Muğla’da 4 oda sokak köpeklerinin toplanarak uyutulması ile ilgili yasa tasarısına tepki olarak ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Dünya Sağlık Örgütü’nün geliştirdiği topla-kısırlaştır-yerine bırak yöntemi bilimsel, etik ve vicdani olandır. Hayvanların yaşam hakkı, hayvan seven ya da sevmeyen insanların tercihine bırakılamayacak kadar kutsaldır. Eksikliğin faturası sokak köpeklerine kesilmek istenmektedir” denildi.
Muğla’da Muğla Veteriner Hekimler Odası, Muğla Diş Tabipleri Odası, 32. Bölge Muğla Eczacı Odası ve Muğla Tabip Odası ortak basın açıklaması yaparak, son günlerde medyada sokak köpeklerinin toplanarak belirli bir süre içerisinde sahiplendirilemeyen köpeklerin uyutulacağı şeklinde bir uygulamayı içeren yasa değişikliği olacağına dair haberler paylaşılmış ve bazı yetkililer de bu konuda görüş bildirildiğini belirterek yapılması gereken düzenlemenin bu konunun muhatabı ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinden bilgi ve fikir almadan çıkarıldığı takdirde bilimsellikten uzak olacaktır, denildi.
KABUL EDİLEBİLİR YÖNTEM DEĞİLDİR
Yapılan açıklamada “İnsanların güvenliği için sokak hayvanlarının toplanması ve sonrasında uyutulması çözüm olarak sunulmakta ise de; sorun kısırlaştırma seferberliği ve evcil hayvan üretiminin durdurulması gibi çözüm önerileri ile birkaç yılda çözülebilecektir. Bu hayvanların yaşam hakkının elinden alınması ya da toplanıp barınaklara konularak sonrasında uyutulması yolunu seçmek, kabul edilebilir bir yöntem değildir! Çünkü her canlının yaşam hakkı kutsaldır. Hayvanlar da bizler gibi doğanın bir parçasıdır ve yüzyıllardır bizlerle yaşamaktadırlar. Avrupa modeli olarak sunulan uyutma yani öldürme çözümü, mevcut yasaların uygulanmaması veya eksik uygulanmasından kaynaklıdır ve bu eksikliğin faturası masum sokak köpeklerine kesilmektir” denildi.
TOPLA KISIRLAŞTIR YERİNE BIRAK YÖNTEMİ BİLİMSEL ETİK VE VİCDANİ OLANDIR
Açıklamanın sonunda ise “Dünya Sağlık Örgütü’nün geliştirdiği topla-kısırlaştır-yerine bırak yöntemi bilimsel, etik ve vicdani olandır. Hayvanların yaşam hakkı, hayvan seven ya da sevmeyen insanların tercihine bırakılamayacak kadar kutsaldır. Bu sebeple ülkemizde evcil hayvan üretim ve satışının en azından bir süreliğine yasaklanması, özellikle kırsaldan başlanarak sokak köpeklerinin kısırlaştırılması ve aşılanması ile birkaç yıl içinde bu sorunun çözülmesi mümkündür.
Bütün canlıların yaşam hakkını savunan Sivil Toplum Kuruluşları olarak, uyutmanın sadece bu konuda uzman olan kişilerin onayıyla, tıbbi gereklilik durumlarında yapılabileceğini, diğer türlü uyutma ya da öldürme işlemine hiçbir şekilde taraf olmadığımızı ve vicdanı bulmadığımızı belirtmek istiyoruz. Her canlının yaşama hakkı vardır ve kutsaldır” denildi.