1. Haberler
  2. Bodrum
  3. Mete Bodrum Denizciler Derneğine Ziyarette Bulundu

Mete Bodrum Denizciler Derneğine Ziyarette Bulundu

featured

Ak Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete Bodrum Denizciler Derneğine ziyarette bulundu.

Denizcilerimizin sıkıntısı talebi hakkında bilgi görüş alışverişinde bulunan ziyaretlerde . Dernek Başkanı Erol Erdoğan tarafından Dernek yönetimi talep ve isteklerine yönelik hazırladıkları dosyaları yetkili Bakanlık ve kurumlara iletilmesi için Ak Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete’ye teslim edildi. Talep ve istek yazılarında şu ifadelere yer verildi

17 Mart 2019’da göreve geldiğimizden beri 2 önceliğimiz vardı.

Birincisi; Bodrum da tekne sayımızın yüksek olmasından dolayı yetersiz olan limana yeni bir liman yaparak problemi çözmek. Bunun için Cumhurbaşkanı’mıza  İçmeler’deki Projemizi göndererek liman talebimizi ilettik. O zamandan sonra hiçbir gelişme olmadı. Biz de Bodrumlular olarak Bodrum Belediyesi, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Deniz Ticaret Odası ve Denizciler Derneği olarak kendi limanımızı yapmak için şirket kurduk. Belediye %40 diğer kurumlar %15 olmak üzere plan ve projeyi hazırlattık. Fakat maalesef Red geldi.Teknelerimiz zorunlu olarak deniz ortasında(Alargada) sadece demirleme şeklinde kalmakta, özellikle fırtınalı havalarda büyük sorunlar yaşanmakta olup ayrıca çok büyük miktarda vergi kaybı oluşmaktadır.Bundan dolayı projemizin onaylanmasını talep ediyoruz.

İkinci en önemli konu; Koylarımızın koruma altına alınması, sadece Bodrum da 10.000(On Bin) civarı kayıtlı tekne bulunmaktadır, diğer ilçelerimizi ve yurt dışından gelen tekneleri de hesaba katarsak bu sayı daha da artmakta koylarımız yetersiz kalmaktadır. Denizcilerimiz için koylarımızın koruma altına alınması hayati önem taşımaktadır.

Deniz kirliliği konusunda maalesef hiçbir adım atılmadı. Biran önce atık alım tesislerinin çoğaltılması, karadan kirletilmesinin ve balık çiftliklerinin denetim altına alınması lazım. Denize zarar vermeyen deterjan kullanımının özendirilmesi gerekirse bedava verilmesi gerekir. Ayrıca gün içinde saatlik kullanılan tuvalet ve duşu olmayan  teknelerden atık alımının  zorunlu olmasının  kaldırılması(üretilen bir atık mevcut değil)

Pandemi sürecinde bütün sektörlere yapılan yardım maalesef denizcilere yapılmamıştır. Otelciler gibi yat turizmi de devletimize katma değer sağlamakta, ülkemize döviz getirmektedir. Bu kapsamda otelcilere tanınan hakların (KDV%8) yatçılara da tanınması.

Bir de içki ruhsatı var. Bunlar bize yük.. İçki ruhsatının kalkması ya da en kötü ihtimalle bize bunun sezonluk yani 6 aylık yapılması lazım.Yatlarımızın büyük çoğunluğunda alkol satışı olmamasına rağmen

TAPDK(içki satış ruhsatı)belgesi istenilmektedir. Bu uygulamanın sadece Alkol satışı yapan teknelerden(yatlardan)istenilmesi aksi halde haksız rekabet ortamı oluşmakta ve sektöre mali yüke ve zaman kaybına sebep olmaktadır.Uygulamanın yeniden düzenlenilmesinin sağlanması

Zabit (Kaptanlar)’ın yeterlilik yenilemelerinde STCW yenilendiği zaman yeterliliğin otomatik olarak uzatılması talebinde; yeterlilik yenilemelerinde istenen hizmet belgesi talebi çıkış yapılan Seyir İzin Belgesi (transitlog) sisteminde mevcut olduğu için hizmet kontrolü sistemden yapılabilir bu yüzden hizmet istenmemesi gerekir.

Gemi adamı evrak yenilemelerinde ticari teknelerden SSK dökümü ve ödeme tahakkuk belgesinin talep edilmemesi, dahili çalışan teknelerde çıkış belgesi olmadığı ve çalışan bilgileri tespit edilemediği için gemi adamlarından SSK döküm talebinde bulunulabilir.

Yat kaptanı stajlarında Ticari Tekneler haricinde 15 metrenin üzerindeki Özel Teknelerden de stajın kabul edilmesi uygun olabilir.

Gemi adamı cüzdan yenilemeleri sadeleştirilmeli ve Bölge Liman Başkanlıklarında da cüzdan yenilemelerinin  yapılması mümkün olabilmelidir.

Yunan Denizcilik Bakanlığı ile görüşülüp teknelerimizin Adalarda yaşadığı sıkıntıların ortak çözüme kavuşturulması hakkında görüşülmesi.

Yeni çıkacak olan Muğla/Aydın kıyı imar planının Denizcilerin de görüşü alınarak çıkarılmasını talep ediyoruz.

Teknelerimizin uğrak noktaları koylarımızda tekne bağlama babaları olmadığı için teknelerimiz mecburen ağaçlara bağlama yapmak zorunda kalıyor bu yüzden sahil güvenlik tarafından ceza kesiliyor. En kısa zamanda koylarımıza bağlama babalarının yapılması.

 Ticari yatların cinslerinin günübirlik(Gezinti Tenezzüh)teknesine dönmesi ile birlikte kapasiteleri 8 ila 10 kişi arasındaki bu teknelerden 2 tuvalet istenmektedir. Mevcut olan 1 tuvaletin yanında 2. tuvaleti yapmak için yer ve imkanları yoktur bunun düzeltilmesini talep etmekteyiz küçük teknecilerin talebidir.

Normal Sigortamız olduğu halde uçaklara uygulanan P&I sigorta bizde yatlarda uygulanmaya başlandı.2022 yılında uygulaması başlatılan P&I sigorta zorunluluğu sigortanın bedelinin yüksek olması nedeniyle mali sıkıntılara sebep olmuştur. Bu sürecin teknelerin denizde bulunduğu (6 Aylık) süre ile sınırlandırılması zor günler geçiren özellikle günübirlikçi tur teknelerine önemli destek sağlayacaktır.
Bodrum Denizciler Derneği
     Başkanı
  Erol ERDOĞAN

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
0
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Mete Bodrum Denizciler Derneğine Ziyarette Bulundu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.