CHP, yerel seçimlere dair aday belirleme yöntemini netleştirdi. Genel Merkez, il ve ilçe başkanlıklarına konuya ilişkin genelgeyi gönderdi.
CHP’de belediye başkan adaylarının belirlenmesi için 3 yöntem belirlendi. Oy potansiyelinin yüksek olduğu illerdeki belediye başkanlıklarında ise ön seçim yapılmamasına karar verildi..CHP Genel Başkanı Özgür Özel geçtiğimiz günlerde İyi Partili mevkidaşı Meral Akşener’i ziyaret etmiş, yapılacak yerel seçimler için yeni bir ittifak teklifi götürmüştü.Ancak İyi Parti, CHP’den gelen ittifak teklifini reddetti.İttifak teklifi reddedilen CHP ise yerel seçimlere girecek adaylarla ilgili kriterlerini belirledi/CHP Genel Merkezi, 81 il başkanlığına genelge gönderdi..Aday belirlemede belirlenen Yazıda, belediye başkan adaylarının belirlenmesi için saptanan yöntemleri açıklandı.Buna göre “örgüt denetiminde ön seçim”, “örgüt denetiminde basit aday yoklaması” ve “örgüt denetiminde genişletilmiş aday yoklaması” yöntemlerinin kullanılmasına karar verildi. Karar verilen 3 yöntemin sonrası bazı şehirlerin belediye başkanlıklarında ise ön seçim yapılmayacak.Seçmenin yüksek olduğu bölgelerde önseçim yapılmayacak.Bu şehirler ise; Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Muğla/ Mersin, Tekirdağ Uşak oldu.
Belediye başkanlıklarında ön seçimin yapılmayacağı bu illerde CHP’nin oy potansiyelinin yüksek olması ise dikkat çekti.Meclis üyeleri için de fermuar sistemli önseçim formülü Son olarak meclis üyeleri için ise fermuar sistemiyle ön seçim, anket ve eğilim yoklaması yapılacak.
Yerel seçimler için aday adaylığı başvuru süreci 5 Aralık itibarıyla sona eren Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) aday belirleme yöntemiyle ilgili yol haritası netleşti. CHP Parti Meclisi toplantısında alınan karar genelge olarak il ve ilçe başkanlıklarına gönderildi.
Merkez yoklaması yapılacak
Genel Başkan Yardımcıları; M. Gül Çiftçi Binici, Gökhan Zeybek, Ensar Aytekin ve Genel Sekreter Selin Sayek Böke’nin imzasının yer aldığı genelgeye göre 659 seçim çevresindeki tüm seçim türlerinde adayların, “merkez yoklaması” ile saptanmasına, aday saptamaya kaynak olmak üzere seçim çevrelerinin özelliklerine göre; “Örgüt denetiminde ön seçim”, “Örgüt denetiminde basit aday yoklaması”, “Örgüt denetiminde geniş aday yoklaması” yapılarak eğilim yoklaması yöntemlerinin kullanılmasına karar verildi. Bu çerçevede; il başkanlıklarının, ilçe ve belde örgütlerinin görüşü alınacağı belirtildi.
13 Aralık’a kadar bildirilecek
İl başkanlıkları, ilçe ve belde örgütlerinin; hangi seçim çevresinde hangi tür seçimin tercih edileceği veya bunlar dışında bir yöntem uygulanmak isteniyorsa, talep edilen yöntem ve gerekçesini genelgede yer alan telefon ve mail adresine 13 Aralık saat 17.00’ye kadar bildirmesi gerekiyor.