Muğla’da Kıyılar Temiz, Denizler Daha Mavi
Türkiye’nin turizm cennetlerinden biri olan Muğla’da, Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen “Mavi Deniz, Temiz Kıyılar” projesi ile bölgede yaşayan vatandaşlarla birlikte yerli ve yabancı misafirlere daha temiz çevre ve temiz alanlar yaratılıyor.
Önemli turizm merkezlerinin bulunduğu Muğla’da doğanın ve çevrenin temizliği konusuna büyük önem gösteriliyor. Bölgede yaşayan vatandaşların ihtiyaç duyduğu hizmetlerin yanı sıra yaz aylarında yerli ve yabancı misafirlerle nüfusun arttığı bölgede Büyükşehir Belediyesi tarafından önemli çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalardan öne çıkanlardan biri ise “Mavi Deniz, Temiz Kıyılar” projesi. Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen proje kapsamında yıl boyunca deniz araçlarından atık toplama ve kıyı temizliği çalışmaları yapılıyor.
Bin 480 kilometre kıyı şeridine sahip olan Muğla’da, Büyükşehir Belediyesi yürüttüğü proje ile bu güne kadar kıyılardan 50 ton çöp topladı. Sezonda her gün, kış aylarında ise ihtiyaç olması durumunda 6 adet atık toplama teknesiyle hizmet veren belediye, teknelerden atık yağ, sintine, pis su ve katı atıkları alarak atık kabul tesisine götürüyor. Projenin başlatıldığı günden bu yana 6 bin 110 adet tekne ve gemiden 2 bin 175 litre atık yağ, 13 bin 340 ton sintine, 2 bin 780 ton pis su ve 2 bin 708 ton katı atık toplanarak 2 adet atık alım tesisinde bertaraf edildi.
Hizmetten faydalanan tekne sahiplerinin yanı sıra bölgede yaşayan vatandaşlar uygulamadan duydukları memnuniyeti “Belediye tarafından başlatılan uygulama bizleri çok mutlu ediyor. Bu sayede hem biz hem de gelen misafirlerimiz temiz bir çevre ve deniz ile karşılaşıyoruz.” diyerek ifade ettiler.
Başkan Gürün; “Eşsiz güzellikteki koylarımızda mavi ve yeşili koruyoruz.”
Çevre dostu Muğla için çalışmalarını özveriyle yürüttüklerini belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman; “Muğla bin 480 kilometre kıyı şeridi ile Akdeniz’e ve Ege’ye komşu 9 ülkenin kıyı uzunluğundan fazla eşsiz kıyılara sahip. Özellikle yaz aylarında bu koylara tekneleri ile gelen yerli ve yabancı misafirlerimizi ağırlıyoruz. Deniz araçlarından kaynaklanan atıkların alınması ve bu atıkların illegal olarak denize atılmasını önlemek için iki atık alım tesisi ve 6 tekneyle vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Doğa harikası, eşsiz güzellikteki koylarımızı koruyarak hem geleceğe daha temiz bir Muğla bırakmak için çalışıyor, hem de tatilini Muğlamızda geçiren vatandaşlarımıza hizmet vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Çünkü çevreye yapılan yatırım, geleceğe yatırımdır. Bu hizmetimizde bizlere yardımcı olan çevreye duyarlı tatilcilere de ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.
Muğla’nın büyükşehir yasasıyla hizmet ağı genişlerken, bunlara rıhtım ve iskelelerin kontrolü de eklendi. Bodrum ve Fethiye liman işletmelerinde gümrük kapılarının kontrolünü de alan Büyükşehir Belediyesi, yat ve yolculara en iyi hizmeti vermek için çalışıyor.