1. Haberler
  2. Bodrum
  3. Orman Yangınlarına Karşı Nöbetteler

Orman Yangınlarına Karşı Nöbetteler

featured

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kiralanan ve bölgedeki yangınlara en etkili müdahale yöntemlerinden biri olan helikopter, çıkacak yangınlara karşı tatil yapmaksızın hazır durumda. Denizcik Orman Deposu’nda konuşlanan helikopter ve mürettebatı, olası bir yangın anında gelecek talep doğrultusunda 12 dakika içerisinde havalanıyor, ortalama 2 saat 15 dakika havada kalıyor. Alanında uzman isimlerden oluşan mürettebat, yangını havadan müdahalelerle söndürebilmek adına canla başla mücadele ediyor.

Türkiye’nin yangın konusunda en riskli bölgelerinden biri olan Milas, yangın sezonunun başladığı 1 Haziran’dan bu yana UP-MI 804 kuyruk numaralı yangın söndürme helikopteri ve mürettebatına ev sahipliği yapıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kiralanan helikopter, 28 Ekim tarihine dek Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ndeki görevine devam edecek. Denizcik Orman Deposu’nda konuşlanan helikopter, bu sezonda bugüne kadar 137 saat 32 dakika boyunca ormanları korumak için havada bulundu. Çıkan her yangında tüm vatandaşların umudu olan tecrübeli ve alanında uzman mürettebatıyla adeta ateşle savaşan helikopter, bugüne kadar bölgedeki 34 yangın için havalandı. Bodrum’un da içinde olduğu Milas Orman İşletme Şefliği sorumluluk alanındaki yangınlara 22, Muğla Bölge Müdürlüğü’ndeki 10, İzmir’deki yangınlar için ise 2 kez havalanan helikopterde 2 kaptan, 1 uçuş mühendisi, 1 Türk pilot, 1 de Orman Muhafaza Memurundan oluşan 5 kişi görev yapıyor. Mürettebattaki herkesin birer görevi bulunuyor.
Ekipteki hiç kimse havacılığın kurallarının kan ile yazıldığını unutmayarak görevlerine sahip çıkıyor, koordinasyonu asla ihmal etmiyor. 2004 ve 2006 yıllarında Milas’ta meydana gelen helikopterler kazalarıyla sarsılan ‘ormancılar’ yeni bir acı yaşanmaması adına dikkati elden bırakmıyor.
Helikopterin can damarı Öğretmen Pilot Kaptan İlkham Abdurakhmanov. Kırgızistan vatandaşı Abdurakhmanov, yılın 5 ayı Türkiye’de, 7 ayı ise Kırgızistan’da yaşıyor. Askeri çalışma hayatının ardından emekli olduktan sonra 7 yıldır sivil havacılıkta çalışıyor. Birçok ülkede görev yaptığını belirten Abdurakhmanov, “Bulgaristan, Afrika gibi ülkelerde çalıştım. 2017 yılından bu yana Türkiye’de çalışıyorum. 4 bin 900’ü aşkın uçuş saatim var. Şu anda bir ihbar gelse 12 dakikada çıkış yapıyoruz. Türk pilotum yangın koordinatını verdikten sonra yangın bölgesine ulaştığımızda yaptığımız ilk iş, yangının durumunu değerlendirmek. Yangın küçükse kendi başımıza söndürürüz. Büyük ise destek ekip isteriz, ‘yardım gerek’ deriz.” ifadelerini kullandı.
Helikopterin teknik özelliklerinden bahseden Öğretmen Pilot Kaptan İlkham Abdurakhmanov, “Helikopterimiz toplam 12 ton. Su taşıdığımız bambi de 2,5 ton. En yüksek 6 bin metre yukarı çıkabiliyor. 270 maksimum hızı var ancak biz 220 operasyon hızında kullanıyoruz. Bambi varsa 150’yi aşmıyoruz. Benim rekorum 2 saat 15 dakikalık bir uçuşta 53 sorti. Edremit’te çıkmıştı, müdahale etmiştik. En zorlu yangınım da Bursa ve Dalaman’daydı. Orada 7 gün müdahale ettik.” şeklinde konuştu.
Türk pilot Çetin Doğuş Dilmen ise, yabancı pilotlara kule konuşmalarında yardım ve uçuşun koordinasyonu görevini üstleniyor. Orman Genel Müdürlüğü ile koordinat, görev ve uçuş konusunda sürekli irtibatta olduklarını belirten Dilmen, “Ormancı arkadaşlarla çalışıyoruz. Uçuş süremiz yakıttan dolayı yaklaşık 2 saat 15 dakika sürüyor. Bu süre içerisinde kule ve diğer helikopterlerle talimat alışverişi yapıyoruz. Milas’ta yangın sezonu 5 ay sürüyor, sezonluk çalışıyoruz.” dedi.
Dilmen ayrıca, “Milas’ın bu seneki helikopterinin ismi, Rain 2-3. Biz buradan kalkmadan önce Milas-Bodrum Havalimanı’na bilgi vermek zorundayız. Uçuş koordinatımızı, gideceğimiz yeri, su alacağımız yeri belirtmek zorundayız. Kalkışımızdan sonra çeşitli brifingler alıyoruz. Daha sonra yangın frekansına geçiyoruz. Frekansımızda diğer helikopterlerin telsizleri var, onlarla koordinasyon kuruyoruz. Çünkü suyu aldığımız yer ile yangın arasında belirli bir mesafe var, bazen 7-8 helikopter çalışabiliyoruz. Bazen ise duman altı olabiliyor, etrafı göremiyoruz. Diğer helikopterlerden bilgi alıyoruz.” ifadelerini kullandı.
2004 ve 2006 yıllarında Milas’ta düşen helikopterleri anımsatan Dilmen, “Helikopterler birçok sebepten dolayı düşebiliyorlar. Bambilerimiz var helikopterlerimizin altında. Elektrik direklerine takılabiliyorlar, radyo direklerine katılabiliyorlar, rüzgardan savrulabiliyorlar. Aslında havacılığın temelleri kanla yazılmıştır. Bazı şeyleri göz ardı etmemek zorundayız. Yangın var, evet doğru. Yerin bin feet altına inmememiz lazım. Çünkü orda elektrik direkleri var, kablolar var, her şey olabilir. Yangına daha fazla müdahale etmek için canla başla mücadele ediyoruz ama yangının daha içine girmeye çalışırken maalesef bu elektrik direkleri, kablolar bizim başımıza bela oluyor. Çünkü bir kez takıldığı zaman kurtuluşu yok.” şeklinde konuştu.
Orman Muhafaza Memurları ise yangının ihbarlarını alarak helikopterleri harekete geçiriyor. Yangın alanındaki en yetkili amirle sürekli irtibat halinde olan memurlar, yer ekipleri ile telsiz irtibatını da sağlayan kişi oluyor.
Uçuş ekibinde Öğretmen Pilot Kaptan İlkham Abdurakhmanov, Kaptan Ruslan Aglambekov, Uçuş Mühendisi Bolat Kanapianov, Türk Pilot Observer Çetin Doğuş Dilmen ve vardiyaya göre Orman Muhafaza Memurları Erdinç Keser ile Eser Zincirkıran bulunuyor. Ekibin görünmeyen kısmında ise Teknisyen ve Yer Mühendisleri Ylan Kambarov ve Akhmet Bazarbaev görev yapıyor. Mühendisler, uçuşun sorunsuz geçmesi adına teknik işlemleri yürütüyor. Günaydınmilas

0
komik
Komik
0
_yi
İyi
0
mutlu
Mutlu
0
sevgi
Sevgi
0
d_nceli
Düşünceli
0
_zg_n
Üzgün
0
a_layan
Ağlayan
0
sinirli
Sinirli
0
korkun_
Korkunç
Orman Yangınlarına Karşı Nöbetteler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.