1. Haberler
  2. Bodrum
  3. Dünya Meteoroloji Örgütü: Sıcaklıklar Rekor Kırabilir

Dünya Meteoroloji Örgütü: Sıcaklıklar Rekor Kırabilir

featured

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), ABD, Akdeniz, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya’da sıcaklık değerlerinin yakından takip edildiğini ve bu bölgelerde sıcaklık rekorları görülebileceğini duyurdu.

WMO’dan yapılan yazılı açıklamada, “Dünya Meteoroloji Örgütü, yoğun sıcak hava dalgalarının ABD’nin güneyi, Akdeniz, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Çin dahil Asya’daki bazı ülkeleri etkisi altına alması nedeniyle olası yeni sıcaklık rekorlarını inceleyecek. Bazı ülkeler ulusal sıcaklık rekorları da kırabilir. Bunlar WMO’nun Küresel İklimin Durumu raporuna yansıtılacaktır” denildi.

SİCİLYA’DA YENİ SICAKLIK REKORU KIRILABİLİR

Açıklamada, İtalya’nın güneyindeki Sicilya adasında 11 Ağustos 2021’de hava sıcaklığının 48.8 derece olarak kaydedildiği ve bunun Avrupa’daki hava sıcaklığı rekoru olduğu ifade edildi. WMO, “Önümüzdeki günlerde sıcak hava dalgasının şiddetlenmesiyle bu rekorun kırılması mümkündür. Avrupa için doğrulanmış bir önceki en yüksek sıcaklık rekoru 48 derecedir ve 10 Temmuz 1977’de Atina’da kırılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

WMO, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ İŞARET ETTİ

WMO Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas, yaptığı açıklamada, “Isınan iklimimizde giderek daha sık görülen aşırı hava koşulları, insan sağlığı, ekosistemler, ekonomiler, tarım, enerji ve su kaynakları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu durum, sera gazı emisyonlarının mümkün olduğunca hızlı ve derinlemesine azaltılmasının artan aciliyetinin altını çizmektedir. Buna ek olarak, toplumun ne yazık ki yeni normal haline gelen bu duruma uyum sağlamasına yardımcı olmak için çabalarımızı arttırmalıyız” dedi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ecmel Erlat, 2024’te ‘El Nino’ etkisi ile dünyada sıcaklık rekorlarının kırılacağını belirtip, “Önümüzdeki yıl, tüm meteorolojik kökenli afetlerin sayısında önemli bir değişim olacağını öngörebiliriz” dedi.

1

Pasifik Okyanusu’nda mart ayında başlayıp, gezegenin ısınmasına yol açan ve ‘El ino’ olarak bilinen hava olayı ile küresel ısınmanın etkileri daha da arttı. Dünya genelinde geçen hafta sıcaklık ortalaması, 4 gün boyunca üst üste rekor kırdı.

‘El Nino’ etkisi ile sıcaklıklar, mevsim normallerinin üzerine çıktı. Sıcak hava dalgası, küresel ısınmanın etkilediği Akdeniz Havzası’nda yer alan Türkiye’yi de vurdu.

Son 3 yıldır dünyanın ‘La Nina’ evresinde olduğunu ve atmosferden enerji topladığını aktaran Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi, İklim Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Ecmel Erlat, mart ayında ise depolanan enerjinin atmosfere verilmesi ile ‘El Nino’ yılının başladığını söyledi.

‘KUVVETLİ BİR ‘EL NİNO’ DÖNEMİNE GİRDİK’ 

İklim değişikliğinde insan etkisi olmasının yanı sıra doğal olaylara da dikkati çeken Prof. Dr. Erlat, “Mesela mart ayından itibaren ‘El Nino’ yılı başladı. ‘El Nino’ yılı, ekvatoral pasifikte, okyanusta depolanan enerjinin atmosfere geri verildiği yıldır. Bu yıl belki çok fazla görmeyeceğiz ama 2024 yılı; tüm dünya için çok yeni, önemli ve çarpıcı sıcaklık rekorların kırıldığı bir yıl olacak.

Çünkü normal insan etkisinin yanı sıra ‘El Nino’ etkisi eklenecek. Son 3 yıl çok fazla rekor kırılmadı. Son 140 yılda dünyadaki en sıcak yıl; 2016 yılıydı. Son 3 yıldır ‘La Nina’ evresindeydi; okyanus, atmosferden enerji depoluyordu.

Ama mart ayından itibaren kuvvetli bir ‘El Nino’ dönemine girdik. Bunun etkilerini önümüzdeki yıl çok daha belirgin olarak göreceğiz. Önümüzdeki yıl, tüm meteorolojik kökenli afetlerin sayısında önemli bir değişim olacağını öngörebiliriz” dedi

‘SERA GAZI EMİSYONLARINI YARIYA DÜŞÜRMELİYİZ’ 

Küresel ısınmanın son 140 yıllık bir değerlendirmesini yapan Prof. Dr. Erlat, “Paris İklim Anlaşması’nda da belli eşik değerleri konuşuldu. Bunlardan bir tanesi 1,5 santigrat. Hedef; atmosfere verdiğimiz sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yarıya düşürmek. Düşürmeliyiz ki; 1,5 santigrat ısınmayı o noktada durdurabilelim.

2050 yılında ise bunu tamamen net sıfır noktasına çekmeliyiz ki alıştığımız iklim koşulları sürebilsin. Son 10 bin yılda inşa ettiğimiz tüm yaşamımızı, medeniyetimizi, uygarlığımızı, adapte olduğumuz ve uyum sağladığımız iklim koşulları değişmesin. 2030, çok yakın bir tarih. Sanayi devrimi öncesinde atmosferde 280 PPM karbondioksit varken; şu anda rakam 420 PPM ve hızla bu değer artıyor” diye konuştu. (DHA)

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
0
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Dünya Meteoroloji Örgütü: Sıcaklıklar Rekor Kırabilir
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.