Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Algoloji Kliniği ‘nde kronik ağrısı olan hastalar, uygulanan algoloji tedavileri ile şifa bulmaktadır. Algoloji tedavileri arasında son basamak tedavi seçeneklerinden biri olan “spinal kord stimülasyon” tedavisi hastanemizde başarı ile uygulanmaktadır.
Hastamız Ö.A. bel ve bacağa yayılan ağrıları nedeniyle 11 kez ameliyat olmuştu. Çok sayıda ağrı kesici ilaç kullanmasına rağmen şiddetli ağrıları olan hastamıza Algoloji Uzmanı Dr.Öğr. Üyesi Sinan PEKTAŞ tarafından spinal kord stimülasyonu tedavisi uygulandı. Tedavi sonrasında hastamızın ağrısı %80-90 oranında azaldı ve yaşam kalitesi yükseldi.
Başhekim Doç.Dr.Turhan TOGAN başarıyla gerçekleştirilen işlem sonrası hastamıza geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Böyle özellikli bir işlemi gerçekleştiren ekibi başarılı çalışmalarından dolayı tebrik etti. Prof. Dr. Bakiye UĞUR’un da katıldığı geçmiş olsun ziyaretinde; hastamız ağrısı nedeniyle yaşam enerjisinin gittiğini, omurilik pili tedavisi sonrası kendisini gayet iyi hissettiğini ve işlemi gerçekleştiren ekibe minnettar olduğunu ifade etti.
Spinal kord stimulasyon tedavisi halk arasında “ağrı pili, omurilik pili” olarak da bilinmektedir. Omurilik pili tedavisi nöropatik ağrıların (yanma, donma, elektriklenme, şimşek çakması, iğnelenme şeklindeki ağrılar) tedavisinde uygulanmaktadır. Özellikle bir veya birden fazla omurga cerrahisi (bel fıtığı, boyun fıtığı ameliyatları) sonrası ağrısı devam eden, sinir hasarına bağlı ağrısı olan, damar tıkanıklığına (Buerger hastalığı, şeker hastalığı) bağlı, zona hastalığı sonrası, omurilik hasarına bağlı ağrısı olan hastalar omurilik pili tedavisine aday hastalardır. Hastanemizde son 1 yıl içerisinde Algoloji Uzmanı Dr. Sinan Pektaş tarafından 10 hastaya omurilik pili tedavisi uygulanmış ve ağrı nedeniyle kendisini çaresiz hisseden hastalarımızın çoğu tedaviden fayda görmüştür.
Omurilik pili tedavisinde herhangi bir sinir dokusuna ya da omuriliğe zarar verilmez. Pilden uygulanan düşük enerjili elektriksel akım sayesinde ağrı sinyallerinin omurilikten beyine geçişi engellenir. Beyine ulaşan ağrı sinyallerin azalmasıda ağrının daha az hissedilmesine yol açar. Spinal kord stimülasyon tedavisi uygulanacak hastalar tedavi öncesinde algoloji uzmanları ile birlikte beyin cerrahisi, fizik tedavi ve psikiyatri uzmanları tarafından değerlendirilmekte, başka bir tedavi seçeneği yoksa bu tedavi uygulanabilmektedir.
Dr. Öğr. Üyesi Sinan PEKTAŞ; kurumumuzda bu süreçte gerek hastaların değerlendirmesi gerekse cerrahi aşamasında desteğini esirgemeyen tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.