1. Haberler
  2. Bodrum
  3. Geleceğimizi Çöpe Atmayalım

Geleceğimizi Çöpe Atmayalım

featured


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 29 Eylül tarihi Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü olarak kutlanmaktadır. Konuya ilişkin olarak Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“29 Eylül tarihini Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü olarak kutlamaktayız. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak konuya ilişkin bugün 13 ilçemizde okullarda gıda israfına yönelik farkındalık çalışmalarını yürütüyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımızın koordinesinde de bir yıldan fazla süredir Türkiye’de gıda kayıp ve israfı ile mücadele kapsamında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) desteği ile hayata geçirilen “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” projesi ile ilgili çalışmalarına devam ediyoruz. Gıda israfına yönelik mücadelede ülke olarak dünyaya örnek bir çalışma sergiledik.
Dünyada bir taraf obezite ile mücadele ederken bir taraf açlıktan ölüyor.
Dünyanın bir yanında obezite tehdidi altında olan ülkeler ve ciddi gıda israfı varken, bir diğer yanında maalesef açlık çeken ve hatta açlıktan ölen insanlarımız var. Dünyada son otuz yılda obez kişi sayısının 857 milyon insandan 2 milyar insana ulaştığını, obezli bir kişinin sağlık harcamasının diğerlerine göre 2,5 kat daha fazla olduğunu OCED kayıtlarında görebiliyoruz. Ayrıca OECD ülkelerinde obezite kaynaklı hastalıkların tedavisinin, toplam sağlık harcamalarının yüzde 8,4’ünü oluşturduğu ve yine raporuna göre, 2020’den 2050 yılına kadar obezite kaynaklı harcamaların sağlık harcamalarına ayrılan bütçenin %20’sini kapsıyacağı tahmin ediliyor.
Dünyada üretilen gıdanın üçte birinin israf edildiğini (1,3 milyar ton), ülkemizde de yaklaşık 26 milyon ton gıdanın çöpe atıldığını, bunun karşılığının 240 milyon TL olduğunu biliyor muydunuz? Bunun Sadece israf edilen gıdanın üçte birini önleyerek 830 milyon açlık çeken insanı doyurabiliriz. İsraf olmasaydı açlıkta olmazdı. Sorunların çözümü için bazen küçük dokunuşlar yeterlidir.
Gıda İsrafını Önleyerek Hayat Kurtarabiliriz.
Gıda israfını önleyerek hayat kurtarabiliriz. Bakanlığımızın başlattığı “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” projesi ile toplumumuzda bu konuda farkındalık yaratmaya çalıştık. Başta Sayın Valimiz Orhan Tavlı’nın katılımı ve desteği ile tüm ilçelerimizde kampanyamızı tanıtarak bu proje kapsamında yürütülen “Sende Söz Ver” kampanyasına vatandaşlarımızı dahil ettik.
Ayrıca sosyal medya hesaplarımız üzerinden sık sık bilgilendirme çalışmaları yaptık. Kampanya iletişim kitlerinden bastırdığımız 5000 adet afiş ve 2000 adet lifleti tüm İlçelerimizdeki gıda işletmelerine ve tüketicilerimize dağıttık. İl Müdürlüğümüz tarafından ‘’Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık’’ kampanyası kapsamında 2000 adet bez çanta yaptırarak pazar yerinde hem bilgilendirdik hem dağıttık. İlimizdeki tüm İlkokul öğrencilerine yönelik olarak ‘’Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık’’ kampanyası kapsamında gıda israfının önlenmesi ve farkındalığının arttırılması için resim yarışması düzenlendik ve dereceye giren öğrenciler için ödül töreni düzenledik. Ayrıca Bakanlığımızın bu proje ve kampanya süresince kullandığı maskotumuz Cano nun 1.yaşını çocuklarla kutladık, eğitim filmlerini yayınladık.

Gıda israfı demek su israfı da demek.
Toplumumuzun her kesiminin bu konuda yapabileceği çok şey var. Çünkü gıda israfı demek su israfı da demek. Üretilen her gıda için ciddi su kaynaklarımızı da kullanıyoruz. Mesela 1 lt süt için 800 lt suyun, 1 elma için 70 lt suyun kullanıldığını hesap ettiğimizde gıda israfını önlemekle su kaynaklarımızın da israf edilmesini de önlemiş oluruz. Hiçbir kaynak sonsuz değildir. Bu bilinçle hareket etmek zorundayız. Gezegenimize, ülkemize sahip çıkmak zorundayız. Toplumun her kesimini duyarlı olmaya davet ediyorum. Gıda israfına ve kaybına hep birlikte dur diyelim. Geleceğimizi çöpe atmayalım.

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
0
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Geleceğimizi Çöpe Atmayalım
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.