1. Haberler
  2. Bodrum
  3. Sicil Affı Için Kanun Teklifi

Sicil Affı Için Kanun Teklifi

featured

5834 Sayılı ve 22/01/2009 Tarihli Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi̇ ve Kredi̇ Kartları Borçlarına İlı̇şkı̇n Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun’a aşağıda arz edilen Geçici Madde 2’nin eklenmesine ilişkin kanun teklifimiz gerekçesi ile birlikte sunulmuştur. 22/10/2019

Gereğini arz ederim.

Prof. Dr. Metin Ergun
Muğla Milletvekili
İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı
Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz hali ve eldeki iktisadi veriler birlikte değerlendirildiğinde, mevcut durumun giderek kötüleştiği ve bu gidişatın vatandaşa yüklemiş olduğu maddi/manevi yükün giderek ağırlaştığı aşikardır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 2019 Haziran tarihli “Türk Bankacılık Sektörü Temel Göstergeleri Raporu” incelendiğinde, takipteki kredi tutarlarında son yıllarda büyük bir artış görüldüğü gözlemlenmektedir. 2017 yılında tüketici kredileri ve kredi kartları, kobi kredileri ve ticari krediler nezdinde takipteki kredilerin (brüt) tutarı 64 milyar TL düzeyindeyken bu rakam 2019’un haziran ayında 116 milyar TL’ye ulaşmıştır. Aynı raporun krediler başlıklı göstergeleri incelendiğinde ise, 2017 yılında Türk parası üzerinden kullanılan kredi tutarı, 2.098 milyar TL’lik kredi miktarının %67’sini oluştururken, 2019’un haziran ayında bu oran 2.540 milyar TL’lik meblağın %59’una düşmüştür.
İşbu veriler, ticari faaliyette bulunsun yahut bulunmasın gerçek yahut tüzel kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda kredi kullanma ya da kullanabilme reflekslerindeki niceliksel azalmayı ve kullanılmış olan kredilerin geri ödemesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle takibine başlanan kredilerin sayısındaki artışı açıkça gözler önüne sermektedir. Ek olarak, süregelen fiyat artışları ile vatandaşın içine düşmüş bulunduğu geçim sıkıntısı dikkate alındığında, bankaların borçlarını ödemiş olmalarına rağmen sicil dosyaları nedeniyle talepte bulunanlara kredi sağlamadaki olumsuz yaklaşımı uygulamada ciddi sorunlar yaratmaktadır. Halihazırda icra dairelerinde milyonlarca icra dosyası mevcut iken, borcunu ödemesine rağmen vatandaşlara sicil dosyası nedeniyle kredi sağlanmaması gerek ekonomik süreklilik gerekse de günlük hayat gereklilikleri açısından tarifi zor güçlükler yaratmaktadır.
2009 tarihinde çıkarılan ve 2017 yılında Geçici Madde-1 eklenerek revize edilen 5834 Sayılı ve 22/01/2019 Tarihli “Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredı̇ ve Kredı̇ Kartları Borçlarına İlı̇şkı̇n Kayıtların Dı̇kkate Alınmaması Hakkında Kanun” da bahse konu yaraya merhem olamamıştır. İlgili kanunun ilk

Madde 1- 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun Ek-1 inci maddesinde öngörülen düzenleme uyarınca kurulan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtlar ile Merkez Bankası nezdinde tutulan kayıtların, bahse konu borçların ödenmesi geciken kısmının bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak 8 ay içerisinde tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate “alınmayacağını” düzenleyen işbu değişiklik ile hükme konu gerçek ve tüzel kişilerin süregelen mağduriyetlerinin giderilmesi ve bu vesile ile iktisadi etkinliğin ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde arttırılması amaçlanmaktadır.
Madde 2- Yürürlük maddesidir.
Madde 3- Yürütme maddesidir.

5834 SAYILI VE 22/01/2009 TARİHLİ KARŞILIKSIZ ÇEK VE PROTESTOLU SENETLER İLE KREDİ VE KREDİ KARTLARI BORÇLARINA İLİŞKİN KAYITLARIN DİKKATE ALINMAMASI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- Anapara ve/veya taksit ödemeleri bu maddenin yürürlük tarihinden önce olup; kullanmış bulunduğu nakdî ve gayrı nakdî kredilerin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan yahut bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve ilgili diğer kredi borçlarına ilişkin olarak, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun Ek 1 inci maddesinde öngörülen düzenleme uyarınca kurulan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi uhdesinde tutulan kayıtları, bahse konu borçların ödenmesi geciken kısmının bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak 8 ay içerisinde tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmaz.
Madde 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 3- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
0
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Sicil Affı Için Kanun Teklifi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.