yararı açısından, halkımızın yanında olacaktır. Kamuoyunun bilgisine sunulur.
Saygılarımızla, 18.01.2022
TMMOB
İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
MUĞLA ŞUBESİ
YÖNETİM KURULU