Mevlid Kandili önemi ve kandil günü yapılması gerekenler nelerdir?
İslam aleminin büyük huzura eriştiği Mevlid Kandili için geri sayım başladı. Peygamber efendimizin doğum günü olarak bilinen kandil gününde bol bol ibadet ve dualar edilecek. İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber Hz. Muhammed (s.a.s.) Kameri aylardan Rebiü’l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu gece yapılan ibadetler kat kat sevap taşır. Tüm İslam alemi için önemli ve en mübarek günlerden birisi olarak bilinen Mevlid Kandili’nin önemi nedir? Mevlid Kandili anlamı, önemi ve yapılması gerekenler nelerdir?
Müslüman dünyasının en mübarek gecelerinden biri olan Mevlid Kandili önemi ve anlamıyla merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan 2020 dini günler takvimine göre, 28 Ekim 2020 tarihinde Mevlid Kandili idrak edilecek. Bol bol ibadet ve dualarla geçecek olan mübarek gecede yapılan ibadetlerin sevabı katlanarak artacak. Hz. Peygamber’in doğumu münasebetiyle kutlanan kandil gününün önemine dair araştırmalar hız kazandı. Peki Mevlid Kandili‘nin önemi nedir? Mevlid Kandili anlamı, önemi ve yapılması gerekenler nelerdir?
MEVLİD KANDİLİ’NİN ÖNEMİ NEDİR?
Mübarek gün ve gecelerden biri olan Mevlid Kandili geldi çattı. 28 Ekim 2020 Çarşamba günü idrak edilecek olan Mevlid Kandili öncesi müslümanlar mevlid kandili önemi ve anlamı ile ilgili araştırmalar yapıyor. Konuya yönelik tüm bilgileri haberimizde derledik.
MEVLİD KANDİLİ ÖNEMİ VE ANLAMI NEDİR?
İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber, bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü’l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek geceye ‘Mevlid Kandili’ denir.
O’nun doğduğu çağda dünyanın her tarafında cehalet, zulüm ve ahlâksızlık almış yürümüş, Allah inancı unutulmuş, insanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti.
Sevgili Peygamberimizin tebliğ ettiği İslâm dini ile dünya aydınlandı, tek Allah inancı ile kalpler nurlandı. Eşitlik, adalet ve kardeşlik geldi. O’na inanan toplumlar gerçek huzura kavuştu. O’nun doğduğu gece, insanlığın kurtuluşu için çok hayırlı ve mübarek bir başlangıçtır.
Peygamberimizin doğum yıldönümlerinde okunan mevlidleri saygı ile dinlemek, O’nun mübarek ruhuna salât ve selâm okumak hiç şüphesiz büyük milletimizin Sevgili Peygamberimize olan engin sevgi ve bağlılığının bir ifadesidir.
Bununla beraber, O’nun ahlâk ve fazilet dolu hayatını öğrenmek ve kendimize örnek almak başta gelen görevlerimizdendir. Asıl o zaman O’nun sevgisini ve hoşnutluğunu kazanmış oluruz.
KANDİL GECESİNDE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER:
Kur’ân-ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı belirlenmeli.
Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
MEVLİD KANDİLİ NEDİR?
Mevlid, “doğum zamanı” demektir. Kuranı kerimde yer almamaktadır. İslam’da Muhammed’in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci’ye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine Muhammed’in doğum gününe rastlaması nedeniyle mevlid kutlanır ), Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17’ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir