Yeni senenin ilk ayı bitmeden tirhandilciler “Tırhandil Cup Oktay Tüfek Trofesi” ikinci ayak yarışları için hazırlık halinde…
Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından düzenlenen ve TYF, Türkiye Yelken Federasyonu’nun programlı yarışları arasında yer alan, toplam 6 ayaktan oluşan Tırhandil Cup Oktay Tüfek Trofesi 2023, ikinci ayak 28-29 Ocak tarihlerinde yapılacak.
Trofenin ikinci ayağı, Guletlerin Babası olarak anılan Erol Ağan adına start alacak.
İkinci ayak cumartesi günü saat 10.00 da Bodrum Denizciler Derneği Cafe’de yapılacak brifingle başlayacak, hafta sonu şamandıra ve coğrafi rotalarda yapılacak yarışlara 12 tirhandilin katılımı bekleniyor.
Tırhandil Cup Oktay Tüfek Trofesi 2023, birinci ayakta dereceye girenlerin ödülleri, 28 Ocak Cumartesi saat 19.00 da Körfez Bar’da yapılacak törenle sahiplerine kavuşacak.
Tırhandil Cup, Bodrum’un simgelerinden biri olan ‘yaşayan efsane’ olarak adlandırılan ‘tirhandilleri’ ülkemizde ve uluslararası sularda tanıtmak ve yaşatmanın yanı sıra Bodrum’da yelken sporuna yeni bir boyut kazandırmayı da amaçlamaktadır.
Her teknede en az 3 lisanslı yelkencinin bulunması şartıyla olan yarışlara, misafir yelkenciler de katılabilmektedir.
Bodrum Kaymakamlığı himayesinde yapılan Tırhandil Cup Oktay Tüfek Trofesi’ni Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası, Denizciler Derneği, Başar Petrol, Bodrum Marine Group, Ağanlar, Bodrum Spor Yelken, American Hospital The Bodrum Cup, CodeZero.Media, Odiworks, Kiracı, Fifi Bistro ve Bodrum Deniz Müzesi Yayınları destekliyor.
Tırhandil Cup Oktay Tüfek Torfesi 2023 Programı
1. Ayak 07 – 08 Ocak
2. Ayak 28 – 29 Ocak
3. Ayak 11 – 12 Şubat
4. Ayak 04 – 05 Mart
5. Ayak 18 – 19 Mart
6. Ayak 08 – 09 Nisan
Erol Ağan
Bodrum’da tirhandiller, piyadeler, guletlerin imal edilmesi ve günümüze kadar uzanan aralıksız süreç, Giritliler’in Bodrum’a gelişiyle başlamıştır. Denizci olan Giritli birçok aile, tekneleriyle Bodrum’a gelmiş ve denizden geçimlerini sağlamaya başlamışlar. İlk yıllarda, bu tekneler süngercilik, balıkçılık ve taşımacılıkta kullanılmış. Talep arttıkça da Yunanistan adalarından tekneler alınmış, ta ki Giritli kökenli bir gencin ortaya çıkmasına kadar. Nami’nin Mehmet ile başlayan Bodrum tekne üretimi, onun yanında yetişen ve “ustaların ustası” olarak anılan Ziya Güvendiren ve onun yanında yetişen ustaların ürettiği gayıklarla başlamıştır.
Aileden denizci olan Erol Ağan, ilk okulu bitirdiğinde, Ziya Usta’nın, Bodrum Kalesi eteklerinde, günümüzde “Mandalin Bar” olarak bilenen yerdeki atölyesinde çıraklığa başlamıştır. Çay, kahve getir-götürleri kısa zamanda geçilmiş ve Erol Ağan, eline keseri alıp ustasının izinde yola devam etmiştir. Askerlik sonrası aynı atölyede geçirdiği ve sağ kolunu kaybettiği kaza, Erol Ağan’ın hayatında önemli bir dönüm noktası olmuştur.
Kaza, Erol Ağan’ın kolunu götürürken, ona bir lakap, Bodrum’a da yıllarca birbirinden dayanıklı, zarif tekneler yapacak bir usta kazandırmıştı; Çolak Erol.
Uzayan, genişleyen, yükselen tekneler, tersanelerin de yerlerine sığamaz olmasını doğurunca, ustalar yeni yer arayışına girdi. Bir taraftan talebe yetmeyen yer darlığı, diğer taraftan kıyıların turizme açılması, Bodrum merkezinden, -o yıllarda anılan ismi ile- Kasaphane’den uzaklaşmanın zamanı geldiğini gösteriyordu ve bunun öncüsü de Erol Ağan oldu.
Guletlerin Babası olarak da anılan Erol Ağan’ın Bodrum tekne üretimini en büyük katkısı ise İçmeler’deki ilk atölyeyi açması ve günümüz tersaneler bölgesinin oluşmasına öncülük etmesidir.
Çolak Erol, meslektaşlarının “deli dağlara çıktı” alaylarına kulak tıkayarak, yolu, suyu, elektriği olmayan İçmeler’e, tirhandiller, develer ve eşekler ile taşındı ve atölyesiyle beraber bir de çekek yeri yaptı. Ardından, atölyeler birer ikişer İçmeler’e akın etti. Böylelikle, günümüz tersaneler bölgesi Erol Ağan öncülüğünde yaratıldı.