1. Haberler
  2. Bodrum
  3. Kavakderesi’nde GES projesine tepki

Kavakderesi’nde GES projesine tepki

featured

Bodrum Dereköy Mahallesi sınırları içiresindeik yarımadanın akan tek deresi Kavakderesi’Nde 20 hektarlık mera alanında kurulması planlanan 20 bin panellik GES projesine Bodrumlular ve köylüller bugün düzenledikleri eylem ve basın açıklaması ile tepki gösterdi.

Muğla Su İnisiyatifi’nin çağrısı üzerine Kavakderesi’Nde toplanan yaklaşık 300 köylü ve çevrei mera alanları ve akan derelerin GES projesi içi yok edilmesi projesine tepki gösterdi. Bodrumlular Muğla ile ve ilçelerinden gelenlerde destek verdi.

Dereköy Mahallesi sınırları içiresindeik yarımadanın akan tek deresi Kavakderesi’Nde 20 hektarlık mera alanında kurulması planlanan 20 bin panellik GES projesine Bodrumlular ve köylüller bugün düzenledikleri eylem ve basın açıklaması ile tepki gösterdi.
Muğla Su İnisiyatifi’nin çağrısı üzerine Kavakderesi’Nde toplanan yaklaşık 300 köylü ve çevrei mera alanları ve akan derelerin GES projesi içi yok edilmesi projesine tepki gösterdi. Bodrumlular Muğla ile ve ilçelerinden gelenlerde destek verdi.
20 hektarlık alanda Novus Grup yatırım Enerji Üretim A.Ş tarafından yapılması planlanan güneş enerji santrali (GES) ve enerji depolama tesisi projesinin yarımadanın son merası ve akan son deresini ortadan kaldıracağını belirten eylemciler sık sık “Toprağıma havama suyumu dokunma” “Meralar GES için yok edilemez” “Mera alanlarından elini çek” sloganları attı.
DOĞA, TARİH, KÜLTÜR , EKOLOJİ YOK EDİLMEK İSTENİYOR
Muğla Su İnisiyatifi eşsözcüsü Sebahat Genç yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: “Bodrum’un özgür akan tek deresini, özenle korunması gereken biyolojik çeşitliliğini, sosyal ve kültürel yaşamı tahrip etmeye yönelik projeleri önlemek üzere toplanmış bulunuyoruz. Dereköy’ün yaz kış akan dereleri, 2490 Ha’lık bir su havzasında bulunuyor. Biyoçeşitliliği zengin olan bu vadilerde 3 bin yıldan beri doğa ile uyumlu bir yaşam sürdürülüyor. Tarım yapılıyor, narenciye, zeytin, üretiliyor. Hayvanlar dağlarda, meralarda dolaşıyor. Vadi Karya döneminin antik tarım teraslarına ve Leleg Yolu’nun parkuruna evsahipliği yapıyor. Dereköy, Bodrum Yarımadası’nın ekosistemi ve tarihi ile özel korunması gereken özgün bir beldesidir. Kavakdere Havzası, Bodrum Yarımadası’nın en önemli su havzalarının başında gelmektedir. Yeraltı suyu, kara ekosistemi, deniz ekosistemi açısından da korunması gereken bir havzadır.!” Ifadelerini kullandı.
MERALAR VE DERELER ÖZEL ŞİRKETLERE TESLİM EDİLEMEZ
Genç açıklamasının devamında ise “ Bugün bu vadideki doğal mera alanına 20.000 panellik büyük bir GES yapılması planlanıyor. Bu amaçla havzanın önemli kısımları şirketlere teslim edilmekte.
Termik santrallere karşı mücadelelerde çevre ve iklim savunucuları fosil yakıt kullanımından vazgeçilmesini ve enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını savunmakta. Muğla Su İnisiyatifi olarak su havzalarını yok edecek fosil yakıt üretimlerine karşı mücadelemiz sürerken, Avrupa yeşil mutabakatı ile stratejik olarak yaygınlaştırılan sermayenin yeşil, yenilenebilir projeleri ile yaşamı yok etmesini kabul etmiyoruz. Yeşil enerji, sürdürülebilir enerji maskesi ardına gizlenerek ortak yaşam alanlarına el koyan sermaye birikimin girişimi olan Rüzgar enerji santralleri (RES’ler), Hidroelektrik Santralleri (HES ler), Nükleer Enerji Santralleri (NES’ler) ve Jeotermal Enerji Santralleri (JES ler) nin karşısındayız. Enerji üretiminin halkın ihtiyacı için ve toplum yararına çalışacak olan kamu kurumları tarafından kar amacı güdülmeden yapılmasını talep ediyoruz. Şirket tarafından tarım alanlarına el konularak GES yapılması, hem bölgede yaşayanlar için, hem de Dereköy’ün doğal yapısı, merası ve zeytinlikleri için geri döndürülemez bir yıkım olacaktır. Ayrıca bu proje Muğla BŞB’nin GES’lerin kurulacağı yer seçimi ile ilgili 14.4.2016 tarihli 146 sayılı meclis kararına; Zeytin Kanunu’na, Mera Kanunu’na, Biyoçeşitlilik Sözleşmesi’ne, Bern Sözleşmesi’ne, Paris İklim Anlaşması’na ve Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’ne aykırıdır. Tarım alanlarına, mera ve otlakları kapsayacak şekilde doğal alanlara, meralara, tarım alanlarına GES kurulmamalıdır” DEDİ.
MERAYA YAPILACAK GES PROJESİ KÖYLÜNÜN YERİNDEN YURDUNDAN OLMASINA NEDEN OLACAK, DEREYE 12 METRE GENİŞLİĞİNDE YOL YAPILACAK
Sebahat Genç açıklamasını “Susuzluk sorununu derinden yaşadığımız böyle bir zamanda, iptali için TMMOB tarafından dava açılan 1/5000 ölçekli İlave nazım imar planı ve plan değişikliği ile, 1/1000 ölçekli ilave ve revizyon uygulama imar planında dere yatağı boyunca su havzasını tahrip edecek bir yol yapılması da planlanmaktadır. Bu yolun 12 m. eninde olması ve mutlak ve marjinal tarım arazilerinin ortasından geçmesi planlanıyor. Bu yolun yapılması, bölgede yok olmaya yüz tutmuş tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin tümü ile yok edilmesi anlamına gelmektedir. Meraya yapılması planlanan GES projesi gerçekleşirse bölgede yaşayanlar geçimlik yaşamlarından koparılacak, köylüler yerini yurdunu terk etmek zorunda kalacaktır. Ayrıca yapılacak yol inşaatı ile bölgenin ekosistemi parçalanacak, yaşam ciddi zarar görecektir. Bu yolun vadinin aşağısında yer alan ve sınırlarından taşarak meraya girmiş olan taş ocakları, beton santralleri ve katı atık alanına bağlanacak olması, yoğun kamyon trafiği ile hava kirliliğine, gürültü kirliliğine yol açacaktır, yörede yaşayan tüm canlılar için kaza riskini arttıracaktır. Bu yol planı için derenin ıslahı adına planlanan kanal çalışması, derenin beton kanal içine alınmasını da kapsamaktadır. Suyun doğal akışını önleyeceği bu yapılaşma kabul edilemez Yaşamsal önemi olan suyun doğal akışına müdahale edilmesi, beton kanala hapsedilmesi kabul edilemez. Yaşam için, tarım için, sucul sistemlerin (derenin, denizin, akiferlerin) yüzey ve yeraltı akışlarından beslenmesi, su ve kara ekosistemlerin varlığını sürdürmesi için su özgür akışını sürdürmelidir.
Ekolojik açıdan hassas olan, uluslararası ve ulusal mevzuatla koruma altına alınan bu bölgede gerekli koruma önlemlerinin Çevre Şehircilik Bakanlığı, Muğla Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Ilçe tarım müdürlüğü gibi sorumlu kurumlar tarafından alınmasını talep ediyoruz. MSİ olarak, iklim krizinin etkilerini derinden hissettiğimiz ve giderek daha çok hissedeceğimiz bu dönemde suların, su havzalarının korunması konusunda ciddi önlemler alınması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer bu yapılmazsa, daha kurak, susuz günler bizi bekliyor. Bodrum için, Ege bölgesi ve ülkemiz için, ileriye dönük, akılcı, bilimsel, doğa dostu projelerin hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Artık günübirlik uygulamalarla yaşam alanlarımızın, doğal ortamlarımızın yok edilmesine tahammülümüz yok.
Derelerimizden elinizi çekin!” sözleri ile bitirdi.
Eylem köylülerin ve STk temsilcilerinin forumu ile sona erdi.

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
0
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Kavakderesi’nde GES projesine tepki
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.