Avrupa Birliği tarafından desteklenen Erasmus+Okul Ortaklıkları Programı Kapsamında Gölköy Ahmet Naci Coşkunoğlu Ortaokulu’nun da ortak olarak katıldığı “Be For Change” adlı projenin Türkiye Hareketliliği kapsamında Projeye katılan Polonya’dan ve Yunanistan’dan gelen öğrenci ve öğretmenlerden oluşan grup etkinliklerini tamamlayarak ülkelerine döndü.
Proje kapsamında gelen ekipler ve Gölköy Ahmet Naci Coşkunoğlu Ortaokulu öğrenci ve öğretmenlerinden oluşan 42 kişilik ekip Bodrum Kalesi’ni, Alaçatı’yı, Meryem Ana Evi’ni ve Efes Örenyeri’ni gezdi ve bu yerler hakkında bilgi aldı. Ayrıca Bodrum Kaymakamımız Mustafa Çit’i ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Aslan Korkmaz’ı makamında ziyaret eden ekip Gölköy Ahmet Naci Coşkunoğlu Ortaokulu’nda da çeşitli aktivitelerde bulundu.
Programın Hedefleri Nelerdir?
AB’nin eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki programı olan Erasmus+, Avrupa çapında ve ötesinde eğitim, öğretim, staj, profesyonel gelişim, yaygın öğrenme temelli gençlik aktiviteleri ile kurumlar arasındaki işbirliklerini desteklemektedir. Avrupa çapında eğitim, öğretim ve gençlik çalışmalarını modernize etmeyi amaçlayan program aynı zamanda iş piyasalarının ve rekabetçi bir ekonominin ihtiyaç duyduğu becerilere sahip beşerî ve sosyal sermayenin gelişimine de katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Programın 2021-2027 döneminde bütün projelerde göz önüne alınacak yatay öncelikleri:
Kapsayıcılık ve Çeşitlilik
Sürdürülebilirlik, Çevre ve İklim
Dijital Dönüşüm
Demokratik Hayata Katılım
Uluslararası Boyut
Program kapsamında farklı yaş grupları ve sektörlerden bireylere bilgi ve deneyimlerini geliştirmek ve paylaşmak için yurt dışında eğitim, öğretim, öğrenim, staj, işbaşı eğitim, yaygın öğrenme temelli gençlik aktiviteleri ve gönüllü çalışmalar yapma imkânı sunulmaktadır. Erasmus+ okul eğitimi, mesleki eğitim, yükseköğretim, yetişkin eğitimi, gençlik ve spor sektörü dahil olmak üzere hayat boyu öğrenmenin tüm sektörlerindeki eğitim, öğretim, gençlik ve spor kuruluşlarına açıktır. Bununla birlikte Program, kurum ve kuruluşların, faaliyet gösterdikleri sektörlerdeki yenilikçi ve iyi uygulamaları tecrübe edip uygulamalarına, yurt dışındaki muadilleri ile bir arada kurumsal kapasitelerini artırmalarına ve uluslararası boyuta ulaşmalarına yardımcı olmaktadır.
Avrupa çapında 30 yıldan uzun süredir devam eden yükseköğretim hareketliliği sayesinde üniversite yapılarının uyumlaştırılmasında ve yükseköğretim sistemlerinin uyumluluğunun artırılmasında büyük ilerleme sağlanmıştır. Erasmus+ Programı, “Eğitim ve Öğretim Stratejik Çerçevesi”, “Yükseköğretimin Modernleştirilmesi Hakkında Komisyon Tebliği”, “Gençlik Alanında Yenilenen Avrupa İşbirliği Çerçevesi”, “AB Gençlik Stratejisi (2010-2018)”, “Spor Üzerine Beyaz Kitap”, “Sporda Avrupa Boyutu” ve “Sporda AB İş Planı” gibi AB politika belgeleri üzerine inşa edilmiştir.