Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı bünyesinde bulunan Herodotos Tarih Araştırmaları Merkezi’nin “Tarih Konferansları” dizisi içinde, Bodrum Belediyesi’nin de destekleri ile,
01 Aralık Cumartesi günü saat 14 00’de Bodrum-Konacık Herodot Kültür Merkezinde
Prof. Dr. Celal Şengör tarafından “Coğrafya ve İyonya’da Uygarlığın Doğuşu”konulu bir konferans verilecektir.
Ülkemizin ve dünyanın en önemli bilim adamlarından biri olan Prof. Dr. Celal Şengör konferans konusu için şöyle diyor;“Tabiatı anlayabilmek için varsayım uydurma ve sonra bu varsayımlardan yapılan çıkarımları gözlemle denetleyerek yanlışlama ve daha iyi varsayımlar üretme geleneği ilk kez Milet’te ortaya çıkmıştır ki bunun nedeni Yunanca konuşan insanların birey özgürlüğüne ve haysiyetine gösterdikleri saygıdır. Bu gelenek uzun mücadelelerden sonra Avrupalı insanlar tarafından tevarüs edilmiştir. Doğu ile Batı arasındaki en önemli fark budur.”
25 Mart 1955’de İstanbul’da doğan Prof. Şengör, ulusal ve uluslararası arenada sayısız başarılar ve ödüller almış ülkemizin övünç kaynağı bir bilim insanıdır.
Prof. Dr. Dr. h.c. mult. A. M. CelâlŞengör
ÖZGEÇMİŞ
24 Mart 1955 de İstanbul’dadoğdu. 1973 yılında Robert Academy’ibitirdi, 1978 de State University of New York at Albany’denjeologolarakmezunoldu. 1979 da master, 1982 de deaynıüniversitedendoktoraaldı. 1981 de İ.T.Ü. MadenFakültesi, GenelJeolojikürsüsüneasistanoldu. 1984 yılındaLondraJeolojiCemiyeti’nin “BaşkanlıkÖdülü”nü, 1986 da TÜBİTAK’ınBilimÖdülü’nüaldı. Aynıyıl İ. T. Ü. MadenFakültesiGenelJeolojiAnabilimDalındadoçentoldu. 1988’de Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi’ndenşerefbilimdoktoru (Docteurès sciences honoriscausa) pâyesialdı. 2009’da Chicago ÜniversitesikendisineonursalDoctor of Sciencepayesiniverdi. 1990 yılında Academia Europaea’ya ilk Türküyeolarakseçildi. 1991 yılındaKültürBakanlığı’nınBilgiÇağıÖdülü’nükazandı. 1992 yılında İ. T. Ü. MadenFakültesiGenelJeolojiAnabilimdalındaprofesörlüğeyükseltildi. 1993 yılındaTürkiyeBilimlerAkademisikurucuüyesioldu, Akademikonseyineseçildi, aynıyıl TÜBİTAK BilimKuruluüyeliğineseçildi. 33 taneulusalveuluslararasıödülsahibiolanŞengör, AvrupaAkademisiveve ABD BilimlerAkademsiyabancıüyeliğineseçilen ilk Türk’tür. AyrıcaRusBilimlerAkademisineFuatKöprülü’densonraseçilenikinciTürkyabancıüyedir.
Şengörayrıca, LeopoldinaAlmanUlusalBilimlerAkademisi, AvusturyaBilimlerAkademisiveSırpBilimveSan’atAkademisinin de üyesidir. ŞengörFransızBilimlerAkademisi’ninLutaudYerbilimleriBüyükÖdülünüveFransızFizikCemiyetiveEcoleNormaleSuperieur’unortakverdikleriRammalMadalyasını, LondraJeolojiDerneği’ninBigsbyMadalyasını, GeologischeVereinigung’un Steinmann MadalyasınıveAvrupaYerbilimleriBirliğinin Arthur Holmes almıştır. AyrıcaAmerikanJeolojiDerneğininverdiği Mary C. Rabbitt de ödülününsahibidir.
Şengörjeolojidebilhassayapısaljeolojivetektonikdallarındakiçalışmalarıileünyapmıştır. Bu konuda 19 kitap, 276 bilimselmakale, 197 tebliğözeti, pekçokpopülerbilimmakalesi, tarihvefelsefeileilgili de 6 kitapve 600 küsurdenemeyazısıyayınlamıştır. Şengörayrıcapekçokuluslararasıdergideeditör, yardımcıeditörveyayınkuruluüyeliğiyapmıştırveyapmaktadır.
Şengör 1986 yılındaOyaMaltepeileevlenmiştir. Tekçocuğuolanoğlu H. C. AsımŞengör 1989 yılındadünyayagelmiştir. Şengör,İngilizce, AlmancaveFransızcabilmektedir.