- KOSGEB TEKNOLOJİK GİRİŞİMCİLER TEKLİF ÇAĞRISI BASIN BİLGİ NOTU
Güney Ege bölgesinde yer alan Denizli, Muğla ve Aydın illerinde, makine ve gıda imalatı sektörlerinin gelişmesine yönelik iş fikri şartları yerine getiren toplam 50 girişimciye, KOSGEB tarafından 1’er milyon lira hibe verilecek.
KOSGEB İleri Girişimci Destek Programı İş Fikri Teklif Çağrısı çerçevesindeki Gıda İle Makine İmalatı Sektörlerinin Gelişmesine Yönelik Teknolojik Girişimciler Teklif Çağrısına Dair İş Birliği Protokolü KOSGEB Girişimcilik Dairesi Başkanı Ali Urhan, Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, KOSGEB Aydın İl Müdürü ve Muğla İl Müdür Vekili Sadullah Dülger, KOSGEB Denizli İl Müdürü Dr. Aziz Acar, Denizli Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Yetkilisi Enis Erdal, AYSO Genel Sekreteri Kerem Öden, DTO Genel Sekreteri Ali Rıza Tekin ve Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Akay Gündoğan, KOSGEB Girişimcilik Destekleri Müdürü Onur Ege’nin katılımıyla, Denizli Ticaret Odası’nın hizmet binasındaki toplantı salonunda imzalandı.
Bölgemizdeki üç oda, 3 il ve KOSGEB İl Müdürlüğü bir araya gelerek ülkemizde bir ilke daha imza atmanın onurunu yaşıyoruz. Geri ödemesiz ve 1 milyon lira üst limitli toplamda 50 milyon liralık hibe desteğimizi böylelikle devreye sokacağız. Bize bu imkânı sağlayan KOSGEB Başkanımız Hasan Basri Kurt’a, protokolümüze imza koyan KOSGEB Girişimcilik Dairesi Başkanımız Sayın Ali Urhan’a, Oda başkanlarımıza ve ekiplerini, KOSGEB Denizli İl Müdürü Sn. Dr. Aziz Acar’a özellikle teşekkür ediyorum.
“1 milyon liraya kadar destek vereceğiz”
KOSGEB Girişimcilik Dairesi Başkanı Ali Urhan, erkek girişimciler için 35 yaş altı sınırı bulunduğunu fakat kadın girişimciler için girişimcilik ekosistemine katılımlarını kolaylaştırmak adına yaş sınırına ihtiyaç duymadıklarını açıkladı. Altı ay içinde işletmelerini kurabilecek şartları taşıyan girişimcilere; makine, teçhizat, yazılım, istihdam, kira, ofis donanımı ve hammadde giderleri için destek verileceğini belirtti. Yine bir diğer başvuru şartımız da girişimcilerimizin işletmesini Denizli, Aydın veya Muğla illerinde kuracak olmalarıdır ve faaliyetlerine bu illerde devam edecek olmaları da önemlidir. Böylelikle, girişimcilerimizin kendi illerinde faaliyet göstererek ülke ekonomisine katkı ve istihdam sağlamasını amaçladık. KOSGEB tarafından değerlendirmeye alınacak teknoloji tabanlı iş fikrinin sahibi girişimcilerinden uygun görülen 50 girişimcimiz, Denizli ABİGEM’in vereceği eğitim ile Denizli Ticaret Odası, Aydın Sanayi Odası ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından sağlanacak mentorluk hizmetinden faydalanacak. Eğitim ve mentorluk sürecini başarıyla tamamlayan girişimcilerimiz, destek programımıza başvuru yapmaya hak kazanacaklar. Başvuruları kabul edilip dosyaları onaylanan hibe almaya hak kazanacak girişimcilerimizden, fikirlerini hayata geçirmek üzere işletmelerini 6 ay içinde kurmalarını isteyeceğiz. İşletmesini bu çağrımız kapsamında kuran girişimcilerimize makine, teçhizat ve yazılım desteği olarak 400 bin liraya kadar, bunun yanı sıra istihdam için 400 bin liraya kadar, kira, ofis donanımı ve hammadde giderleri için 150 bin liraya kadar, mentorluk, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği kapsamında ise 30 bin liraya kadar, işletmesinin kuruluş giderleri için de 20 bin liraya kadar olmak üzere toplamda 1 milyon liraya kadar destek vereceğiz.
Üç ilde toplamda da 50 girişimcimiz için 50 milyon liraya kadar geri ödemesiz destek sağlayacağız. Denizli, Aydın ve Muğla illerini kapsayan çağrıya böylelikle çıkmış olduk. Bundan sonraki süreçte de farklı kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak sektörel ve bölgeye özgü çağrılar yapacağız.
İş birliği yaptığımız Denizli Ticaret Odası, Aydın Sanayi Odası ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası başkanlarımızla Denizli ABİGEM’e ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Girişimcilik ekosistemindeki bütün paydaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Denizli, Aydın ve Muğla İçin Girişimcilik Çağrısı İleri Girişimci Destek Programı kapsamında Denizli, Aydın ve Muğla’da makine ve gıda imalatı sektörlerinin gelişmesine yönelik proje teklif çağrısına yayınlandı
Son Başvuru 20 Ekim 2023 Program başvuruları, 20 Ekim 2023 saat 23:59’da sona erecek. Bu tarih ve saate kadar sistem üzerinden onaylanmayan başvurular değerlendirmeye alınmayacak.
1 Milyon Lira Destek programı kapsamında işletmesini kuran girişimcilere; makine-teçhizat ve yazılım giderleri için 400 bin, istihdam için 400 bin, kira, ofis donanımı ve hammadde giderleri için de 150 bin liraya kadar destek verilecek. Mentorluk, danışmanlık ve işletme koçluğu giderleri 30 bin, kuruluş giderleri de 20 bin liraya kadar desteklenecek. KOSGEB toplamda 1 milyon liraya kadar geri ödemesiz destek vermiş olacak. Ayrıca 370 bin TL’ye kadar da düşük faizli kredi almaya hak kazanacaklar.
İş Fikri Konuları;
-Tedarik, test-analiz, depolama, lojistik, satın alma ve satış sonrası iş süreçlerine yönelik yazılım faaliyetleri/dijital çözümler,
-Atıkların yeniden kullanılması ve fire azaltmaya yönelik faaliyetler,
-Üretim süreçlerine ve makine-teçhizat, ham madde ve malzeme gibi girdilere yönelik kalite ve verimlik artıran, maliyet düşüren dijital çözümler,
-Gıda kurutmada yenilikçi teknolojilerinin geliştirilmesi ile yüksek katma değerli fonksiyonel ürün üretimi,
-Yenilikçi teknolojiler kullanılarak (yüksek hidrostatik basınç vb.) raf ömrünün uzatılması,
-Fonksiyonel gıdaların üretimi,
-Katma değerli ürün üretimine yönelik makinelerin (gıda, mermer, metal işleme, tarım ve tekstil) geliştirilmesi,
-Üretim süreçlerinde kullanılan makinelerin (gıda, mermer, metal işleme, tarım ve tekstil) yazılım ve otomasyonlarının geliştirilmesi konularından biri veya birkaçını içermesi gerekiyor.
Kimler Başvuru Yapabilecek?
Çağrıya başvuracak girişimcinin; 1 Ocak 2020 tarihinden sonra gerçek kişi statüsünde bir işletmesinin olmaması, tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada yüzde 30 ve üzeri ortaklığının bulunmaması şartı aranacak.
Kadınlarda Yaş Şartı Yok 1 Ocak 1987 ve sonrası doğumlu olanlar programa başvurabilecek. Kadın girişimcilerde yaş kriteri uygulanmayacak.
50 Girişimciye Destek Verilecek KOSGEB tarafından değerlendirmeye alınacak olan makine ve gıda imalatı sektörlerinin gelişmesine yönelik iş fikri sahibi girişimcilerden uygun görülen 50 girişimci adayı, KOSGEB ile Denizli Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi, Denizli Ticaret ve Sanayi Odası, Aydın Sanayi Odası ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası arasında yapılan iş birliği kapsamında eğitim ve mentorluk programına dahil edilecek. Bu programı tamamlayan girişimciler belirlenen destek üst limitleri dahilinde İleri Girişimci Destek Programına başvuru yapabilecek.
Denizli, Aydın ve Muğla Başvurusu kabul edilen girişimcinin işletmesini Denizli, Aydın ve Muğla illerinden birinde kurması ve program süresince işletmenin kurulduğu ilde faaliyetine devam etmesi gerekecek.
Sadullah DÜLGER
KOSGEB Aydın İl Müdürü
KOSGEB Muğla İl Müdür Vekili