MUĞLA Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Su Hayattır’ temalı Ulusal Karikatür Yarışması sonuçlandı, dereceye girenlere ödülleri törenle dağıtıldı. Birincilik ödülü Isparta’dan Hikmet Çil’in oldu.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl ‘Su Hayattır’ konusuyla düzenlenen 4. Ulusal Karikatür Yarışması’na Türkiye’nin çeşitli yerlerinden 173 kişi, 307 karikatür ile katıldı. Yarışmanın jüri üyeliğini Doç. Dr. Gürbüz Doğan Ekşioğlu, karikatürist Şevket Yalaz, Sait Munzur A. Kadir Uslu, Savaş Ünlü ve Mehmet Selçuk yaptı. Jüri üyelerinin eserler arasından dereceye girenleri belirlemede oldukça zorlandıkları yarışmada, birinci Isparta’dan Hikmet Çil, ikinci İstanbul’dan Musa Keklik, üçüncü ise Bursa’dan Halit Kurtulmuş oldu. Dondurmam Gaymak filmi ile ünlenen ve geçen 15 Ocak’ta hayatını kaybeden Muğlalı sinema ve tiyatro oyuncusu Turan Özdemir için de özel ödül verildi. Turan Özdemir özel ödülü Ergül Aktaş’ın oldu. Önder Önerbay, Mehmet Kahraman ile Özcan Çalışkan ise mansiyon ile ödüllendirildi. Yarışmada birinci 5 bin, ikinci 4 bin ve üçüncü olan ise 3 bin liralık ödülün sahibi oldu.
Dereceye girenlere ödüllerinin dağıtılması için CHP’li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün ev sahipliğinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde tören düzenlendi. Törene, CHP’li Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, karikatürcüler, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Ulusal karikatür yarışması düzenlemenin sosyal demokrat belediyeciliğin bir farkı olduğunu belirten Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Karikatür toplumsal ve siyasi olayları mizahi olarak resimsel aktarma sanatıdır. O karikatüre baktığımız zaman hepimiz farklı yorumlar getirebiliriz. Artık günümüzde herhangi bir siyasinin karikatürünü çizdiğiniz zaman kendinizi farklı yerlerde ve cezalandırılmış olarak görebilirsiniz. Ancak geçmişte ülkemizi yönetenlere, Süleyman Demirel’e, Erdal İnönü’ye, Turgut Özal’a baktığımız zaman olanların kendilerinin karikatürlerini çizen ve kendilerini eleştiren karikatüristler ile aynı programlara çıkıp yorumlama yaptıklarını görürdük. Ne yazık ki günümüzde artık böyle şeyleri göremiyoruz. Yakın bir zamanda siz değerli karikatüristlerin özgürce çizebildiği günler görmek dileğiyle yarışmaya katılan tüm arkadaşlara ve bu güzel organizasyonu düzenleyenlere teşekkür ediyorum” dedi.
“KARİKATÜR SANATI, ÜLKEMİZDE ÖZGÜRLÜK KANATLARI OLMADIĞI İÇİN UÇAMIYOR”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de toplumda eksikliğini hissettikleri, ihtiyaç duydukları konularda karikatür yarışması düzenlediklerini ve bu sanatla uğraşan sanatçıları bir araya getirdiklerini söyledi. Tüm katılımcılara eserleri ve yarışmaya gösterdikleri ilgi için teşekkür etti. Karikatürün olayları, durumu, toplumsal gelişmeleri, siyasi süreci insana rahatlıkla anlatabilen, onlara ulaşabilen, eleştirel olarak olaylara bakan ve toplumu aydınlatmaya, bilgilendirmeye, sorunlarla ilgili çözüm üretmeye yönlendiren bir sanat dalı olduğunu vurgulayan Başkan Gürün, şöyle devam etti:
“Ancak her şeyde olduğu gibi karikatür sanatı da ülkemizde maalesef özgürlük kanatları olmadığı için tam anlamıyla uçamıyor. Bunun mutlak suretle değişmesi lazım. Eleştirel yazarlar, çizerler, karikatüristler özgürce çizebilmeli ve düşüncelerini insanlara aktarabilmelidir. Böylece yöneticiler daha iyi yönetme, eksikliklerini, yanlışlıklarını görme ve daha az hatayla hizmet etme imkanı bulur. Mizah ve karikatür topluma uzun uzun konuşmadan anlatabilmenin en pozitif yolu. O nedenle daha hür, kişisel ve toplumsal hürriyetlerin olabildiğince yaşandığı, çizgilerin daha cesurca atıldığı bir toplumda farklı temalarda karikatür yarışmalarında buluşmak dileğiyle, tüm katılımcılara eserleri ve katılımları için teşekkür ediyorum.”
Ödül töreninin sonunda yarışmada üçüncü olan Halit Kurtulmuş, Başkan Gürün’e çizdiği karikatürü hediye etti.
Konuşmaların ardından dereceye girenlere ödülleri dağıtıldı.
DHA-Bölge – Türkiye-Muğla – Cavit AKGÜN