CHP’li Erbay; Gerekli tedbirler alınmadı, Muğla alev alev yandı
Muğla’nın Marmaris, Köyceğiz, Bodrum, Menteşe, Yatağan, Datça, Dalaman, Kavaklıdere ve Seydikemer ilçelerinde çıkan ve 29 Temmuz ile 13 Ağustos tarihleri arasında 15 gün boyunca yaklaşık 70 bin hektar ormanlık alanın yok olduğu yangınla ilgili olarak CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay ve beraberindeki CHP’liler, orman yangınlarının tüm yönleriyle araştırılması için Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, suç duyurusunun ardından Muğla Milletvekili Mürsel Alban, CHP Marmaris İlçe Başkanı Zekican Balcı ve partililerle birlikte Marmaris Adliyesi önünde açıklamalarda bulundu.
Muğla’da çıkan orman yangınlarındaki ihmallerin ortaya çıkarılması ve sorumluların hesap vermesi için suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Erbay, “Yangından önce gerekli tedbirler alınsaydı ve yangın sırasında yeterli müdahale yapılsaydı ormanlarımız yok olmayacaktı. Yangın döneminde siyasi kimliklerimizi bir kenara bırakarak mücadele ettik. Ancak şimdi önlem almayanların ve gerekli müdahaleyi yapmayanların hesap verme zamanıdır. Bu yangınların kapsamlı bir şekilde araştırılması için suç duyurusunda bulunduk. Soruşturmanın kapsamlı yürütülmesini talep ediyoruz.” dedi.
Muğla’da yaşanan orman yangınları ile ilgili olarak yangın öncesinde ve yangın sırasında gerekli ve yeteri tedbirlerin alınmadığını söyleyen Erbay, şunları kaydetti:
Yangın 10 gün boyunca bu şekilde gezdiyse burada birilerinin sorumluluğu var
Muğla’da yaşanan yangın felaketinde maalesef yeteri kadar hazırlıklı olmadığımızı gördük. Bölge insanı olarak, Orman Teşkilatı’nın olası yangınlara karşı hazırlıklı olduğunu, gerekli tedbirleri aldığını düşünüyorduk. Ancak maalesef yeterli hazırlık yapılmadığını yaşayarak öğrendik. Marmaris’te günlerce gezen bir orman yangını vardı. Yeterli müdahale yapılmadı. Bu yangın 10 gün boyunca bu şekilde gezdiyse burada birilerinin sorumluluğu vardır. Yangınla mücadele için büyük bütçeler aktarıldı. Yetişmiş ve deneyimli personeller olması gerekiyordu. Ancak gördük ki aylık, geçici personel alınıyor. Bu şekilde orman yangınlarıyla mücadele edilemez. Bunu defalarca dile getirdik. Orman personeli bölgeyi bilen, yetişmiş personellerden alınmalıdır. ‘Part time ormancılık olmaz’ diye geçtiğimiz günlerde düzenlediğimiz çalıştayda da söyledik.
İhmaller zinciri söz konusu
Yangınla mücadelenin en önemli unsurlarında bir tanesi yangın koridorlarıdır. Yangının başka alanlara sıçramasını, yayılmasını önlemek için belli aralıklarla yangın koridorları açılmalıydı. Yangın koridorları açılmamış. Yangın esnasında en yakın mesafeden su ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Bunun için de yangın havuzları oluşturulması gerekiyor. Muğla’da gördük ki gerekli yangın havuzları oluşturulmamış. Bu nedenle helikopterlerin gidip gelme mesafeleri çok uzadı. Yangın söndürme çalışmalarının 12.nci, 13’üncü gününde Bodrum’da gece çalışan helikopterleri gördük. Elimizde bu helikopterler varsa neden bu helikopterler Marmaris’te kullanılmadı? Yangın koridorları neden açılamadı, yangın havuzları neden önceden hazırlanmadı? Bütün bu tedbirsizlikler ve ihmaller yangının büyümesine ve yayılmasına neden oldu. Ülkemizde daha önce yaşanan orman yangınlarında askerimizi söndürme çalışmalarında görüyorduk. Ancak Muğla’daki orman yangınlarında Mehmetçiğimizi sahada göremedik. Mehmetçiğimizin söndürme çalışmalarındaki katkısı çok önemli olmasına rağmen Mehmetçik neden yangın söndürme çalışmalarına katılmadı? Söndürme çalışmalarına katılmak için canla başla mücadele eden yöre halkı ve gönüllüler neden alandan çıkarıldılar? Cevaplanması gereken birçok soru duruyor önümüzde. Bu soruların cevapları sorumluların ortaya çıkarılması kadar, başka yangınlarda sorunların tespit edilmesi için de büyük önem taşımaktadır.
Savcılarımıza güveniyoruz
Bu konuları Meclis gündemine de taşıyacağız. Gerekli takibi Meclis’te de yapacağız. Bu konuyla ilgili hem araştırma önergesi verdim hem de Tarım ve Orman Bakanı, Milli Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı tarafında cevaplanması için üç ayrı soru önergesi verdim. Bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu ihmaller zincirinin yargısal boyuta taşınması ve sorunluların hesap vermesi için CHP Marmaris İlçe Başkanlığı’mız öncülüğünde hazırladığımız dilekçeyi Marmaris Savcılığı’mıza verdik. Bu soruşturmanın kapsamlı bir şekilde yürütülmesini talep ediyoruz.
Yetkin, konusunda uzman, orman yangınları konusunda çalışma yürütmüş, Orman Mühendisliği bölümlerinden hocalarımızdan ve orman mühendislerimizden oluşturulacak bir heyetle detaylı incelemeler yapmalıdır. Bu heyetin, bölgemizde hem yangın öncesi alınması gereken tedbirlerin alınıp alınmadığını hem de yangın söndürme çalışmalarının doğru yürütülüp yürütülmediğini detaylı bir şekilde incelemesi gerekiyor. Yangın öncesinde yangın koridorlarının açılıp açılmadığını, yangın havuzlarının oluşturulup oluşturulmadığı tespit etmesi gerekiyor. Bu inceleme yarın karşılaşabileceğimiz yangınlara hazırlık için sorunların ve sorumluların tespit edilmesi ve hazırlıkların gerektiği gibi yapılması için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle bu soruşturmanın geçiştirilmeyeceğini umut ediyoruz. Savcılarımıza güveniyoruz.