Türkiye’nin dört bir yanında yerel değerleri turizme kazandıran ve yerel kalkınmaya katkı sağlayan Gelecek Turizmde, 2020 yılında Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde “Aromatik Bitkiler Evi Köyceğiz” projesini hayata geçirecek. Proje ile Köyceğizli 30 kadına aromatik bitkiler üzerine eğitimler verilecek ve bir aromatik bitkiler evi kurulacak.
2007 yılından bu yana T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde, 2020 yılında Köyceğiz’in botanik turizmi potansiyelini sürdürülebilir bir modelle destekleyecek. “Aromatik Bitkiler Evi Köyceğiz” adlı proje, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından, Köyceğiz Belediyesi ve Köyceğiz Kaymakamlığı ortaklığıyla yürütülecek.
“Aromatik Bitkiler Evi Köyceğiz” projesi ile, eşsiz doğası ve tarihiyle Türkiye’nin 16. Yavaş Şehri olan Köyceğiz’de, dünyada bir trend haline gelen aromaterapi turlarına Türkiye’den özel bir örnek oluşturulması hedefleniyor. Özellikle tıbbi ve aromatik bitki zenginliğini koruyarak tanıtacak olan proje ile yöre halkıyla birlikte toplum temelli turizme katkıda bulunulması amaçlanıyor.
Aromatik bitkiler merkezi açılacak, festival düzenlenecek
Proje kapsamında, Belediye tarafından tahsis edilecek 1932 yılında inşa edilmiş geleneksel bir konak, “Aromatik Bitkiler Evi” olarak hazırlanacak. Bu merkezde sığla ağacı (Liquidambar orientalis) gibi yöreye özgü bitki ve ağaçlardan üretilecek aromaterapi yağları için ayrı bir oda kurulacak. Bölge halkından 30 kadına aromatik bitkiler üzerine eğitimler verilecek ve Köyceğiz’de bir aromatik bitkiler festivali düzenlenecek.
12 yılda 16 projeye destek veren Gelecek Turizmde, 2020 yılında “Aromatik Bitkiler Evi Köyceğiz” projesinin yanı sıra, Kars’ta “Kars Peynir Rotası” ve Sinop Ayancık’ta “Ayancık’ta Ketenin Yolculuğu” projelerine de destek verecek.