Emeklilik başvurusuna yönelik araştırmalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT düzenlemesinin ayrıntılarını açıklaması ardından gündeme geldi. EYT’ye ilişkin yasal düzenlemenin bu hafta Meclis’e sunulması ardından EYT kapsamında emeklilik başvuruları alınacak. Kapsama giren vatandaşlar, “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesi” ile emeklilik başvurularını gerçekleştirebilecek.
EYT düzenlemesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulmasının ardından, vatandaşlar e-devlet’e girerek prim gün sayılarını ve çalışma yılını öğrenmek için giriş yapmaya başladı. EYT düzenlemesi kapsamına giren veya düzenlemeden faylanıp faydalanamayacaklarını merak eden vatandaşların ziyaretlerinin artmasıyla birlikte e-devlet kapısına girişlerde sorun yaşanıyor. Peki, EYT emeklilik hakkı başvurusu nasıl ve nereden yapılır?
E-DEVLET ÜZERİNDEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklayın.
Ardından sayfada çıkan yeni başvuru sekmesine tıklayın.
Tahsis talep türü olarak ise ‘yaşlılık aylığını” seçin.
SSK kapsamında aylık talep edeceklerin ‘4A’, Bağkur kapsamına girenlerin ise ‘4B’ seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra ‘başvur’ butonu tıklayın.
EMEKLİLİK BAŞVURUSU EKRANI İÇİN TIKLAYIN
Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın.
Diğer iletişim bilgilerini de doldurun.
‘Aylık alıyor mu?’ sorusunu da “evet” veya “hayır” olarak yanıtlayın.
Son aşamada ‘ileri’ butonu ardından ‘başvur’ butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak. .
EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR?
*8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması,
*5000 günlük prim ödemesinin tamamlanması,
*Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.EYT İÇİN KAÇ GÜNE İHTİYAÇ VAR?
2019 yılında kadınlar için 20 yıllık sigortalılık süresi tamamlandığı için kadın çalışanlar yalnızda prim günü şartını yerine getirerek emekli olabilir. Erkekler içinse 25 yıllık süre bazı sigortalılar için henüz tamamlanmamıştır. 1997, 1998, 1999 yıllarında işe girenler 25 yıllık sürelerini 2022, 2023, 2024 yıllarında tamamlar ve böylelikle emekli olabilir. Emeklilikte yaşa takılanlar arasından sigortalılık süresini en son tamamlayacak erkek ise 8 Eylül 2024’te emekli olabilecek süreye ulaşabilir.EYT MAAŞ HESABINDA NEYE BAKILACAK?
EYT maaş hesaplaması yapılırken, “Çalışanın aylık kazancı, çalıştığı yıl, yaşının dolmasını beklerken ödediği fazladan prim, çalışma süresine ara verip vermediği, çalışma süreleri” göz önüne alınır.BORÇLANMA HÜKÜMLERİ DEĞİŞMEYECEK
EYT düzenlemesiyle İş Kanunu’ndaki borçlanma hükümleri değişmeyecek. Uzun vadeli sigorta öncesi yapılan askerlik, staj sonrası doğum sigorta başlangıcını öne çekebilecek. Staj yapılan süre ile uzun sigorta koluna geçiş arasında yapılan doğumlar, işe başlamadan önce yapılan askerlik için yapılan borçlanmalar sigorta başlangıç tarihini öne çekecek. EYT için emeklilikte, 30 güne ihtiyaç varsa doğum, askerlik borçlanmasında bir ayı borçlanabilecek. Farklı sigortalılık statüsünde ödenen primler birleştirilerek toplam hizmet süresi üzerinden emekli olunabilecek.
E DEVLET’E ERİŞİM SORUNU
2 milyon insanın faydalanması beklenen EYT düzenlemesi ardından e Devlet uygulamasına ziyaretler artış gösterdi. Binlerce insanın aynı anda sisteme giriş yapmaya çalışması nedeniyle e-Devlet hizmetlerine erişim sorunu yaşanıyor. Kullanıcılar, “Şu anda kullandığınız hizmette talep yoğunluğu nedeniyle işleminiz sıraya alınmıştır.” uyarısından birkaç dakika sonra “Sistemde yaşanan teknik bir aksaklık nedeni ile işleminiz tamamlanamadı.” ibaresiyle karşılaşıyor..
SGK’DAN EYT HAZIRLIĞI
Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi yasalaşınca oluşabilecek yoğun emeklilik başvuru işlemlerini hızlı ve hatasız tamamlamak için önlemler aldı. Kurum, bilgi işlem alt yapısını güçlendirdi, emeklilik işlemlerinin yürütüleceği merkezlerini çoğalttı. Merkezlerde ilave personel görevlendirdi.
Emeklilik başvurusunda bulunacakların süreci hatasız tamamlamaları için tanıtıcı videolar hazırlandı.
Ayrıca, yoğun başvuruların sıkıntısız tamamlanması için yaşlılık aylığı merkezleri yani emeklilik işlemlerinin yapıldığı merkezlerin sayıları arttırıldı.
Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’deki ana merkezlerin sayısının artırılmasıyla ortaya çıkacak iş yükünün hafifletilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda başka birimlerdeki personel, emeklilik işlemlerine yönelik birimlere kaydırıldı.