“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”nde Bodrum Belediyesi ile Bodrum Kadın Dayanışma Derneği arasında kurumsal işbirliği protokolü imzalandı.
Bodrum Belediyesi ve Bodrum Kadın Dayanışma Derneği arasında “Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Birimi” faaliyetlerinin yürütülmesi için Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen protokol imzalama törenine Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan, dernek üyeleri, siyasi parti ve stk temsilcileri katıldı.
ŞİDDETSİZ BİR KENT, ŞİDDETSİZLİK ÜZERİNDEN YEREL YÖNETİM
İmza töreni öncesi konuşan Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan, derneğin 2010 yılından bu yana Bodrum’da hem şiddet alanında hem ayrımcılık alanında sürekli politika üreten ve kadınları destekleyen bir yapılanma olduğunu belirterek, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği biriminin taraflarından biri olarak derneğimizi görüyoruz. Bodrum Belediyesi’nin de Bodrum Kadın Dayanışmayı yerelde bu politikanın götürücüsü, taşıyıcısı ve destek vericisi bir örgütü olarak kabul ediyor olması bizim için değerli. Amacımız, Bodrum’u hiçbir sokağında hiçbir mahallesinde mümkünse hiçbir evinde ve hiçbir kurumunda kadınlara yönelik şiddetin akla bile getirilemeyeceği bir yer haline dönüştürmek. Bodrumlu kadınlar olarak hepimiz bir araya gelerek, kadın meclisi toplantıları üzerinden kendimize bir yönerge hazırladık. Ve şunu dedik; ‘Şiddetsiz bir kent ve şiddetsizlik üzerinden yerel yönetim’. Başkan Ahmet Aras da bu seçimlerde kadınların bu talebinin arkasında olduğunu ve kadınlarla birlikte yol yürüyeceğini beyan etmişti. Bunun da en önemli göstergelerinden birisi taahhütnameye imza atmasıydı. Bugün bu taahhütnamenin gereklerini adım adım ve Bodrum Belediyesi ile birlikte yerine getiriyoruz. BKD, bugün Belediye ile birlikte, Bodrum Belediyesi Eşitlik Şefliği üzerinden kendisine düşecek her konuda yol yürüyeceğinin imzasını atıyor.” dedi.
Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün önemine değinerek başladığı konuşmasında şunları ifade etti:
“Bugüne kadar şiddet görmüş kadınlarımızı, acılarını yüreğimizde hissederek anıyoruz. Artık dur diyoruz. İsyanlarımızı çeşitli platformlarda dile getirdik. Bu eşitlik biriminde yaptığımız çalışmalarda bu çabamızı günlere sığdırmadan önümüzdeki aylara, yıllara yayarak daha fazla ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum. STK’larda görevli arkadaşlarımızın bu yolu yürümemizde bizlere çok katkısı olacaktır. Buradan şimdiden bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımız Ahmet Aras bu konuda gerçekten çok samimi. Geldiğimiz günden beri 8 aydır çalışmalarıyla tam desteğini gösterdi bize. Onunla bu konuda yol yürümekten, bir erkek olarak bizim yanımızda olmasından dolayı teşekkür ediyorum kendisine.”
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, önemli bir günde önemli bir imza atacaklarını belirterek “Kadınların kendinden emin, güvenli ve eğitimli bireyler olarak hayatına devam etmesi ve kendi ekonomisini yaratabilmesi, geleceğimiz için çok ama çok önemli. Son bir yılda 320 kadın katledildi. Kadın cinayetleri bunun son noktası. Şiddet, toplumsal dışlanma, iş hayatında, siyasette kadının ötekileştirilmesi, yaşamda kadının rolünün hep az tutulması çok ciddi problemlere yol açıyor. Çünkü toplumun mayasını kadınlar yapıyor” diye konuştu.
Bodrum Belediyesi olarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şefliğini kurduklarını kaydeden Başkan Aras, “Kadın Dayanışma Derneğimiz bu iş için çok büyük katkı veriyor, emek veriyor ama Bodrum’da 170 bin nüfusun 90 bini kadınlardan oluşuyor. Yani bu işi daha geniş kitlelere yaymamız gerekiyor. Onları da kucaklamamız gerekiyor. Bodrum’u çocuğa, kadına, sahipsiz hayvana, herkese karşı şiddetsiz bir kent haline getirmeliyiz. Biz yerel yönetim politikamızı hep bunun üzerine kurmaya çalışıyoruz.”ifadelerini kullandı.
Atacağı her adımda, imzasını attığı protokollere uygun davranacağını taahhüt eden Başkan Aras, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Belediyemizde iki kadın başkan yardımcımız ve bir çok kadın çalışanımız var. Fen İşleri Müdürümüz bir kadın mühendis. Birçok konumda kadın yöneticilerle çalışıyoruz ve ben çok memnunum bu konuda. Çünkü kadınlar hiç bir işi eksik bırakmaz. Kadınlar çok detaycıdır ve detay iş hayatında da çok gereklidir. Bir diğer konu ise toplumumuzda şiddeti önleyebilmek için elimizden ne geliyorsa yapmamız gerektiği hususu. Daha dün 19 yaşındaki bir üniversite öğrencisi kızımız 17 saat işkence gördükten sonra öldürülüyor ve hiç bir kamu kurumu onu korumaya yetmiyor. Bu konu yasalarla alakalı bir şey değil. Burada erkeklerin eğitimi çok önemli. Onlarda bir farkındalık yaratmamız lazım. Bu işe de kadınlarımızı eğiterek başlayacağız çünkü erkeği yetiştiren de kadın. Yapılan şiddeti mazur göremez kadınlar. Oğlu da olsa göremez.”
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu konuda Belediye ile omuz omuza çalışan tüm kadın inisiyatiflerine ve destek veren herkese teşekkür ederek protokolü imzaladı. İmza töreni, erkek şiddetine tepki göstermek için yapılan tuvalin önünde hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi