Danıştay’dan Muğla Çimento’nun ‘yürütmenin durdurulması’ talebine ret
Danıştay, mahkemenin ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali yönünde verdiği kararı temyiz ederek, yürütmenin durdurulmasını isteyen Muğla Çimento’nun talebini reddetti.
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’daki Deştin Mahallesi’nde çimento fabrikasına karşı köylülerin başlattığı mücadele sonuç verdi. “ÇED olumlu” kararına karşı yurttaşların açtığı dava kapsamında, Muğla 2. İdare Mahkemesi, “ÇED olumlu” kararını iptal etti. ‘ÇED olumlu’ kararının iptal edilmesinin ardından fabrikaya inşaat ruhsatını veren Menteşe Belediyesi ekipleri, fabrikada inceleme yaptı, inşaat mühürledi ve yapı ruhsatını iptal etti.
Kararın ardından davalılar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., temyiz yoluna giderek kararın bozulması ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’a başvurdu. Danıştay 4’üncü Dairesi, yürütmenin durdurulması isteminin reddine oybirliğiyle karar verdi.
Kararda, “Dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden, temyiz aşamasında yürütmenin durdurulmasını gerektirecek nitelikte bir hususun ileri sürülmediği görülmüştür.
2577 sayılı Kanunun 52. maddesi uyarınca, Mahkeme kararının yürütülmesinin durdurulmasını gerektirecek bir durumun bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle yürütmenin durdurulması isteminin reddine, 09/11/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.” denildi