Halikarnas Balıkçısı’nın Görülmemiş Fotoğrafları” sergisi Bodrum Deniz Müzesi ve CNR Holding işbirliğiyle, 9-17 Mart tarihleri arasında 6.CNR İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı’nda, Hall 6’da ziyaret edilebilecek.
Bodrum Deniz Müzesi müdürü Selen Cambazoğlu bu özel projeyi ve projenin nasıl geliştiğini şöyle anlattı:
“Sıradışı bir kişiyi, sıradışı bir sergiyle anmak istedik. Bodrum Deniz Müzesi olarak geliştirdiğimiz projemizin ilk sergisini CNR Holding işbirliğiyle CNR Avrasya Boat Show’da gerçekleştirdik. Sergi aynı alanda, 6.CNR İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı kapsamında 9-17 Mart tarihleri arasında Hall 6’da görülmeye devam edecektir.
Proje başlangıcında, Halikarnas Balıkçısı’nın kızı İsmet Kabaağaçlı Noonan ve kızı Kuki (Joanne Aliye Noonan) ile İzmir’de Balıkçı’nın “Merhaba” apartmanında görüşmelerimiz oldu. Daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış Balıkçı fotoğraflarını bu proje için özel aile albümlerinden çıkardılar. Sonraki aşama, profesyonel bir fotoğrafçı ekiple fotoğraflama ve teknik fotoğraf taramalarını yapmak oldu.
Ailenin özel izniyle gün yüzüne çıkan 30 adet fotoğraf “Halikarnas Balıkçısı’nın Görülmemiş Fotoğrafları” sergisinde ziyaretçilerle buluştu. Sergi içeriğinde aynı zamanda Halikarnas Balıkçısı’nın torunu Kuki’nin (Joanne Aliye Nooan) İngilizce çevirileriyle tekrar hayat bulan Balıkçı kitaplarından ve konuşmalarından alıntılar, Mavi Yolculuk, Bibliografya, Halikarnas Balıkçısı Forumu bölümleri bulunuyor.
6.CNR İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı kapsamında sergi 9-17 Mart tarihleri arasında CNR Expo Yeşilköy’de devam edecektir.”
Dünyaca ünlü sanatçıların yetiştiği Şakir Paşa ailesinin bir ferdi olan Cevat Şakir Kabaağaçlı, çok yönlü sanatçı kimliğiyle; öykülerinde, romanlarında ve konuşmalarında denizi, deniz insanlarını ve arkeoloji çokça kullanmasıyla; Mavi Yolculukları başlatmasıyla; Mavi Anadoluculuk fikir hareketini yaygınlaştırmasıyla; Bodrum’a sevgisi ve kattıklarıyla ve daha birçok özelliğiyle biliniyor.
Girit’te doğup, Atina’da çocukluğunu, Büyükada’da ise gençliğini geçiren Halikarnas Balıkçısı’nın deniz sevgisi daha çocuk yaşlarda başlıyor. Sonrasında Oxford Üniversitesi’nde Yakın Çağlar Tarihi okuyor. Edebiyat ve resim aşkı onu gazetecilikle tanıştırıyor. İyi derecede hakim olduğu Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca, eski ve yeni Yunanca dillerinde çeviriler yapıyor, çizgi romanlar, karikatürler ve kapak resimleri çiziyor, gazete ve dergilerde farklı isimler altında yazılar ve öyküler yazıyor. Yazdığı bir makale nedeniyle Bodrum’a sürgün ediliyor. O günden sonra Bodrum’dan kopamayan Cevat Şakir Kabaağaçlı kendine “Halikarnas Balıkçısı” takma adını vererek yazdığı eserlerini edebiyat dünyasına kazandırıyor.
Sadece Bodrum için değil, ülkemiz ve dünya için de büyük bir değer olan Halikarnas Balıkçısı’nın daha önce hiç görülmemiş fotoğraflarının sergisi, bir Bodrum Deniz Müzesi projesi olarak 6.CNR İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı kapsamında, 9-17 Mart tarihleri arasında Hall 6’da sevenleri ile buluşacak.